Το ίντερνετ έχει γίνει για τα καλά μέρος της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας. Συνομιλούμε με φίλους, εργαζόμαστε, κάνουμε αγορές, ψυχαγωγούμαστε, ακούμε μουσική, όλα διαδικτυακά. Πρόσφατα, όμως, είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετά περιστατικά παραβίασης προσωπικών δεδομένων, από καταστήματα-κολοσσούς όπως το Walmart Καναδά, μέχρι το αμερικάνικο Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού. Σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογίας Virtru, 73% των Αμερικανών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ανησυχούν για την διαδικτυακή ασφάλειά τους και 38% από αυτούς δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν αποτελεσματικά. Στη χώρα μας, διάφοροι οργανισμοί, όπως ο safeinternet.gr, προσπαθούν να ενημερώσουν το κοινό και ειδικά γονείς και παιδιά για τους διαδικτυακούς κινδύνους.

Παρακάτω σας προτείνουμε τρόπους για να προστατευτείτε εύκολα, απλά και αποτελεσματικά.
 
Επιλέξτε δύσκολους κωδικούς πρόσβασης (password)
Σε έρευνα της βρετανικής Ofcom, φάνηκε ότι 55% των χρηστών του διαδικτύου χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό σε κάθε υπηρεσία, ενώ 26% επιλέγουν ως κωδικό πρόσβασης κάτι εύκολο. Η επιλογή κωδικού πρόσβασης, όμως, δεν σηκώνει τεμπελιά. Θα πρέπει να είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κάποιος να μαντέψει, γι’ αυτό αποφύγετε να βάζετε το όνομά σας, το όνομα του κατοικιδίου σας, την αγαπημένη σας ομάδα. Φροντίστε επίσης να συμπεριλάβετε κεφαλαία και μικρά γράμματα, αριθμούς και σημεία στίξης, ώστε να ενδυναμώσετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Στο passwordday.org μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να εξασκηθείτε στο να επιλέγετε τον σωστό κωδικό. Εξίσου σημαντικό είναι να μην έχετε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλους τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς, ώστε αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε ένα λογαριασμό σας, να μην μπορεί αμέσως να μπει και στους υπόλοιπους.
Για να είστε ακόμη πιο σίγουροι για την ασφάλειά σας, χρησιμοποιήστε την λειτουργία «2-step authentication», που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς με την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης σας, αλλά και την εισαγωγή ενός κωδικού που αποστέλλεται στο τηλέφωνό σας. Οι ειδικοί συστήνουν αυτό τον τρόπο προστασίας για λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα και ηλεκτρονικά ταχυδρομεία.
 
Προσοχή πού κάνετε κλικ
Πολλές διαδικτυακές παγίδες βασίζονται στο ότι οι χρήστες δεν είναι προσεκτικοί και κάνουν κλικ αυθαίρετα σε διάφορα κακόβουλα links, που αποστέλλονται είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε αναρτώνται σε κοινωνικά δίκτυα. Πρόσφατα, ένας νέος ιός κυκλοφόρησε στο Facebook,  που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με απρεπές υλικό. Εάν ο χρήστης κάνει κλικ για να «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από το κακόβουλο λογισμικό (backdoorTrojan), το οποίο μπορεί να υποκλέψει κωδικούς e-banking, αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κλπ. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε πάντοτε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πού κάνετε κλικ, ακόμη και αν κάποιος φίλος σας εμφανίζεται ως ο αποστολέας, αφού πρέπει να έχετε υπόψη ότι κι αυτός μπορεί να έχει πέσει θύμα. Οι ηλεκτρονικές απάτες χρησιμοποιούν επίσης πολύ συχνά τα ονόματα γνωστών τραπεζικών ιδρυμάτων ή εταιρειών, όπως η Google, η Apple και το Dropbox για να σας δελεάσουν ώστε να παρέχετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Για κανένα λόγο μην μοιραστείτε τέτοιες πληροφορίες και αν λάβετε τέτοια emails, στείλτε τα κατευθείαν στον φάκελο “spam”. Υπάρχουν πολύ χρήσιμα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν έχετε ενδοιασμούς, όπως το Redirect Detective, που ελέγχει την κατεύθυνση ενός link.

ΠΗΓΗ: pixabay.com
 
Προτιμήστε ιστοσελίδες με κρυπτογράφηση (encryption)
Η κρυπτογράφηση είναι ουσιαστικά η «κλειδαριά» που κρατάει τα ψηφιακά μας δεδομένα ασφαλή. Μέσω της κρυπτογράφησης οι πληροφορίες (κείμενα, αριθμοί, αρχεία) μεταμφιέζονται έτσι ώστε αν υποκλαπούν να μην βγάζουν κανένα νόημα. Μόνο όποιος έχει το «κλειδί» της κρυπτογράφησης μπορεί να έχει πρόσβαση στην αρχική πληροφορία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους απολαμβάνουν τις διαδικτυακές αγορές και τα διαδικτυακά παιχνίδια. Θα πρέπει να εμπιστεύεστε μόνο τις ιστοσελίδες που προσφέρουν κρυπτογράφηση και που είναι προφανές ότι θέλουν να προστατεύσουν τα δεδομένα σας.
Οι έμπιστοι πάροχοι διαδικτυακών εφαρμογών χρησιμοποιούν εξειδικευμένες μεθόδους για την προστασία των χρηστών τους. Έτσι, η δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα πόκερ PokerStars για να διασφαλίσει την ασφάλεια των 50 εκατομμυρίων, και πλέον, εγγεγραμμένων παικτών που διαθέτει σε όλο τον κόσμο, παρέχει, εκτός από κρυπτογράφηση, και διαδικασίες επικύρωσης με χρήση της δημόσιας αρχής πιστοποίησης VeriSign, καθόλη τη διαδικασία λήψης, εγκατάστασης και χρήσης του λογισμικού από τους παίκτες. Και τα μεγάλα e-shops στην Ελλάδα άλλωστε, όπως το melinamay.com, εφαρμόζουν διαδικασίες ασφαλούς πρόσβασης https (το s σημαίνει secure) σε όλα τα σημεία συναλλαγών στην ιστοσελίδα τους, ενώ όλα τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται με κρυπτογράφηση SSL, ώστε οι χρήστες να νιώθουν ασφάλεια όταν πραγματοποιούν αγορές.
 
Μείνετε ασφαλείς χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προγράμματα
Εάν ο υπολογιστής σας ξαφνικά γίνεται αργός όταν ανοίγετε προγράμματα, όταν εμφανίζονται παράθυρα που δεν έχετε ανοίξει συνεχώς, αν έχει αλλάξει το homepage σας χωρίς εσείς να το έχετε ζητήσει και όταν εμφανίζονται μηνύματα error θα πρέπει να αρχίσετε να αναρωτιέστε αν ο υπολογιστής σας έχει προσβληθεί από κάποιο spyware, μία πολύ δημοφιλή μέθοδο χακαρίσματος. Υπάρχει πληθώρα επιλογών πλέον σε προγράμματα antivirus και antispyware και πολλά προσφέρονται δωρεάν γι’ αυτό είναι καλό να εγκαταστήσετε ένα στον υπολογιστή σας. Το AVG Antivirus Free θεωρείται εξίσου καλό και αξιόπιστο με την πληρωμένη έκδοση, ενώ αν θέλετε να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα όπως το Malwarebytes ή το Spybot Search and Destroy.

ΠΗΓΗ: flickr.com
 
Μην παραλείπετε ποτέ να κάνετε logout
Όταν κάνετε μια συναλλαγή ή οτιδήποτε άλλο που περιλαμβάνει προσωπικά σας δεδομένα, μην παραλείπετε ποτέ να κάνετε logout όταν τελειώσετε. Ειδικά αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο ή αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή που χρησιμοποιούν και άλλα άτομα, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για περισσότερη ασφάλεια, χρησιμοποιείστε έναν εικονικό πρόγραμμα περιήγησης, όπως το incognito mode που προσφέρει το Google Chrome, που εμποδίζει οποιαδήποτε στοιχεία σας να αποθηκευτούν.
 
Ακολουθώντας τα παραπάνω απλά βήματα μπορείτε να συνεχίσετε να σερφάρετε στο διαδίκτυο χωρίς να ανησυχείτε για την ασφάλεια των δεδομένων σας, αλλά έχοντας πάντα τα μάτια σας ανοικτά για να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

Διαβάστε επίσης: