serreslife

Ξεκαθαρίζουν τα θέματα φορολόγησης και εσόδων - εξόδων.

Αντικείμενο σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών με τους γενικούς γραμματείς Δημοσίων Εσόδων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους εκπροσώπους των αγροτών, ήταν το θέμα της τήρησης βιβλίων Εσόδων – Εξόδων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Σερραίος αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής που σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «οι επιδοτήσεις δεν είναι εισόδημα και δεν πρόκειται να εκληφθούν ως τέτοιο». Ο ίδιος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιάννη Μαυραγάνη για τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες, ενώ επισκέφθηκε τον εκκαθαριστή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στην προσπάθεια διατήρησης του εργοστασίου στις Σέρρες.

Συνάντηση αγροτών με τους γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και Γεωργίας
Γιάννης Παναγής: «Οι επιδοτήσεις δεν είναι εισόδημα»

Η τήρηση των βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες ήταν το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχου Κορασίδη με εκπροσώπους αγροτών και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο έγινε αποδέκτης του αρχικού προβληματισμού των αγροτών ολόκληρης της χώρας σχετικά με την εφαρμογή του φορολογικού νόμου και τις αλλαγές στο σύστημα τήρησης βιβλίων και στοιχείων από πρώτης Ιανουαρίου 2014.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν την εμπειρία, τα ερωτήματα και το προβληματισμό τους για ορισμένα σημεία που απασχολούν τους αγρότες σε ότι αφορά στον τρόπο εφαρμογής της πρωτόγνωρης, για αυτούς, διαδικασίας, στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τους δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις και απαντήσεις.


Οι γενικοί γραμματείς κατέστησαν σαφές ότι σκοπός των αλλαγών που προωθούνται είναι η επέκταση (δεδομένου ότι πολλοί αγρότες τηρούν ήδη βιβλία εσόδων-εξόδων στις εκμεταλλεύσεις τους) και η βελτίωση του συστήματος, όπως και η απλοποίηση των διαδικασιών και η επίλυση προβλημάτων, ώστε να «βγει κερδισμένη η γεωργία και οι ίδιοι οι αγρότες», όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης.
Ειδικότερα τονίστηκε η ανάγκη για εγκυρότερη και αμεσότερη ενημέρωση των αγροτών, κατεγράφησαν ασάφειες, προτάσεις βελτίωσης, οικονομικά ζητήματα, υποχρεώσεις των αγροτών, που άπτονται και θεμάτων για την απόσβεση των παγίων, την προσμέτρηση του κόστους εργασίας, αλλά και πώς θα αντιμετωπίζονται τα θέματα ετεροεπαγγελματιών και των συνταξιούχων του ΟΓΑ.
Πλέον, οι αγρότες είναι σε αναμονή εγκυκλίου που θα εκδοθεί τέλος της εβδομάδας και θα προβλέπει πέραν των άλλων και νέα προθεσμία μέχρι 20 Φεβρουαρίου για την αίτηση ένταξης των αγροτών στο νέο καθεστώς από τους αγρότες.
Επιπλέον, ορίστηκε νέα συνάντηση πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα, όπου με βάση νέα δεδομένα, απορίες και προβλήματα που θα προκύψουν να υπάρξουν συμπληρωματικές οδηγίες και εγκύκλιοι από το υπουργείο οικονομικών, ώστε να γίνει ομαλά η εφαρμογή του νέου καθεστώτος.

«Οι επιδοτήσεις δεν είναι εισόδημα»

Παρών στη σύσκεψη, ο Σερραίος αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί παράλληλα, τόσο με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, όσο και με τον εκκαθαριστή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Για μεν τις συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παναγής τόνισε ξεκάθαρα ότι «οι επιδοτήσεις δεν αποτελούν εισόδημα», ένα θέμα –ίσως το σημαντικότερο- που απασχόλησε τους αγρότες, εν όψει της εφαρμογής νέου φορολογικού καθεστώτος για τον κλάδο τους.

Για τη ζάχαρη

Στη συνάντησή του με τον εκκαθαριστή της ΕΒΖ, ο κ. Παναγής περιέγραψε τη σημασία του εργοστασίου στο νομό Σερρών, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει επ’ ουδενί να μειωθεί η τιμή που είχε δοθεί πέρυσι στους παραγωγούς».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την ΕΒΖ, έγινε σαφές ότι η κατάσταση της βιομηχανίας είχε «ξεφύγει» αφού δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Ξάνθης που έκλεισε το 2006, εξακολουθούσαν να πληρώνονται μέχρι πρότινος, πράγμα που διαπιστώθηκε από τον εκκαθαριστεί.
«Οκτώ υπάλληλοι του εργοστασίου Ξάνθης κόστιζαν εξακόσιες χιλιάδες ευρώ το χρόνο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρήστος Μέγκλας, αναδεικνύοντας το μέγεθος του «πάρτι», με άλλα λόγια την αιτία πτώσης της βιομηχανίας ζάχαρης, τη στιγμή που το προϊόν σπάει ρεκόρ στην τιμή του παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 181 επισκέπτες