Ζημιές μετρούν οι χοιροτρόφοι Σερρών μετά το κρούσμα αφρικανικής πανώλης, με το κρέας των ζώων που θα σταλούν στο σφαγείο να διακινείται προς το παρόν μόνο εντός των ορίων του νομού.

Με αγωνία περιµένουν οι χοιροτρόφοι του νοµού Σερρών την άρση των µέτρων περιορισµού της διακίνησης κρέατος που επιβλήθηκαν µετά την εµφάνιση του πρώτου κρούσµατος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα σε µονάδα στη Νιγρίτα στις 5 Φεβρουαρίου. «Περιµένουµε τα αποτελέσµατα από τα δείγµατα που έχουµε στείλει να εξεταστούν στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυµάτων Αθηνών. Αν κάποιο από τα δείγµατα αποδειχθεί θετικό στην ασθένεια θα ζηµιωθούµε όλοι οι χοιροτρόφοι του νοµού. Από τη µια πλευρά τα ζώα της µονάδας που παρουσιάζει κρούσµα θα πρέπει να θανατωθούν, ενώ και οι υπόλοιπες µονάδες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε καραντίνα κάτι που σηµαίνει ότι δεν θα µπορούµε να σφάξουµε για άλλες 40 µέρες. Νεότερα για το αν µπορούµε να ξεκινήσουµε να σφάζουµε αναµένουµε εντός του επόµενου διηµέρου», θα πει ο Γιάννης Γανίκας ιδιοκτήτης της επιχείρησης κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων Αδερφοί Γανίκας ΑΕ στο Λευκώνα Σερρών.

Στο νοµό υπάρχουν περίπου οκτώ χοιροτροφικές µονάδες βιοµηχανικού τύπου µε 1.000 περίπου χοιροµητέρες. Ήδη από την περίοδο που εµφανίστηκε η πανώλη των χοίρων στη Ρουµανία το 2017 τέθηκαν σε εφαρµογή πιο εντατικά µέτρα παρακολούθησης και βιοασφάλειας, τα οποία περιλάµβαναν για παράδειγµα τον υποχρεωτικό περιορισµό των χοίρων οικόσιτων µονάδων σε περιφραγµένους χώρους, που µέχρι τότε µπορούσαν να κινούνται ελεύθερα σε µικρή ακτίνα γύρω από τη µονάδα.

Επιπλέον µέτρα για την επιτήρηση των µονάδων προκειµένου να εντοπιστεί έγκαιρα τυχόν νέο κρούσµα ενεργοποιήθηκαν µετά τις 5 Φεβρουαρίου, τα οποία είχαν στόχο να ενισχύσουν τα µέτρα βιοασφάλειας που µπορούν να περιορίσουν τη διάδοση της αφρικανικής πανώλης. Έτσι από την αρχή της καραντίνας οι 22 κτηνίατροι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του νοµού επισκέπτονται, επιθεωρούν και λαµβάνουν δείγµατα από όλες τις µονάδες σε εβδοµαδιαία βάση, ενώ διεξάγεται εντατική καµπάνια ενηµέρωσης των χοιροτρόφων για τα µέτρα προστασίας που απαιτούνται για να ελεγχθεί η νόσος.

Παρότι µικρός σε αριθµό ο πληθυσµός των χοίρων που βρίσκεται σε οικόσιτες µονάδες στο νοµό Σερρών, αποτελούν κρίσιµη παράµετρο στην προσπάθεια αποφυγής διάδοσης της ασθένειας. Στη συγκεκριµένη µονάδα όπου εµφανίστηκε το κρούσµα υπήρχαν συνθήκες που αύξαναν την πιθανότητα προσβολής, διότι ο ελαιώνας όπου φιλοξενούνταν τα ζώα βρισκόταν στα όρια περιοχής όπου απαγορευόταν το κυνήγι του αγριόχοιρου, µε αποτέλεσµα να υπάρχει µεγάλη συγκέντρωση άγριων κάπρων.

Η έγκριση που ελπίζουν οι χοιροτρόφοι των Σερρών να δοθεί από την Εθνική αλλά και την τοπική Επιτροπή για την αφρικανική πανώλη των χοίρων θα δώσει ανακούφιση στις µονάδες που έχουν καταγράψει σε κάθε περίπτωση οικονοµικές απώλειες εξαιτίας της καραντίνας. Σύµφωνα µε τον κ. Γανίκα «Εδώ και τέσσερις εβδοµάδες δεν σφάξαµε ζώα, που σηµαίνει ότι ένας αριθµός ζώων έχουν ξεπεράσει το όριο βάρους, έχουν αλλάζει κατηγορία είναι ακατάλληλα για κρεοπαραγωγή. Σήµερα εκτιµώ ότι περίπου 1.400 γουρούνια ζυγίζουν πάνω από 120-130 κιλά και εποµένως µπορούν να διατεθούν κυρίως για αλλαντοποίηση σε µικρότερη τιµή».

Επιπλέον ακόµη και να δοθεί το πράσινο φως για να σταλούν ζώα στο σφαγείο, το κρέας θα µπορεί να διακινηθεί προς το παρόν µόνο εντός των ορίων του νοµού Σερρών. Η πλήρης άρση των µέτρων που θα επιτρέψει τη διακίνηση χοίρειου κρέατος και εκτός Σερρών αναµένεται σε 40 µέρες, δηλαδή στις 17 Μαρτίου. Βέβαια, σηµειώνεται ότι εφόσον διαπιστωθεί νέο κρούσµα εντός του νοµού ακόµη κι αν αφορά αγριόχοιρο και όχι σε ζώο που ανήκει σε µονάδα, τότε θα ενεργοποιηθεί ξανά ο µηχανισµός στενής επιτήρησης και νέας καραντίνας σε όλες τις χοιροτροφικές µονάδες των Σερρών.

Και η Οµοσπονδία συνδράµει τα µάλα

Κινητοποιηµένη είναι και η Νέα Οµοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων για να συνδράµει στη λήψη µέτρων για την άµυνα της χώρας απέναντι στην αφρικανική πανώλη χοίρων. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος του φορέα «Ως Οµοσπονδία έχουµε διαρκή συνεργασία µε τις Υπουργικές και περιφερειακές αρχές. Έχουµε συντελέσει στην πρόσληψη 46 κτηνιάτρων στη Βόρεια Ελλάδα από το Σεπτέµβριο 2019 για να συνδράµουν, έχουµε συµµετάσχει στην απογραφή ακόµη και µικρών χοιροτροφικών εκµεταλλεύσεων που θα περιληφθούν στις δράσεις ελέγχου».

Πηγή: agronews.gr

Διαβάστε επίσης: