Το σύνολο της πολιτικής και θρησκευτικής  ηγεσίας του Ν. Σερρών καταδικάζει με δηλώσεις του την ιδιαίτερα προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Όλες οι δηλώσεις συγκλίνουν στην άποψη η Τουρκία οδηγείται σε ισλαμοποίηση και απομακρύνεται από τη Δύση.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος χαρακτήρισε την απόφαση ακατανόητη, αναχρονιστική και πολλαπλώς επιζήμια.

«Νομίζω ότι δεν έλειπαν τα τζαμιά στη γείτονα χώρα ώστε να αναζητήσει την χρήση της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι ναός χριστιανικός, έτσι χτίσθηκε από τον Ιουστινιανό. Αυτή είναι η σφραγίδα. Αυτό είναι το αποτύπωμά της μέσα στην ιστορία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε για τους λόγους τους οποίους εκείνος γνωρίζει να λάβει αυτή την απόφαση. Εμάς και μας δυσαρεστεί και είμεθα κάθετα απέναντι. Ας ευχηθούμε να επικρατήσει η σύνεση, η νηφαλιότητα και η σοφία εις την αντίπερα όχθη διότι αυτά δε βοηθούν. Αντιθέτως βλάπτουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση σχέσεων καλής φιλίας και γειτονίας ανάμεσα στα δυο κράτη. Η Ελλάδα πάντοτε απλώνει χέρι φιλικό. Όμως δε βλέπουμε, δυστυχώς, αυτό να συμβαίνει από τη γείτονα χώρα. Η απόφαση τους είναι και άδικη και πολλαπλώς επιζήμια και βέβαια οι αντιδράσεις όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η Τουρκία θα πρέπει να δώσει λόγο γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση η οποία και σκληρή είναι άδικη» τόνισε ο Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος.

Θλιβερή και προκλητική χαρακτήρισε την απόφαση ο Σερραίος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, προσθέτοντας ότι στενοχωρεί και θλίβει όλους τους Έλληνες αλλά και όλους τους Χριστιανούς όχι μόνο τους Ορθοδόξους.

«Να είστε βέβαιοι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν με την απόφαση αυτή ισλαμοποιεί επισήμως την Τουρκία, την στρέφει προς την Ανατολή, την απομονώνει, τουλάχιστον, από το Δυτικό κόσμο αλλά κάποια στιγμή σίγουρα θα πληρώσει ένα βαρύτατο τίμημα.

Αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη και προσβάλλει τον πολιτισμένο κόσμο σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει γύρος επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με τον Οικουμενικό πατριάρχη.

«Το ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου ο κ. Δένδιας θα τοποθετηθεί ευθαρσώς και θα εξηγήσει στους εταίρους μας τη σημασία αυτής της λανθασμένης και προκλητικής απόφασης και στο τέλος της εβδομάδας στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Ο δρόμος είναι μεγάλος η κυβέρνηση, όμως, έχει σχέδιο και προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσει τα κακά αυτής της απόφασης του κ. Ερντογάν» κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κων. Μπούμπας διαβλέπει σχέδιο των Τούρκων να δημιουργήσουν τζαμιά. Η Αγία Σοφία αποτελεί φάρο και πυξίδα και ορόσημο για την ορθοδοξία. Είναι εκκλησία δεν είναι μνημείο.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει με εμπάργκο στα Τουρκικά προϊόντα. Το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ να γίνει μουσείο γενοκτονίας των Ποντίων και να μη δημιουργηθεί τέμενος στο Βοτανικό.

Κάθε τζαμί αναλογεί σε 400 μουσουλμάνους στην Ελλάδα ενώ στην Τουρκία σε 800. Κατά συνέπεια δεν παραβιάζεται το άρθρο 14 της συνθήκης της Λωζάνης, την ίδια στιγμή που Ίμβρος και Τένεδος ξεκληρίστηκαν».

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παν. Σπυροπουλος χαρακτήρισε δυσάρεστη την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι έχει εκλάβει παγκόσμιες διαστάσεις καθώς αφορά όλη την χριστιανοσύνη. «Έχει χαθεί ο έλεγχος στην Τουρκία και οδηγείται στην ισλαμοποίηση»., πρόσθεσε ο κ. Σπυρόπουλος.

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα του πλανήτη. Ο Ελληνισμός είναι τεράστιος. Όποιος τα έχει βάλει μαζί του έχει βρει το μπελά του. Αυτό θα συμβεί για μία ακόμα φορά. Το δείχνει η μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού έθνους» υπογράμμισε ο δήμαρχος Εμ. Παππά κ. Δημ. Νότας.


Πηγή: Εφημερίδα η Πρόοδος

Διαβάστε επίσης: