serreslife

Μία από τις μεγαλύτερες καμπάνιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διοργανώνεται κάθε χρόνο σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, στο διάστημα από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των πόλεων αυτών και οι Σέρρες.

Περισσότεροι από διακόσιους μαθητές συμμετείχαν την Παρασκευή το πρωί στις δράσεις που διοργάνωσε ο δήμος Σερρών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την«Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», που είναιμία από τις μεγαλύτερες καμπάνιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διοργανώνεται κάθε χρόνο σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, στο διάστημα από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των πόλεων αυτών και οι Σέρρες.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Κάθε χρόνο, εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2014, έχει επιλεγεί ως κυρίαρχο σύνθημα «οι δρόμοι μας, η επιλογή μας» (our streets, our choice), εστιάζοντας στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της ποιότητας ζωής καθώς και στο πως μπορούμε να διευκολύνουμε την συνύπαρξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

Χθες το πρωί, Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014, από τις 10:00έως τις 14:00 στον πεζόδρομο της Π. Κωστοπούλου πραγματοποιήθηκανυπαίθριες δραστηριότητες με συμμετοχή δημοτικών σχολείων (ζωγραφική παιδιών) και Γυμνασίων, διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, διανομή αναμνηστικών & διπλώματος συμμετοχής στους συμμετέχοντες μαθητές.

Ενώ στο foyer του κινηματοθεάτρου ΑΣΤΕΡΙΑ πραγματοποιήθηκε έκθεση με παρουσίαση της εμπειρίας του Δήμου Σερρών από τα έργα που έχει εκπονήσει ή έχει δρομολογήσει σχετικά με την απόδοση του δημόσιου χώρου στους πεζούς και στους ποδηλάτες. Επίσης έγινε ενημέρωση του κοινού αναφορικά με το ευρωπαϊκό έργο EASYTRIP με επίδειξη της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας ,προβολή βίντεο ευαισθητοποίησης και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού .Κοντά σους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων της πόλης των Σερρών βρέθηκαν ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και ο αντιδήμαρχος Έργων, Υποδομών κι Καθημερινότητας, Ηλίας Γκότσης.

serreslife

Ο δήμαρχος Σερρών αναφερόμενος στις δράσειςδράση δήλωσε «Γίνονται δράσεις που έχουν στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας . Αν θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να ζούμε σε λειτουργικές πόλεις πρέπει και μεις οι πολίτες να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση . Πως μπορούμε να βοηθήσουμε; Να μην χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις. Μέσα στις Σέρρες, έχουμε επίπεδη πόλη και το 80% των κατοίκων κατοικούν ενός χιλιομέτρου περίπου από το κέντρο .Δεν υπάρχει λόγος ο κάτοικος από τα Κιουπλιά ,τον Καλκάνη , από την Αγία Παρασκευή ,του Προφήτη Ηλία να μετακινούμε με αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης. Μπορούν να έρθουν με ποδήλατο ,με τα πόδια, με τα Μέσα Μαζικής μεταφοράς. Έτσι και το περιβάλλον θα προστατεύσουμε από τα καυσαέρια αλλά και η πόλη θα είναι πιο λειτουργική»

«Ασφαλώς χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, είναι θέμα καθαρά παιδείας και μην ξεχνάμε ότι η παιδεία ξεκινάει από την μικρή ηλικία από τα σπίτια μας και από το σχολείο» κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.

Ο αντιδήμαρχος Έργων, Υποδομών κι Καθημερινότητας , Ηλίας Γκότσης ,ανέφερε ««Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, ένας θεσμός που θέλουμε να προωθήσουμε την βιώσιμηκινητικότητα. Αυτό σημαίνει ότι παρατάμε το αμάξι καιχρησιμοποιούμε άλλους τρόπους μετακίνησης όπως το ποδήλατο, τα πόδια πεζή. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το αυτοκίνητο βλάπτει πολλαπλά την υγεία μας ,το περιβάλλον και γενικά το κοινωνικό σύνολο . Οι αποστάσεις στην πόλη μας από μια συνοικία στο κέντρο είναι πάρα πολύ μικρές και δεν πρέπει να κυκλοφορούμε με το αμάξι. Οι δράσεις αυτές γίνονται για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και μάλιστα στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα μικρά παιδιά, τους μαθητές που θα γίνουνε οι καλύτεροι κομιστές αυτού του μηνύματος. Οι δράσεις αυτές που γίνονται είναι γνωστές σε όλη την Ελλάδα και το ΥΠΕΚΑ βραβεύει δέκα δήμους στην Ελλάδα με ένα μικρό ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ .Βραβεύει και τον δήμο Σερρών για τις δράσεις αυτές που κάνεικαι προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και τα μικρά παιδιά και όλους τους δημότες».

Η κ. Κατερίνα Θεοδεσέλη , εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών για το πρόγραμμα της οδικής ασφάλισης, αναφερόμενηστην συμμετοχή των μαθητών των δημοτικών σχολείων στην δράση του δήμου , δήλωσε « Συμμετέχουμε στην δράση της βιώσιμης μετακίνησης ενθαρρύνοντας τους μαθητές να ευαισθητοποιηθούν να δράσουν να δημιουργήσουν ,να πουν την άποψη τους για το πόσο βιώσιμη θα ήθελαν την δική μας πόλη. Είναι ένα κομμάτι στην εκπαίδευση της οδικής ασφάλισης η βιώσιμη μετακίνηση ,έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια πολλές δράσεις με το δήμο Σερρών ,φέτος η διεύθυνση αποφάσισε να δώσει ένα ερωτηματολόγιο στα παιδιά και αυτό κάνουμε σήμερα διανέμουμε ένα ερωτηματολόγιο στα παιδιά. Θέλουμε την άποψή τους για το μέσο χρησιμοποιούν για την μετακίνησή τους μέσα στην πόλη καιαπό δω τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας τρόπος να δούμε το μπορούμε να κάνουμε στον δήμο μας καλύτερο και βιώσιμο»

« Όσες φορές έχουμε κάνει δράσεις, είτε συμβούλια παιδιών ,είτε διαμαρτυρίες ,είτε πορείες, είτε με εικαστικούς τρόπους έκφρασης τα παιδιά έχουν άποψη σε σημείο που μας έχουν εκπλήξει αρκετά .Βλέπουν ότι βλέπουμε και μεις οι μεγάλοι ,διαμαρτύρονται για ότι δεν είναι σωστό και διεκδικούν ένα βιώσιμο τρόπο μετακίνησης» υπογράμμισε η κ. Θεοδοσέλη .

Η κ. Ευθυμιάδου Σοφία, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Σερρών « Συμμετέχουμε στις δραστηριότητες του δήμου ,είναι όλα τα σχολεία της πόλης των Σερρών –εκτός από το δεύτερο - ,είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία του δήμου να συμμετέχει στην Εβδομάδα Κινητικότητας και μεις στηρίζουμε τις δράσεις αυτές που έχουν σχέση με τηνκυκλοφοριακή αγωγή και ότι δράση κάνει ο δήμος Σερρών ».

Επισημαίνεται ότι την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 (10:00-14:00) οδήμος διοργανώνειτη Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της οποίας διευκολύνεται η πρόσβαση χωρίς αυτοκίνητο σε σημεία της πόλης για αναψυχή, άθληση και εκπαίδευση, όπως η περιοχή της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, το Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας – Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.ΤοΑστικό ΚΤΕΛΣερρώνθαπαρέχει δωρεάν μετακίνηση στους παραπάνω προορισμούς για να ενθαρρύνει τους Σερραίους και τους επισκέπτες στη χρήση της μαζικής μεταφοράς. Η αφετηρία θα είναι στην Εθνική Τράπεζα με τακτικά δρομολόγια.

Δήμητρα Μετόκη

Διαβάστε επίσης:

  • Ο Δήμος Σερρών προσλαμβάνει προσωπικό Στην πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο μηνών, για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων α...

swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 210 επισκέπτες