Χαρίζουμε τα πρόστιμα σε «Εταιρείες Κολοσσούς» και τα απαιτούμε από το υστέρημα των πολιτών.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίσαμε για την τροποποίηση της Σύμβασης Προμήθειας 5 Απορριμματοφόρων, ποσού 617.000 χωρίς Φ.Π.Α, 765.700 με Φ.Π.Α.

Η εταιρεία κατέθεσε αίτημα και ζητούσε:
α) την προμήθεια ειδών νεότερης μεν τεχνολογίας αλλά με κατώτερα χαρακτηριστικά.
Οι κατασκευαστικές αλλαγές κρίνονταν αναγκαίες για τη συμμόρφωση των οχημάτων με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων και με γνώμονα τη βελτιστοποίηση των κορυφαίων επιδόσεων των κινητήρων και την οικονομία καυσίμου. Οι μετατροπές εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλα τα οχήματα της σειράς, (περιλαμβάνονται και στην παραγγελία του Δήμου Σερρών), από την 42η εβδομάδα του 2022.
β) Τη μετάθεση - παράταση του συμβατικού χρόνου παράδοσης.
Η παράδοση να μετατεθεί λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στις γραμμές παραγωγής όλων σχεδόν των εργοστασίων, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, της παγκόσμιας διαταραχής στην αλυσίδα εφοδιασμού και της εμπόλεμης κατάστασης της Ουκρανίας.   

Να σημειωθεί πώς:
1-9-2022 υπογράφηκε η σύμβαση με τον Δήμο.
12-10-2022, πρωτοκολλήθηκε το  αίτημα, από τη συμβαλλόμενη με τον Δήμο Εταιρεία, για τροποποίηση της σύμβασης.
20-12-2022, η Επιτροπή  παραλαβής του Δήμου Σερρών, μεταξύ άλλων, γνωμοδότησε πως πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο, το ποσό που αντιστοιχεί στο 5% της συμβατικής αξίας της προμήθειας χωρίς Φ.Π.Α, ήτοι 30.871€, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 207, «κυρώσεις για εκπρόθεσμη παράδοση προμήθειας».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της, κατά την υπογραφή της σύμβασης, προϋπήρχαν οι λόγοι που επικαλείται η ανάδοχος εταιρεία στο αίτημά της,  (υγειονομική κρίση και εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία).
Η Επιτροπή απέρριψε τους παραπάνω λόγους που επικαλείται ο ανάδοχος, θεωρώντας πως δεν αποτελούν επί της ουσίας αιτία για την καθυστέρηση της παράδοσης των οχημάτων, για «λόγους ανωτέρας βίας».
Το θέμα ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως κατεπείγον, στην εκτός ημερησίας διαδικασία, με εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών.  
Μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία των ερωτήσεων και των τοποθετήσεων, η Δημοτική Αρχή πρότεινε την αποδοχή της μετάθεσης και παράτασης του συμβατικού χρόνου παράδοσης, (λογικό) χωρίς όμως την εφαρμογή του άρθρου που επιβάλει κυρώσεις και πρόστιμο, 30.871€.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, μόνο με τις θετικές ψήφους των Δημοτικών συμβούλων της Δημοτικής αρχής. Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ψηφήσαμε την εφαρμογή των κυρώσεων και την επιβολή του προστίμου.
Μια ευνοϊκή απόφαση και ένα δώρο της Δημοτικής Αρχής προς την Ανάδοχο - Εταιρεία, σε αντίθεση με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Παραλαβής και την Αντιπολίτευση.
Μια ευνοϊκή απόφαση και ένα δώρο, που ανοίγει το δρόμο σε κάθε ανάδοχο, που θα διεκδικήσει παράταση του συμβατικού χρόνου παράδοσης έργου ή προμήθειας, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και προστίμων.
Εμπόλεμη κατάσταση, υγειονομική κρίση, παγκόσμια διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός και ανατιμήσεις δια πάσαν νόσων…
Για αυτό είμαστε εκεί, για να μεριμνούμε προς το συμφέρον του Δήμου, επιβάλλοντας κυρώσεις, διεκδικώντας πρόστιμα από το υστέρημα των πολιτών, χαρίζοντάς τα αντίστοιχα από το κέρδη των εταιρειών.        

Με τιμή
Βασίλης Τερζής

Διαβάστε επίσης: