1:Επτά(7)  χρόνια ηχολήπτης στο εκκλησιαστικό ραδιόφωνο των Σερρών (ράδιο ΚΙΒΩΤΟΣ). Τι κρατάς από το ταξίδι αυτό;

7 χρόνια στην ηχοληψία κι άλλα 6 ως παραγωγός στο Ράδιο Κιβωτός μας κάνουν ένα συνολικό ταξίδι 13 ετών! Μια μεγάλη διαδρομή με πολλές όμορφες αναμνήσεις κι εμπειρίες και πολλή δημιουργία. Το Ράδιο Κιβωτός είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ενήλικης ζωής μου και κρατάω από αυτό μόνο τα καλά(που ήταν σαφώς περισσότερα από τις λιγοστές αναπόφευκτες κακές στιγμές) και τις ανθρώπινες σχέσεις που δημιούργησα μέσω αυτού.

Η επαφή μου άλλωστε, σε μορφή επισκέψεων πλέον, συνεχίζεται σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση και νομίζω ότι θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμα χωρίς μάλιστα να αποκλείω το ενδεχόμενο της επιστροφής είτε σαν παραγωγός είτε σαν περιστασιακός ηχολήπτης όποτε χρειάζεται.

2:Τι ιδιαιτερότητες έχει να εργάζεται κανείς σε ένα ραδιόφωνο της Εκκλησίας;

Η πρώτη και βασικότερη ιδιαιτερότητα είναι ότι πρακτικά εργάζεσαι σε όλες τις αργίες! Ο ηχολήπτης ενός εκκλησιαστικού ραδιοφώνου συνδέει κάθε πρωί κι απόγευμα τις ακολουθίες (Όρθρος και Θ. Λειτουργία το πρωί, Εσπερινός το απόγευμα) και τις γιορτινές μέρες αυτές είναι πολλές και πολύωρες. Από εκεί και πέρα θέλει αρκετή προσοχή στις μουσικές επιλογές (οι οποίες δεν είναι μόνο Ύμνοι όπως λανθασμένα πιστεύουν αρκετοί) και στο τι βγαίνει στον "αέρα" αφού σε κάποια θέματα οι ισορροπίες είναι λεπτές.

3:Η Εκκλησία στο σήμερα έχει ανάγκη από την τεχνολογία και τις κάθε λογής μορφές της; Θέλω να πω, υπάρχει έρεισμα και ανάδραση στο λαό;

Η σωστή χρήση της τεχνολογίας είναι ευλογία για την Εκκλησία. Οι ακροατές του "Ράδιο Κιβωτός" αλλά και άλλων εκκλησιαστικών ραδιοφώνων είτε μέσω ραδιοφώνου είτε μέσω ίντερνετ είναι πολλοί και σε μεγάλο ποσοστό εκτός του "εκκλησιαστικού χώρου" θα μπορούσε να πει κανείς. Η τεχνολογία σε όλες τις μορφές της είναι μια παρηγοριά για πολλούς, ειδικά για όσους δυσκολεύονται να βγουν από το σπίτι τους για να πάνε στις ακολουθίες και συμμετέχουν σε αυτές ακούγοντάς τες. Η τεχνολογία όμως είναι κι ένας τρόπος να "ανοιχθείς" αφού για παράδειγμα στο δικό μας ραδιόφωνο εκτός από τις εκπομπές θεολογικού ενδιαφέροντος υπάρχουν και άλλες που ασχολούνται με νομικά, ιατρικά, ιστορικά και άλλα θέματα. Το ραδιόφωνο μας μάλιστα είχε μέχρι κι αθλητική εκπομπή για αρκετά χρόνια της οποίας την επιμέλεια και παρουσίαση είχα αναλάβει προσωπικά.


4:Στις Σέρρες αλλά με καταγωγή από την πανέμορφη Αμμουλιανή, η οποία ιδίως φέτος ήταν πολύ στα πάνω της !

Από την Αμμουλιανή και από τον επίσης πανέμορφο Ταξιάρχη Χαλκιδικής, ψηλά στον Χολομώντα. Οι παππούδες μου από την πλευρά του πατέρα μου ήταν από τα δυο πιο όμορφα μέρη της Χαλκιδικής όπως συνηθίζω να λέω χαριτολογώντας. Η Αμμουλιανή τα τελευταία χρόνια γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη και είναι ευτύχημα ότι η νέα γενιά δείχνει να κατανοεί καλύτερα το πως πρέπει να γίνει αυτή η ανάπτυξη και διορθώνει τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών. Ειδικά για τους Σερραίους η Αμμουλιανή αποτελεί τον πιο hot ίσως προορισμό για τριήμερο και μια μικρή βόλτα το βράδυ στο νησί αρκεί για να το καταλάβεις αυτό.


5:Νέος σε ηλικία, γιος θεολόγου, με θητεία σε εκκλησιαστικό Μέσο. Πώς εννοείς την έννοια της Πίστης;

Δύσκολη ερώτηση. Το να πει κάποιος ότι είναι πιστός είναι νομίζω αρκετά βαρύ. Θα έλεγα ότι μεγαλώνοντας σε μια πολύτεκνη οικογένεια με δύο γονείς που εκκλησιάζονται και κάνουν τον αγώνα τους, έμαθα κι εγώ, όπως και οι αδερφές μου, να είμαι κοντά στην Εκκλησία (αν μπορεί να το πει κάποιος έτσι, θεωρώ τον όρο λίγο αδόκιμο).Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τον αγώνα του ο οποίος είναι συνεχής, το αν και πόσο θα φτάσεις στην έννοια της Πίστης είναι κάτι δύσκολο και να γίνει και να απαντηθεί.


6:Ισχύει αυτό το εντυπωσιακό που πληροφορήθηκα για εσένα, ότι δηλαδή έχασες 58 ολόκληρα κιλά;



Ναι ισχύει, έχω πλέον χάσει λίγο παραπάνω από 60 κιλά. Το πόσο εντυπωσιακό ή όχι είναι αυτό το συνειδητοποιώ συνήθως από τις αντιδράσεις αυτών που έχουν καιρό να με δουν ή από παλιές φωτογραφίες. Στην καθημερινότητα πάλι αρχίζω να συνηθίζω τον "καινούριο Στέφανο" και ξεχνάω σιγά-σιγά το πως ήμουν μέχρι πριν από έναν περίπου χρόνο. Κι επειδή πολλοί ρωτούν το πώς έγινε όλο αυτό ή μου λεν ότι ήμουν η αφορμή και το έναυσμα για να αρχίσουν κι αυτοί διατροφή, με υπομονή κι επιμονή όλα γίνονται κι από ένα σημείο και μετά είναι κυρίως θέμα συνήθειας.


7:Σκοπεύεις για ακόμη περισσότερα ή ήρθε το πλήρωμα και η προσοχή σου πλέον στρέφεται στο να διαχειριστείς το τωρινό σου βάρος;

Ευελπιστώ να χάσω λίγα κιλά ακόμα και μετά να προσπαθήσω να διατηρηθώ σταθερός ή να χάνω αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Θέλω να πιστεύω ότι μου έχει γίνει βίωμα πλέον ο σωστός τρόπος διατροφής και άσκησης(παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, όση δίαιτα και να κάνεις αν δεν γυμνάζεσαι παράλληλα και δεν χάνεις πολλά κιλά και όσα χάνεις τα χάνεις με λάθος τρόπο)και δεν θα καταλήξω όπως πριν από μια δεκαετία όταν είχα και πάλι χάσει κιλά αλλά μετά τα πήρα όλα πίσω, προσθέτοντας και αρκετά περισσότερα σε βάθος χρόνου

Συνέντευξη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Δημοσιογράφος / Φιλόλογος)

Διαβάστε επίσης: