serreslife

Tο 1ο Τουριστικό Συμπόσιο Δυτικού Παγγαίου θα πραγματοποιηθεί από 30 Ιουνίου έως και 2 Ιουλίου, με σκοπό να αναδειχθούν τα ζητήματα της ήπιας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, των περιοχών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του  Δήμου Αμφίπολης.

     Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμφιπόλεως είναι προικισμένη με ωραίο φυσικό περιβάλλον, με απαράμιλλου κάλους περιοχές, όπως το Δέλτα του Στρυμόνα ενταγμένο στο δίκτυο προστασίας NATURA και  το φαράγγι του Αγγίτη, με θαυμάσιες παραλίες, το καταπληκτικό σπήλαιο Αλιστράτης, με ορειβατικά καταφύγια και τα ποτάμια με τα ιστορικά γεφύρια τους.

     Η περιοχή παρουσιάζει ενδιαφέρουσα ιστορία κατά την προϊστορική περίοδο, στην αρχαιότητα και μέχρι στις μέρες μας με τις βραχογραφίες, την περίφημη αρχαία πόλη της Αμφιπόλεως με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της, το Αρχαιολογικό της Μουσείο, το μυθικό και χρυσοφόρο Παγγαίο και το πασίγνωστο παγκοσμίως πλέον ταφικό μνημείο του λόφου Καστά.

     Επιπλέον, βρίσκεται σε μία σημαντική γεωγραφικά και γεωπολιτικά θέση και γι’αυτό αναπτύχθηκε σημαντικά κατά την Ρωμαϊκή περίοδο (Εγνατία Οδός, Villa Rustica, συστήματα ύδρευσης-άρδευσης κλπ.), αλλά και κατά τους ύστερους χριστιανικούς χρόνους (ιστορικές μονές της Εικοσιφοίνισσας, της Ανάληψης, της Αγ. Παρασκευής και της Αγ. Κυριακής).

     Η περιοχή είναι παρούσα και στην σύγχρονη ιστορία με τα δύο Μαρτυρικά χωριά,  της Κορμίστας και των Κερδυλλίων. Έχει δε πλούσια λαογραφία, αρχιτεκτονική παράδοση και διαθέτει εξαιρετικά τοπικά αγροτουριστικά προϊόντα και μοναδική γαστρονομία. Η Πρώτη είναι ο γενέθλιος τόπος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

     Δεν θα μπορούσαμε να μην επισημάνουμε ότι παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για τουριστική ανάπτυξη, τέτοιες που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για δωδεκάμηνο εσωτερικό και διεθνή τουρισμό, αφού γειτνιάζει με την μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, βρίσκεται σε κομβικό σημείο ανάμεσα σε  τέσσερα μεγάλα αστικά κέντρα (της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Δράμας και της Καβάλας) και  σε δύο  σημαντικά επιβατικά λιμάνια και αεροδρόμια (της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας). Είναι δε το μοναδικό πέρασμα των εμπορικών δρόμων που ενώνουν την Δύση με την Ανατολή.

Πρόγραμμα  

    Την 1η ημέρα, 30/06/2017, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης  στον Αρχαιολογικό μουσείο  Αμφίπολης, με υψηλούς  προσκεκλημένους.

    Την 2η ημέρα, 01/07/2017,  καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας  θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Συμποσίου στο κτίριο του Γυμνασίου της Πρώτης, με τις εισηγήσεις επιστημόνων και εξειδικευμένων στο τομέα τους ομιλητών, σε στρογγυλές τράπεζες συζήτησης (panels) τις πρωινές ώρες και με την συζήτηση και επεξεργασία των θεμάτων από τους συνέδρους σε workshops το απόγευμα.

     Παράλληλα, την ίδια ημέρα και στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί Τουριστική Έκθεση με υπηρεσίες, δράσεις και προϊόντα  από φορείς,  σωματεία και  επαγγελματίες της περιοχής.

    Την 3η ημέρα, 02-07-2017 στη Νέα Φυλή, θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα του Συμποσίου  .  

    Καθ’ όλη  τη διάρκεια του συμποσίου θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις προβολής της πολιτιστικής, ιστορικής , θρησκευτικής και φυσιολατρικής  κληρονομιάς του τόπου μας. Μία από τις εκδηλώσεις αυτές,  θα είναι η ξενάγηση των επισκεπτών της έκθεσης στα αξιοθέατα της περιοχής, το πρωί της 2ης ημέρας. Όσοι επισκέπτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην  ξενάγηση, θα πρέπει να το δηλώσουν τηλεφωνικά, το αργότερο μέχρι την 20η Ιουνίου 2017.  

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμποσίου www.symposio-amfipolis.org , καθώς και στον λογαριασμό «Ωδή Αμφιπόλεως» στο facebook. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε  το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για την ηλεκτρονική αλληλογραφία  σας.

     Η διοργάνωση της Τουριστικής Έκθεσης, είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να δείτε από κοντά σε ομαδικές παρουσιάσεις τα αξιοθέατα, τα τοπικά προϊόντα, την λαογραφία και τον πολιτισμό, τις υπηρεσίες εστίασης και διαμονής, τα λαογραφικά μουσεία, το Σπήλαιο Αλιστράτης, τους φορείς της περιοχής, την λαϊκή τέχνη, καθώς και τις δυνατότητες διασκέδασης που παρέχει  η ευρύτερη περιοχή.

Η έκθεση πραγματοποιείται με συνδιοργάνωση του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης),της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αντιπεριφέρειας Κ.Μ. Τουρισμού-Πολιτισμού,και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Με την υποστήριξη του Δήμου Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας  Σερρών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,  του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, και της  Σπήλαίο Αλιστράτης AE.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού fedHATTA και του Ομίλου UNESCO Σερρών.

Διαβάστε επίσης: