Αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών κατά τη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου η έναρξη της διαδικασίας αντικατάστασης του οδοφωτισμού με φωτιστικά LED για το σύνολο του Δήμου μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης(ΣΕΑ - ΣΔΙΤ).

Η ιστορική απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία από το αρμόδιο όργανο, την Οικονομική Επιτροπή. Φυσικά είχαν προηγηθεί επανειλημμένες ενημερώσεις και παρουσιάσεις του έργου αυτού τόσο στους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων όσο και σε Δημοτικά Συμβούλια.

Η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα και με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωρά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου Σερρών και στην παροχή υπηρεσιών έξυπνης πόλης εξασφαλίζοντας μέσω του μοντέλου ΣΕΑ/ΣΔΙΤ την αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών του Δήμου, σε όλες δηλαδή τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς επιβάρυνση δανείου για τους Δημότες και κυρίως με την πληρωμή του έργου να γίνεται μόνο μετά από πιστοποιημένη εξοικονόμηση πόρων.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση:

Χράπας Παντελής δημοτικός σύμβουλος
Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων
τέως αντιδήμαρχος Καθαριότητας
Δήμου Σερρών:

Ο κ. ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΜΕ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ LED, ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ 1.278.000 ΕΥΡΩ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΟΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με ημερομηνία 29/11/2021 η δημοτική αρχή του κ. Χρυσάφη αποφάσισε να παραχωρήσει τον οδοφωτισμό του Δήμου Σερρών σε ιδιώτη για 12 χρόνια, για να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες με φωτιστικά led, με δάνειο από ιδιώτη, επιλέγοντας τη μέθοδο της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (Σ.Ε.Α.) που θα κοστίσει ακριβότερα κατά 1.278.000 ευρώ, σε σύγκριση με τη μέθοδο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.κ.Δ.) με τεχνικό σύμβουλο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), που είχε επιλέξει η προηγούμενη δημοτική αρχή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων.

Κατατέθηκε και στην Οικονομική Επιτροπή η παρακάτω πρόταση που κατέθεσε η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με ημερομηνία 15-9-2021:
Να ανατεθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Σερρών να εισηγηθούν  προς το δημοτικό συμβούλιο, ποια από τις δύο προτάσεις, σχετικά με το θέμα των led είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα για το Δήμο Σερρών, αφού προηγουμένως εξετάσουν όλα τα στοιχεία και των δύο προτάσεων με βάση τον επίσημο οδηγό του προγράμματος  χρηματοδότησης οδοφωτισμού των Δήμων από το Τ.Π.κ.Δ. με τεχνικό σύμβουλο το Κ.Α.Π.Ε. και υπολογισμένα με τιμές ΦΕΚ.
Η εισήγηση αυτή των Υπηρεσιών του Δήμου να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο  και η απόφαση για το θέμα αυτό των led να ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από την Οικονομική Επιτροπή, διότι είναι μία απόφαση που δεσμεύει το Δήμο για τα επόμενα 12 χρόνια.

Στα πλαίσια της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας όφειλε η δημοτική αρχή την πρόταση αυτή  να την είχε αποφασίσει ήδη από μόνη της.

Επισημαίνεται, ότι τη λήψη απόφασης για το θέμα των led από το δημοτικό συμβούλιο και όχι από την Οικονομική Επιτροπή, ζήτησαν και δέκα δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πλην της παράταξης Φωτιάδη.
Δυστυχώς όμως η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.

Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι ερωτηματικά δημιουργεί ο όλος χειρισμός του θέματος των led από το Δήμαρχο Σερρών κ. Χρυσάφη, διότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών με ημερομηνία 01-09-2021, ενώ παρουσίασε για το θέμα των led προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ, μετά τις αντιδράσεις των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι κάνει κάτι πολύ ακριβό και στην ίδια συνεδρίαση μείωσε τον προϋπολογισμό από 8 εκ. ευρώ σε 6.369.000 ευρώ.


ΣΕΡΡ.Α.Σ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ - ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σερρών ήλθε προς συζήτηση το πολυδιαφημισμένο πλέον θέμα του ηλεκτροφωτισμού των Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου μας. Η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε σήμερα να λάβει απόφαση σχετικά με τη διαδρομή που θα επιλεγεί, το χρηματοδοτικό δηλαδή εργαλείο, και ότι αυτό συνεπάγεται, για την αλλαγή του δικτύου οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED. Η εισήγηση και  πολιτική θέση της τρέχουσας δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσει στο έργο αυτό με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), εκχωρώντας μέρος των ανταποδοτικών τελών που εισπράτει για το φωτισμό σε ιδιώτη. 

Το θέμα αυτό απασχολεί το Δήμο μας ήδη από το 2015. Η παράταξή μας, είχε και έχει καθαρή θέση, την οποία έχει εκφράσει και υποστηρίξει με συνέπεια και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, και προεκλογικά. Τη θέση αυτή συνεχίζει να υποστηρίζει και σήμερα.  

Θέση της παράταξής μας ήταν και είναι ότι ο Δήμος μας θα έπρεπε ήδη εδώ και χρόνια να έχει προχωρήσει σε σταδιακή αντικατάσταση των λαμπτήρων και των φωτιστικών σωμάτων με νέα λιγότερο ενεργοβόρα, με ίδια μέσα, ώστε να καταφέρει να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της νεάς εποχής για εξοικονόμηση ενέργειας, επιστρέφοντας την εξοικονόμηση πόρων στους ίδιους τους πολίτες και στο κοινωνικό σύνολο, είτε ως μείωση των ανταποδοτικών τελών είτε επενδύοντάς τα σε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες προς του ίδιους τους δημότες. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή αυτή δεν μελετήθηκε ποτέ επαρκώς, ούτε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ούτε από τη σημερινή. Το δίπολο που τεχνιέντως έχει δημισουργηθεί μεταξύ ΣΕΑ και Δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είναι για μας ένα ψευδοδίλημμα. Υπάρχει κι άλλη λύση, για την οποία ομολογουμένως έχει χαθεί πολίτιμος χρόνος. Ο Δήμος μπορεί με ίδια μέσα να αντικαταστήσει σταδιακά τα φωτιστικά και τους λαμπτήρες με λιγότερο ενεργοβόρα. Με τον τρόπο αυτό ο δήμος θα διατηρήσει την ικανότητα αυτενέργειας και επομένως προσαρμογής στα νέα δεδομένα της ενέργειας, που διαρκώς αλλάζουν, καθώς και τη δυνατότητα να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης που είναι βέβαιο ότι θα βγουν τα επόμενα χρόνια. Η εξοικονόμηση που σιγά-σιγά θα επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτό, μπορεί να επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό του δικτύου και την βελτίωση της ίδια της υπηρεσίας ώστε σε βάθος χρόνου να διατηρηθεί η αυτονομία και η αυτοδιαχείριση των ίδιων πόρων, ώστε η εξοικονόμηση να επιστραφεί εν τέλει στους πολίτες με μείωση των τελών οδοφωτισμού. Μάλιστα, η αύξηση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη που προστίθεται ήδη από φέτος, λόγω της ορθής καταγραφής των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, δίνει μια νέα διάσταση στο θέμα. Το ίδιο ισχύει και με την αύξηση του κόστους της ενέρεγειας, αλλά και με τη μείωση των τιμών του εξοπλισμού, δεδομένου ότι η τεχνολογία στον τομέα αυτό τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Πρόκειται γοια ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομοτεχνικά περιβάλλον, και ο Δήμος μας δεν πρέπει να μείνει θεατής. 

Η παράταξή μας συνεδρίασε στις 19 Οκτωβρίου 2021 ημέρα Τρίτη στο κτήριο της ΔΕΥΑΣ, όπου αποφασίστηκε η διαχρονική υποστήριξη της θέσης που είχαμε ήδη εκφράσει και παλέψει από το 2015. Διαφωνούμε με το μοντέλο χρηματοδότησης με ΣΕΑ, όπως και με το μοντέλο του δανεισμού. Η παράταξη μας ομόφωνα συμφωνεί ότι μεταξύ των δύο επιλογών (ΣΕΑ ή δανεισμός), προτιμά τη ΣΕΑ ως πιο συγκεκριμένη και συγκριτικά είναι αυτή που διασφαλίζει καλύτερα τα συμφέροντα του Δήμου. Σωστή απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί μόνο αν είχε γίνει ενδελεχής και αντικειμενική εκτίμηση και των τριών διαθέσιμων λύσεων που υπάρχουν, πράγμα το οποίο όμως δεν έγινε ούτε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ούτε από τη σημερινή.  

Σχετικά με το θέμα της λήψης απόφασης επί του θέματος από την Οικονομική Επιτροπή ή το Δημοτικό Συμβούλιο, η παράταξη έχει εκφέρει εξ’ αρχής την πάγια θέση την οποία και διατηρεί, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ο φυσικός χώρος λήψης των αποφάσεων, για τα μείζονα θέματα που απασχολούν το Δήμο.  

Βασίλης Τερζής - Δημοτικός Σύμβουλος 

«Τα φώτα έσβησαν...»
Με 6 : 3  ο οδοφωτισμός στην Οικονομική Επιτροπή και Όχι με 18 : 23 στο Δημοτικό Συμβούλιο.  
Το φως διέλυσε το αφήγημα της σύνθεσης και της συναίνεσης, το «νέο» κατέρρευσε από τους συμμάχους του εγωισμού, της πολιτικής έπαρσης και αλαζονείας.
Τα γραπτά μένουν
Η πρότασή μου όπως τη διατύπωσα στην 20η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 και την απέστειλα στα Μ.Μ.Ε, στις 17 Σεπτεμβρίου 2021.
Να υποβληθούν εκθέσεις μελέτης Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας για την επιλογή του βέλτιστου τρόπου χρηματοδότησης και εκτέλεσης του έργου και της προμήθειας, λαμβάνοντας υπ’ όψη τρεις προτάσεις:
1η) Μέσω σύναψης Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (Σ.Ε.Α.) με επιβλέπων Εξωτερικό Ανεξάρτητο Σύμβουλο.
2η) Μέσω συγχρηματοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.&Δ.) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Ε.Τ.Ε), με αξιολόγηση από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.),  (Βελτιωμένη και Επικαιροποιημένη με τα σημερινά δεδομένα).
3η) Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων μεσοπρόθεσμα με ιδίους πόρους και μέσα.
Στις ανωτέρω μελέτες των προτάσεων να υπάρξει και η έκθεση:
α) της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
β) του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και Ενεργειακών
Εφαρμογών και Υπηρεσιών
γ) του Τμήματος Περιβάλλοντος
δ) του Σωματείου Εργαζομένων ιδιαιτέρως για την πρόταση (Γ).

Επιπλέον, το θέμα καθώς και όλες οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν να έρθουν προς έλεγχο, έγκριση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης: