serreslife

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο να είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου.

Έντονο θόρυβο και μάλιστα σε παγκόσμιο (!) επίπεδο προκάλεσε η σπουδαία ανακάλυψη του αρχαίου τάφου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης. Πρόκειται για εύρημα σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερο από τον τάφο του Φιλίππου που βρέθηκε στη Βεργίνα, με αποτέλεσμα πολλοί να εικάζουν ότι πρόκειται για τον τάφο του μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του '60 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Περιστέρη.


Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για εύρημα τεράστιας αρχαιολογικής αξίας, αφού και μόνο το μέγεθός του το αναδεικνύει ως τέτοιο. Από αυτό, βέβαια, στο να πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπάρχει μια απόσταση. Εάν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επαληθευθεί, θα πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών, παγκοσμίως.

Μωυσιάδης: «Ας μη βιαζόμαστε»

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης συνιστά υπομονή. «Δεν πρέπει να βιαζόμαστε», επεσήμανε χαρακτηριστικά, εξηγώντας: «Ξέρουμε ότι πρόκειται για πολύ σπουδαίο και μεγαλοπρεπή τύμβο, όμως δεν μπορούμε να προδικάσουμε τίποτα πριν ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές έρευνες. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να προχωρήσουμε στο εσωτερικό, αφού τώρα ακόμα είμαστε στον καθαρισμό του περιβόλου. Αυτό θα συμβεί σε περίπου ένα – ενάμιση μήνα».
Μάλιστα, ο κ. Μωυσιάδης χαρακτήρισε «ράδιο αρβύλα» τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, στον πανελλαδικό Τύπο.

Υπ.Πο.: «Παρακινδυνευμένα τα συμπεράσματα»

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει παρακινδυνευμένα τα όποια συμπεράσματα, πριν ολοκληρωθεί το έργο της ανασκαφής. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, σχετικά με την ανασκαφή μεγάλου κτιστού περιβόλου του 4ου αι. π.Χ. στη θέση Καστά Αμφίπολης, ενημερώνει για τα ακόλουθα:
Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του '60 από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Αικατερίνη Περιστέρη.
Οι έρευνες φέρνουν στο φώς ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.
Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη».

Το Asociated Press

Η παγκόσμια διάσταση που πήρε η είδηση, προκάλεσε το ενδιαφέρον του διεθνούς πρακτορείου Associated Press, το οποίο φιλοξένησε τις προηγούμενες ημέρες, άρθρο με τίτλο «Αρχαίος Τάφος στην Ελλάδα τροφοδοτεί πολλές συζητήσεις». Στο συγκεκριμένο κείμενο, γίνεται λόγος στο «ενδεχόμενο να πρόκειται για την τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και της γυναίκας του Ρωξάνης και του νεαρού διαδόχου τους».
Παράλληλα, το A.P. αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικές ιστοσελίδες, είναι ενθουσιώδεις από το γεγονός ότι μπορεί να βρέθηκε ο τάφος του βασιλιά- πολεμιστή Μεγάλου Αλεξάνδρου του 4ου αιώνα π.Χ, τον οποίον ψάχνουν για αρκετά χρόνια και θεωρούταν ότι βρίσκεται στην Αίγυπτο».

Διαβάστε επίσης: