Οι σχολικές εκδρομές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής ζωής. Ποιος, αλήθεια, από όλους εμάς, δεν έχει κάτι να θυμηθεί από μία σχολική εκδρομή; Ποιος δεν σημαδεύτηκε από μία εμπειρία, μικρή ή μεγαλύτερη, που απέκτησε σε μία τέτοια σχολική δραστηριότητα;


Οι σχολικές εκδρομές έχουν τους υποστηρικτές, που υποστηρίζουν ότι ο μαθητής έχει ανάγκη να διευρύνει τις γνώσεις του πέρα από το σχολικό βιβλίο αλλά και να γίνει κοινωνός της συμβίωσης και της βαθύτερης γνωριμίας με τους συμμαθητές του.

Υπάρχουν όμως και οι «κυνηγοί» των σχολικών εκδρομών που υποστηρίζουν ότι οι σημερινοί μαθητές έχουν τη δυνατότητα μέσα στην οικογένεια να κάνουν εκδρομές κι έτσι να αποφεύγονται οι κίνδυνοι ατυχημάτων ή έκτροπα συμπεριφορών που συχνά σχολιάζονται επικριτικά.

Σε πρόσφατη συνομιλία που είχα με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Αμφίπολης, Στέργιο Φράστανλη, και σχετικά με το θέμα αυτό, μου είπε τα εξής : «Οι σχολικές εκδρομές πρέπει να γίνονται. Είναι ένας εσωτερικός τουρισμός που κάθε χρόνο αφήνει κάποια έσοδα σε ξενοδοχεία , μαγαζιά, χώρους εστίασης και είναι «κρίμα» που ο Ν.Σερρών επιλέγεται σπάνια ως τόπος για σχολική εκδρομή. Κι όμως έχουμε μια Αμφίπολη, έχουμε ένα εξαιρετικό Μουσείο, έχουμε τα παραθαλάσσια Κερδύλλια, τον Λέοντα της Αμφίπολης, έχουμε το Φαράγγι του Αγγίτη στη Συμβολή και τόσα-τόσα ακόμη. Με απλά λόγια, στο Δήμο Αμφίπολης αλλά και στο Νομό Σερρών γενικότερα έχουμε πολλά αξιόλογα πράγματα, που μπορούν να υποστηρίξουν την επιλογή ως προορισμού μιας μονοήμερης ή πολυήμερης εκδρομής.Θα είχε ιδιαίτερη σημασία για εμάς η ενθάρρυνση του μαθητικού και του συνεδριακού τουρισμού στην περιοχή μας. Σε ό,τι αφορά το μαθητικό τουρισμό, θεωρώ ότι ο Δήμος Αμφίπολης και η ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους μαθητές, καθώς πρόκειται για μια ζωντανή περιοχή, που διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θα ήταν καλό και ενδιαφέρον να γίνουν γνωστά στους νέους της υπόλοιπης Ελλάδας». 

Εγώ, θα περιοριστώ στο να επισημάνω για ακόμη μία φορά ότι οι σχολικές εκδρομές μπορούν να αιμοδοτήσουν την τοπική κοινωνία, εάν οι αρμόδιοι φορείς συντονιστούν κι ενεργήσουν γρήγορα. Ας το κάνουν, λοιπόν, ΤΩΡΑ και ΜΑΚΑΡΙ να αποδώσει και η προσπάθεια του Δημάρχου Φράστανλη. 

Ρεπορτάζ/Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσ/φος

Διαβάστε επίσης: