Α.    Να κατεδαφιστούν οι κερκίδες του Δημοτικού Γηπέδου.

Β.     Οι αγώνες του Πανσερραϊκού να γίνονται στο Εθνικό Στάδιο.

Γ.      Να εκπονηθεί άμεσα  σχέδιο, για την  κατασκευή του  Κεντρικού Πάρκου
mitliagas_zisisΤα ήρεμα νερά μιας παγιωμένης σχεδόν κατάστασης ήρθε να ταράξει η πρόταση του πρώην  Δημάρχου κ Ζήση Μητλιάγκα, που πέρα από την ιστορική δικαίωση της  πολιτικής που ακολούθησε ως Δήμαρχος, παραμένει από τα ελάχιστα άτομα  που παράγουν πολιτική σκέψη και κυρίως εξακολουθεί να έχει υλοποιήσιμο όραμα για τις Σέρρες.
Από την άλλη πλευρά η Δημοτική Αρχή του κ Βλάχου, έχοντας ολοκληρώσει τρία χρόνια απραξίας και πολιτικής ραστώνης, εκπορευόμενων από την αδυναμία της να έρθει σε ρίξεις και κυρίως να χαράξει πολιτική διεξόδου από την ύφεση που οδήγησε τον Δήμο ο προηγούμενος Δήμαρχος κ Μωϋσιάδης, δείχνει ξαφνικά να «αφυπνίζεται» ταυτόχρονα - εντελώς συμπτωματικά - με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της διαμόρφωσης ενός «Καποδίστρια Νο2».
«Αφύπνιση» ή  επι το ορθότερο υπνοβασία, καθώς  το άριστο ένστικτο διαχείρισης και  νομής της εξουσίας που διαθέτει ο κ Γιάννης Βλάχος, τον οδηγεί σε ενέργειες που θα τροφοδοτούν  στις δημοτικές εκλογές του 2010, τον  προεκλογικό λαϊκισμό, καθώς η προοπτική να βγεί από το νέο Καποδιστρία, στις Σέρρες, ένας Δήμαρχος που θα στηρίζει η όποια δεξιά απομείνει, είναι πολύ λογική πιθανότητα μια και θα συνενωθούν με το Δήμο Σερρών, «δεξιόστροφοι» Δήμοι.

Σε όλο αυτό το πολιτικά αρρωστημένο σκηνικό, πράγματι η πρόταση του πρώην Δημάρχου κ Μητλιάγκα δεν είναι μόνο ρηξικέλευθη, αλλά και μονόδρομος διεξόδου της πόλης από τον παρωχημένο μικροπολιτικό λαϊκισμό και της υπανάπτυξη.

Υπανάπτυξη όπου οδηγεί την πόλη η υποταγή της  όποιας Δημοτικής Αρχής απέναντι στους καιροσκοπισμούς τρίτων και στο «στρογγύλεμα των γωνιών» προκειμένου να ικανοποιηθούν κοινωνικές ομάδες – πιθανοί ψηφοφόροι, λέγε με πχ φίλαθλοι.

Η πρόταση του κ  Ζήση Μητλιάγκα έχει ως εξής:

Αφορμή για  την πρότασή μου και το σκεπτικό που την συνοδεύει, μου έδωσε η πρόσφατη αποδοχή χρηματικού ποσού περ. 250 χιλ. Ευρώ από το Δήμο για την επισκευή της φθαρμένης κερκίδας (πέταλλο) του Δημοτικού Γηπέδου.

Ξέρω ότι η  πρότασή μου θα ξαφνιάσει και  θα δυσαρεστήσει τους ασχολούμενους  με τον Πανσερραϊκό. Όμως θεωρώ το θέμα του Κεντρικού Πάρκου μείζον θέμα για τη Σερραϊκή κοινωνία, και, παρά τον κίνδυνο να με λοιδορήσουν μερικοί «ειδήμονες» το θεωρώ χρέος μου  να πω δημόσια την  άποψή μου  και να προτείνω όσα κατά τη γνώμη μου θεωρώ χρήσιμα και σημαντικά για όλους μας, πράγματα που έπρεπε να δρομολογηθούν εδώ και πολύ καιρό. Αμέτοχος ευθυνών για αυτή την απραξία του Δήμου δεν είμαι και εγώ ο ίδιος που είχα την ευθύνη διαχείρισης των Δημοτικών πραγμάτων για οκτώ χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα οι σκέψεις και οι προτάσεις μου

1. Οι εγκαταστάσεις του Δημοτικού Γηπέδου, αμφιβόλου νομιμότητος εξ αρχής, είναι, από την πολυκαιρία, φθαρμένες στο σύνολό τους και επικίνδυνες, και όχι μόνο το εμφανώς προβληματικό πέταλλο.   Άρα χρειάζεται ανακατασκευή όλο το γήπεδο, και όχι μόνο ένα μέρος του. Κάτι τέτοιο όμως είναι αβάσταχτο, οικονομικά, για το Δήμο, ανεπίτρεπτο από την πολεοδομική νομοθεσία, μια που ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως πάρκο, και εντελώς ασύμφορο για μια πόλη που χρειάζεται, όσο τίποτε άλλο,  ανοιχτούς χώρους, περισσότερο πράσινο, και αποσυμφόρηση δραστηριοτήτων και συνωστισμού.
2. Από σεβασμό στη νομιμότητα και από ενδιαφέρον για την ασφάλεια των φιλάθλων, πρέπει το Δημοτικό Γήπεδο να πάψει να λειτουργεί (σε εύλογο μικρό χρόνο). Με τα χρήματα που δόθηκαν και με λίγα ακόμη, να γίνουν βελτιωτικές επεμβάσεις στο Εθνικό Στάδιο και να γίνονται οι αγώνες του Πανσερραϊκού εκεί προσωρινά, μέχρι να γίνει το σύγχρονο γήπεδο του Λευκώνα, σε έκταση που παραχώρησε ο εκεί Δήμος.
3. Μπορεί και πρέπει ο Δήμος, με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, να εκπονήσει σχέδιο για την κατασκευή του Κεντρικού Πάρκου, και να αρχίσει να υλοποιεί το αρχιτεκτονικό σχέδιο τμηματικά, στους χώρους που είναι ελεύθεροι ιδιοκτησίας.
Μαζί με το Δημοτικό γήπεδο η διαθέσιμη  έκταση για  Κεντρικό Πάρκο είναι περίπου 70 στρέμματα, από τα οποία 7-8 στρέμματα περίπου δεν είναι ελεύθερα από τους κατέχοντες ιδιοκτήτες.
4. Με την κατάργηση του δρόμου που διασχίζει το Κεντρικό Πάρκο (οδός Δορυλαίου) μπορεί άμεσα να σχεδιαστεί και να αρχίσει να κατασκευάζεται Πάρκο, 60 περίπου στρεμμάτων μέσα στην καρδιά της πόλης.

Όπως βλέπουμε αλλού, πράσινο, παιδικές χαρές, λιμνούλες, σιντριβάνια, καθιστικά κιόσκια, χώροι  περιπάτου κ.ά μπορεί ν’ αποτελέσουν  στα επόμενα 3-4 χρόνια μια πραγματική όαση, μια πινελιά ομορφιάς και  υγείας στην πόλη μας που τόσο ασφυκτιά από την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, κτιρίων και δραστηριοτήτων από όλο το νομό.

Δύσκολο  εγχείρημα! Μαζί με σοβαρό σχεδιασμό, χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα και πολιτική ενεργοποίηση για το παρόν και  το μέλλον της πόλης μας.

Αξίζει όμως τον κόπο!


Ζήσης Μητλιάγκας

Πρώην Δήμαρχος Σερρών

Διαβάστε επίσης: