serreslife

Τη σοδειά τους κατεστραμμένη, από το χαλάζι που έπληξε, προχθες το βράδυ, περισσότερα από δύο χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων, αντίκρισαν το πρωί αγρότες του δημοτικού διαμερίσματος Καμήλας του δήμου Σερρών.Βαμβάκια, καλαμπόκια, ντομάτες, καρπούζια και πεπόνια καταστράφηκαν ολοσχερώς από την ισχυρή χαλαζόπτωση.Οι αγρότες αναμένουν τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να κάνουν τις εκτιμήσεις τους προκειμένου να αποζημιωθούν.

Προβλήματα, "ευτυχώς μικρής έντασης μέχρι στιγμής", με την παραγωγή σιτηρών αντιμετωπίζουν λόγω καιρού και οι παραγωγοί στη Δράμα, σύμφωνα με τον παραγωγό Χρήστο Γκόντια.   Ο κ. Γκόντιας συμφωνεί με τους συναδέλφους του ότι "είναι αναγκαίο τα αεροσκάφη χαλαζικής προστασίας να βρεθούν επιτέλους στους αιθέρες" αλλά τονίζει πως "και οι ίδιοι οι παραγωγοί της χώρας πρέπει να επενδύουν για την προστασία τους".

Δίχτυ προστασίας

   Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτεί σε ποσοστό 60% το δίχτυ προστασίας που μπορεί να βάλει κάθε παραγωγός πάνω από τις καλλιέργειές του για να προστατευθεί από τον καιρό. Το κόστος για το δίχτυ ανέρχεται στα 2000 ευρώ/στρέμμα και, όπως λέει, "πλέον, μέσω ειδικού προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς, κάποιος που δεν έχει να καλύψει το υπόλοιπο 40% από μόνος του, μπορεί να το δανειστεί".

   Με την ιδιότητα δε του μέλους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών, καλεί τους παραγωγούς να κάνουν "πραγματικές δηλώσεις ζημιών για αποζημίωση" υπογραμμίζοντας ότι "όσοι κάνουν 'μαϊμού δηλώσεις', αφενός μεν κάποια στιγμή θα πιαστούν, αφετέρου δε δημιουργούν πρόβλημα σε όσους έχουν υποστεί πραγματική ζημιά, στερώντας τους την πραγματική αποζημίωση που δικαιούνται".

   Υπενθυμίζεται ότι η νέα σύμβαση προβλέπει επέκταση κατά 200.000 στρέμματα της έκτασης που θα καλύπτεται (δηλαδή συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα), και παράταση του χρονικού διαστήματος προστασίας από 20 Μαρτίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου και όχι από 10 Απριλίου, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Της Αλκινόης Μοσχίδου

Διαβάστε επίσης: