Άλλη μία χρονιά, που η μοναδική παραλία του Νομού Σερρών, τα Κερδύλλια, μένουν χωρίς την ποθητή «γαλάζια σημαία». Οι παραλίες της Ασπροβάλτας, της Τούζλας, των Βρασνών, της Κάριανης και του Σταυρού πήραν τη «Γαλάζια Σημαία», κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποδεικνύει την καθαρότητα (μεταξύ άλλων) των υδάτων τους.


Για να δοθεί η «Γαλάζια Σημαία» υπάρχουν μία σειρά προϋποθέσεων και «ενεργειών», που πρέπει να πληρούνται, να συμβαίνουν και να υπάρχουν. Βασική προϋπόθεση προκειμένου μία ακτή να μπορεί να είναι υποψήφια για βράβευση με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι να αποτελεί επίσημα χαρακτηρισμένη κολυμβητική περιοχή. Επιπλέον, είναι υποχρεωτικό στην εν λόγω ακτή να υπάρχει εντός της προτεινόμενης περιοχής βράβευσης, σημείο δειγματοληψίας. Επιπρόσθετα, επί της ακτής και εντός του βραβευμένου τμήματος της ακτής θα πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές και να παρέχονται οι υπηρεσίες προς τους λουόμενους, όπως ορίζεται σαφώς από τα κριτήρια του Προγράμματος.

Ο Δήμαρχος Αμφίπολης, προφανώς αμέλησε (ή αδιαφόρησε) να κινητοποιηθεί για το ζήτημα αυτό και την ίδια ώρα οι μοναδικοί Σερραίοι επιχειρηματίες (Στέλλα Τζιώνη-Ηλίας Κομητούδης), που αμφότεροι εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή (σσ Παραλία Κερδυλλίων) δεν ανέλαβαν φέτος το κόστος της Αίτησης προς την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Κάτι, που οι είχαν κάνει στο παρελθόν και είναι προς τιμήν τους.
Είναι «ΚΡΙΜΑ» για το Νομό Σερρών, που δεν αξιοποιεί το κομμάτι αυτό και μάλιστα σε μία εποχή, που ο Τουρισμός πλήττεται από την πανδημία και όλοι περιμένουν να «στηριχθούν» κυρίως στους Έλληνες και Βαλκάνιους επισκέπτες. Είναι «ΚΡΙΜΑ» αυτό, το δώρο της φύσης να μένει ανεκμετάλλευτο εξαιτίας της αδιαφορίας των τοπικών Φορέων.

Η παραλία των Κερδυλλίων έχει προοπτική εξέλιξης αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα ελάχιστοι ήταν αυτοί που ενδιαφέρθηκαν στην πράξη. Έχει παραλία που απλώνεται σε θεαματική έκταση, έχει υπέροχη αμμουδιά και επιπλέον έχει κατάλληλη έκταση και για δόμηση. Αλλά τα χρόνια περνούν και πάλι παραμένει αναξιοποίητη.

Τα Κερδύλλια είναι το σημείο εκείνο του Νομού Σερρών, που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν άλλες γειτονικές παραλίες, οι οποίες τα καλοκαίρια ασφυκτιούν.

Κλείνω με τούτο: Πόσες φορές άκουσα κι άραγε πόσες ακόμη θα ξανακούσω από στόματα αιρετών κάθε βαθμού και αξιώματος τη φράση «το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» !

Κρίμα! Και μετά λένε ότι ο Νομός Σερρών έχει και θάλασσα!

Κείμενο: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος - Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης: