O Δήμος Σερρών συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, συμβάλλοντας στη διάδοση του μηνύματος της Βιώσιμης Κινητικότητας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε ένα βασικό θέμα που συνδέεται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, με τους τρόπους μετακίνησης δηλαδή που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και την κοινωνία. Για το 2019, έχει επιλεγεί  ως θέμα το “Ασφαλές περπάτημα & ποδηλασία και με σύνθημα το “Ας περπατήσουμε όλοι μαζί!”  αναδεικνύει σαφώς έναν τρόπο μεταφοράς που πολύ συχνά υποτιμάται: το περπάτημα.
Μαζί, το περπάτημα και η ποδηλασία αποτελούν τους ενεργητικούς τρόπους μετακίνησης. Οι τρόποι αυτοί είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των πόλεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παλαιότερα, περπατούσε ή χρησιμοποιούσε ποδήλατο κάποιος μόνο αν δεν μπορούσε να έχει αυτοκίνητο. Τώρα, οι πόλεις της Ευρώπης δεν μπορούν πλέον να αντέξουν την υπερεξάρτηση από το αυτοκίνητο.
Η εκστρατεία της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ για το 2019 προτρέπει τους ανθρώπους να επιλέξουν τους ενεργητικούς τρόπους μετακίνησης ή να συνδυάσουν περπάτημα και ποδηλασία με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Εκτός από την ευελιξία, το περπάτημα και η ποδηλασία προσφέρουν και πολλά άλλα οφέλη, όπως είναι η κοινωνική και οικονομική προσβασιμότητα, η αξιοπιστία, οι μηδενικές εκπομπές ρύπων και ο θετικός αντίκτυπος στην υγεία. Πάνω απ’ όλα, όμως, οι πόλεις στις οποίες κυριαρχεί η ενεργητική κινητικότητα αλλάζουν προς το καλύτερο.

Ο Δήμος Σερρών σε συμμόρφωση των ευρωπαϊκών οδηγιών και με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου εκπονεί ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), ένα ολοκληρωμένου σχεδίου για τις μετακινήσεις στο Δήμο Σερρών με όρους βιωσιμότητας σε ορίζοντα δεκαετίας και αξιοποιεί την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ για την απογραφή χαρακτηριστικών των μετακινήσεων στην πόλη των Σερρών με τη μορφή συνεντεύξεων σε πολίτες και νοικοκυριά.
Παράλληλα, διοργανώνονται δύο διαδικτυακές δράσεις μέσω της ιστοσελίδας του ΣΒΑΚ (www.svakserres.gr) με στόχο τη συμμετοχικότητα των πολιτών στο σχεδιασμό και τη συνεχή αξιολόγηση των παρεμβάσεων.
Η πρώτη δράση αφορά έρευνα Διερεύνησης Επιλογών Κινητικότητας στην πόλη των Σερρών (https://www.surveymonkey.com/r/QBVLG9T) και η δεύτερη έρευνα Αξιολόγησης από τους χρήστες μέτρων βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην πόλη των Σερρών (https://www.surveymonkey.com/r/QPKWTWG). Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων γίνεται ηλεκτρονικά και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Tα συλλεγόμενα στοιχεία θα αξιοποιηθούν για τον καθορισμό των στόχων που αφορούν στη βελτίωση της κινητικότητας των πολιτών με όλα τα μέσα μεταφοράς.
Ακόμη, σε συνέχεια σχετικής χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, θα γίνει προμήθεια ποδηλατοστασίων για κάλυψη των αναγκών εκπαιδευτικών μονάδων της πόλης μας και προμήθεια αναβαθμισμένων πινακίδων σήμανσης πλησίον σχολείων.
Με το σύνθημα "Συνδημιουργούμε τις συνθήκες μετακίνησης στις Σέρρες!",  συμβάλουμε όλοι στην επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πόλης μας και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: