serreslife

Τη διπλωματική οδό προσέγγισης του ζητήματος της «αφαίμαξης» των ταμειακών διαθεσίμων από την κυβέρνηση επέλεξε ο Δήμος Σερρών. Παρά το συγκρουσιακό σκηνικό που αναπτύσσεται μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης με αφορμή την επαναφορά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου του 2015, καλώντας δήμους και περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, το δημοτικό συμβούλιο Σερρών επέλεξε να υιοθετήσει μία «σολομώντεια λύση», κινούμενο στα πλαίσια της νομιμότητας, θέτοντας, παράλληλα, μία σειρά από ερωτήματα και ζητώντας διευκρινήσεις για διάφορες πτυχές του όλου ζητήματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με μοναδική διαφοροποίηση αυτή του δημοτικού συμβούλου κ. Γ. Καρύδα, ο οποίος χαρακτήρισε πολιτικό το ζήτημα, άποψη με την οποία συντάχθηκαν και πολλοί ακόμη δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, αποφασίσθηκε κατά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του σώματος, να ανοιχθεί λογαριασμός στην τράπεζα της Ελλάδος, όπως ορίζουν οι σχετικές εφαρμοστικές εγκύκλιοι της κυβέρνησης και να μεταφερθεί σε αυτόν μέρος των ταμειακών διαθεσίμων.

Παράλληλα, όμως, θα διαβιβαστούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα ερωτήματα που τέθηκαν από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων αλλά και οι θέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών και του προέδρου της κ. Αλ. Χατζηδημητρίου.

Εδώ και καιρό ο Δήμος Σερρών προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, στον οποίο πλειοδότησε η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.

Ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου διευκρίνισε, ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο, ότι μεσοσταθμικά η απόδοση που λαμβάνει ο Δήμος Σερρών ξεπερνάει κατά πολύ το μίνιμουμ του 3,15% που θέτει το ΓΛΚ. Ειδικότερα, σημείωσε ότι σε βάθος πενταετίας η απόδοση αγγίζει το 4%.

Ο Δήμος Σερρών, όπως υπογράμμισε, είναι, ίσως, ο μοναδικός στην Ελλάδα που απολαμβάνει απόδοση αυτού του μεγέθους και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που αποσυρθούν τα διαθέσιμα από την Συνεταιριστική θα προκύψει επιβάρυνση για όλες τις συναλλαγές που μέχρι σήμερα, λόγω της συνεργασίας που υπάρχει, δεν χρεώνονται.

Ο κ. Χατζηδημητρίου αποσαφήνισε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών είναι δυνατή και ανταγωνιστική και επιζητά τη διενέργεια διαγωνισμών για τη διαχείριση των διαθεσίμων των ΟΤΑ.

Ο δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης χαρακτήρισε άψογη την συνεργασία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.

Οι αρχηγοί της των συνδυασμών της αντιπολίτευσης κ.κ. Μηλίδης και Φωτιάδης συνέπλευσαν με την πρόταση που κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χαρίτος, για το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος και τη μεταφορά μέρους των διαθεσίμων του Δήμου, καταθέτοντας, παράλληλα, σειρά από διευκρινιστικά ερωτήματα αλλά και τη στατιστική ανάλυση της Συνεταιριστικής Τράπεζας, από την οποία προκύπτει ότι  υπερκαλύπτεται το μίνιμουμ απόδοσης του 3,15% που θέτει το ΓΛΚ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων στις τοποθετήσεις τους έκριναν ότι το θέμα έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, κάνοντας λόγο για αναίσχυντη επιδρομή στα χρήματα του Δήμου.

Η ενέργεια αυτή ερμηνεύθηκε από μερίδα δημοτικών συμβούλων ως καταστρατήγηση του συντάγματος.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης: