Παρακολουθώ στενά και αδιαλείπτως τα δημοσιογραφικά δρώμενα τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και φρίττω με κάποιους «συναδέλφους», που εκτοξεύουν με παροιμιώδη ευκολία κάποια «μαργαριτάρια» προσβάλλοντας και αλλοιώνοντας την όμορφη, πλούσια αλλά και συνάμα δύσκολη ελληνική γλώσσα.


Δεν γράφω αυτήν την «άποψη» υπό το πρίσμα του αλάνθαστου και του αψεγάδιαστου δημοσιογράφου. Τουναντίον, με πόνο ψυχής και με βαθιά και ειλικρινή συνείδηση αποπειρώμαι να παραθέσω κάποια από τα πλέον συνήθη λάθη, που λέγονται και γράφονται από κάποιον εκπρόσωπο ενός Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας(ΜΜΕ).

Άλλωστε, αν για ένα πράγμα η «στήλη» δηλώνει ανυποχώρητη και αμετακίνητη είναι για τις φιλολογικές σπουδές της και την αγάπη που επέδειξε για την ελληνική γλώσσα, τα χρόνια εκείνα που έπρεπε, τα χρόνια δηλαδή, που διαμορφωνόταν η καλλιέργεια για το συντακτικό, την ορθογραφία, τις ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες που έχει η ελληνική γλώσσα.

Υπήρξα «τυχερός» που είχα στο παρελθόν σωστούς δασκάλους, ήμουν κι ακόμα είμαι ευτυχής,  που το πιο κοντινό σε εμένα πρόσωπο, η μητέρα Ελπίδα, είναι μία άξια δασκάλα, καλή γνώστρια του αντικειμένου και πριν από όλα «παιδαγωγός».

Ακούω στην TV και . . . «φρίττω» !!
1: Ακούω σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής Δράμας να λέει η δημοσιογράφος σε συνάδελφό της που είναι στην τηλεφωνική γραμμή και δίνει ανταπόκριση: «επέτρεψε μου να σε διακόψω». (σσ επίτρεψέ μου/ το ορθό)

2: Σε άλλο κανάλι, της Καβάλας αυτή τη φορά, ακούω κάποιον άλλο ρεπόρτερ να λέει απευθυνόμενος στο συνεντευξιαζόμενο: «Αυτό που σας μεταφέρω είναι δηλώσεις του επικεφαλούς του συνδυασμού σας». (σσ του επικεφαλής/ το ορθό)

3: Στην περιβόητη μεσημεριανή ζώνη με τις «κουτσομπολίστικες» εκπομπές των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών, μία ξανθιά κυρία, που συχνά-πυκνά κάνει την πολύξερη λέει απευθυνόμενη στα πρόσωπα του πάνελ της: «Ηθοποιός σαν την κυρία Αλίκη Βουγιουκλάκη δύσκολα θα ξαναβγεί στην Ελλάδα».

Αχ, πόσο ήθελα να πάρω την τηλεφωνική συσκευή για παρέμβω στον «αέρα» της εκπομπής και να πω στην αξιότιμη καλοπληρωμένη παρουσιάστρια ότι ΔΕΝ χρησιμοποιούμε το «κύριος» ή το «κυρία» για πρόσωπα που έχουν πεθάνει. Αρκεί το ονοματεπώνυμο ή αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε νωρίτερα τα «αείμνηστος» ή «μακαρίτης».

Δύσκολη η ελληνική γλώσσα φίλοι μου …

Άποψη: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Δημοσ/φος - Φιλόλογος)

Διαβάστε επίσης: