serreslife

Τα ορθογραφικά λάθη σε πινακίδες είναι ένα μάλλον σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα. Και ποιος δεν έχει συναντήσει, άλλωστε, μπροστά του πινακίδες, οι οποίες έχουν ως αποδέκτες τους περαστικούς ή τους διερχόμενους οδηγούς και επιθυμούν να τους ενημερώσουν, να τους πληροφορήσουν ή να τους προειδοποιήσουν για κάτι. Ποιος δεν έχει διαβάσει ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη ανορθόγραφα γραπτά «δημόσια μηνύματα» με χρηστικές πληροφορίες και πολλά-πολλά τέτοια ακόμη.


Αυτό, όμως, που εντοπίσαμε στο Δήμο Αμφίπολης και πιο συγκεκριμένα στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δομίρου είναι από τα πιο «απίστευτα». Μέσα σε ακτίνα 500 μέτρων από την είσοδο του μικρού αυτού χωριού υπάρχουν τρεις(3) διαφορετικές πινακίδες οδοσήμανσης,  που πληροφορούν αλλά και συνάμα «μπερδεύουν» και «ζαλίζουν» τους διερχόμενους οδηγούς. Και αυτό γιατί, στις πινακίδες αυτές, το τοπωνύμιο «Δόμιρος» είναι γραμμένο με όλους σχεδόν τους διαφορετικούς τρόπους. Με «-ι», με «-η», με «-υ» !

Αναρωτιέμαι , στα τόσα χρόνια της Δημαρχιακής Αρχής Κ.Μελίτου, δεν έγινε αντιληπτό αυτό το κωμικοτραγικό ούτε στον ίδιο τον «πρώτο πολίτη» ούτε σε κάποιον από τους αξιωματούχους του ;
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ο Δόμιρος είναι χωριό του Δήμου Αμφίπολης και έχει πληθυσμό 182 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Το χωριό οφείλει το όνομά του στο αρχαίο πόλισμα  Δόμηρος (μετέπειτα ρωμαϊκός σταθμός Domeros της Εγνατίας οδού), που η θέση του αναζητείται στην ευρύτερη περιοχή, ίσως ανάμεσα στην Πρώτη και την Κορμίστα.  Πριν το 1927 ο οικισμός ανήκε στην κοινότητα Μυρίνης. Στις 06/09/1927 αποσπάστηκε από την προηγούμενη κοινότητα και αυτονομήθηκε ως Κοινότητα Δομήρου, ενώ το 1940 το όνομα άλλαξε ορθογραφία σε Κοινότητα Δόμιρος).



Κείμενο - Φωτογραφίες : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης: