serreslife

Ο Ιωάννης Πέτκογλου πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης της χώρας , με το προεδρείο του εν λόγω συλλόγου συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό , αρμόδια για τη καταπολέμηση της Ανεργίας κυρία Αντωνοπούλου. Στο μικροσκόπιο της συνάντησης εξετάστηκαν θέματα όπως η αποδοτικότητα των κονδυλίων που προορίζονται για τους ανέργους , η διάγνωση-πρόβλεψη των αναγκών της κατάρτισης καθώς και τα προβλήματα των ΚΕΚ και των ανέργων – καταρτιζομένων. Ο Ιωάννης Πέτκογλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» περιγράφει το κλίμα της συνάντησης. Μέσα από τη συνέντευξη βγαίνει και μία είδηση, ότι σύντομα θα υλοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα προγράμματα της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

Κύριε Πέτκογλου πρόσφατα το προεδρείο του συλλόγου των Κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης είχε μία συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό αρμόδια για την καταπολέμηση της Ανεργίας κα Ράνια Αντωνοπούλου. Ποιοι λόγοι υπαγόρευαν την συνάντηση αυτή;

Στις 19 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία του συλλόγου μας αποτελούμενη από τον υποφαινόμενο, τον Στέφανο Γούλα από την Καρδίτσα, τον Χάρη Βανίδη από την Κοζάνη και την Κλειώ Ευαγγελάκου από την Αθήνα ,συναντηθήκαμε με την αναπληρώτρια υπουργό κα Ράνια Αντωνοπούλου. Η αναγκαιότητα της συνάντησης επιβαλλόταν λόγω των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν στην κατάρτιση και γενικότερα σε θέματα ανεργίας και φυσικά στο κλάδο των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης. Η υπουργός είναι διακεκριμένη επιστήμονας διεθνώς στο αντικείμενο της εργασίας και της ανεργίας, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα αυτά. Εγινε μία δημιουργική συζήτηση. Η νέα υπουργός επανεξετάζει και επαναξιολογεί πολλά θέματα. Προφανώς υπάρχει διαφορετική πολιτική θεώρηση για τα θέματα εργασίας , ανεργίας και κατάρτισης από τη νέα πολιτική ηγεσία.

 Έχουμε την πληροφόρηση ότι καθυστερεί η πληρωμή των καταρτιζομένων στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, από το Υπουργείο . Υπήρξε ενημέρωση από την υπουργό πότε το θέμα θα διευθετηθεί;

Υπάρχει πραγματικά καθυστέρηση στην πληρωμή των ανέργων οι οποίοι παρακολουθούν τα προγράμματα. Από ότι μας εξήγησαν οι επιτελείς της κυρίας υπουργού μέσα στο Μάρτιο εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί και οι καταρτιζόμενοι θα αρχίσουν να πληρώνονται.

 Υπάρχει κάποιο νέο όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση που είναι στα σκαριά και παρουσιάζει ενδιαφέρον;

Ναι. Υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα που είναι επιταγή της ευρωπαϊκή ένωση και θα υλοποιηθεί προσεχώς. Το πρόγραμμα αφορά κυρίως αγρότες και αγρότισσες αλλά και κάθε υποψήφιο αγοραστή γεωργικών φαρμάκων. Το πρόγραμμα έχει την επωνυμία « Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων» Θα πρέπει να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα για να μπορούν να αγοράσουν γεωργικά φάρμακα. Υπάρχουν ήδη ΚΕΚ πιστοποιημένα για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, απλώς περιμένουμε κάποιες διευκρινίσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 Να υποθέσουμε ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Πιστεύετε ότι οι αγρότες και οι χρήστες γεωργικών φαρμάκων όταν καταρτιστούν θα εφαρμόσουν τις γνώσεις που τους παρείχε το πρόγραμμα;

 Πιστεύω ότι θα εφαρμόσουν στη πράξη τις γνώσεις που θα αποκομισουν. Πρέπει να γίνει βίωμα η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων για να μην γίνονται κάποια λάθη που αποβαίνουν εις βάρος του περιβάλλοντος αλλά και των ιδίων των αγροτών και όσων αγοράζουν γεωργικά φάρμακα.

Συνέντευξη του προέδρου των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης Ελλάδας Ιωάννη Πέτκογλου στο «Σ.Θ.».

 Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Διαβάστε επίσης: