serreslife

Η μοναδική Έκθεση Αρχαιολογίας στον κόσμο με έδρα το Capaccio-Paestum στην Ιταλία δίνει το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα με την οδηγία να επισκεφτούν οι τουρίστες τον τύμβο Καστά.
Η εφημερίδα La Stamba σε ρεπορτάζ κάνει εκτενή αναφορά στην αρχαιολογική έρευνα της διεπιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη και κάνει λόγω για τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα .
Την ίδια ώρα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ανακοινώσει τίποτα απολύτως για την Ελληνική επιτυχία.


Το ''Διεθνές Βραβείο Αρχαιολογικής ανακάλυψης" της Αμφίπολης έχει προγραμματιστεί να δοθεί στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Paestum 29 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου του 2015.

Τα άλλα τέσσερα αρχαιολογικά ευρήματα υποψήφια για την πρωτιά ήταν:
α)Τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Ευρώπη στην Αγγλία
β)Ο Τάφος Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir στην Αίγυπτο
γ)Ο Τάφος ενός πρίγκιπα των Γαλατών στο Warcq της Γαλλίας
δ) Ο Θησαυρός της Orselina στο καντόνι του Τιτσίνο της Ελβετίας.

«Η ομάδα των Ελλήνων αρχαιολόγων με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη έχει βρει το μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Το ανάχωμα έχει περίμετρο 496 μέτρων. Το σύνολο της βάσης, ένας τέλειος κύκλος, υποστηρίζεται από έναν τοίχο 3 μέτρα ύψος, με μια άριστη ορθομαρμάρωση από εκλεκτό μάρμαρο Θάσου.
Η ομάδα εργάζεται στον τάφο από το 2009, αλλά στις 10 Αυγ 2014 έχει εντοπιστεί και αποκαλύφθηκε μια εντυπωσιακή είσοδος, μια μαρμάρινη πόρτα που φρουρείται από δύο φτερωτές σφίγγες που κάθονται σε ένα υπέρθυρο, και που διατηρεί τα ίχνη της αρχικής μορφής σε χρώματα, κόκκινο, μπλε, μαύρο. Βρέθηκαν οι μοναδικές Καρυάτιδες ένα υπέροχο ψηφιδωτό και ο νεκρικός θάλαμος. Και ένα λιοντάρι που ήταν την κορυφή του λόφου που έκρυβε τον Τάφο. Ένα μοναδικό μνημείο που δεν έχει προηγούμενο στον Ελλαδικό χώρο» γράφει μεταξύ άλλων η La Stamba.

Η "Borsa mediterranea del turismo archeologico" είναι μια έκθεση που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Leader Ltd, η οποία από το 1998 λαμβάνει χώρα στο Capaccio-Paestum,μια πόλη στην επαρχία του Σαλέρνο στην Καμπανία της νοτιο-δυτικής Ιταλίας.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει τόπους και προορισμούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος,
Αρχή της έκθεσης αυτής είναι η προώθηση της εμπορίας του τουρισμού που συμβάλλουν στην εποχική προσαρμογή και την αύξηση των οικονομικών ευκαιριών.
Ο "Borsa mediterranea del turismo archeologico" επιτρέπει την συνάντηση στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τους επαγγελματίες των επιχειρήσεων του τουρισμού, με εμπειρογνώμονες, με ταξιδιώτες, με τους οπαδούς των αρχαιολογικών ανασκαφών και με τα σχολεία.

Από το 2013,ο θεσμός αυτός πραγματοποιείται στην μαγευτική τοποθεσία του Capaccio-Paestum όπου υπάρχει το Αρχαιολογικό Πάρκο, το Εθνικό Μουσείο και η παλαιοχριστιανική βασιλική του Paestum.
Η BMTA είναι η έδρα της μοναδικής Διεθνούς Έκθεσης της Αρχαιολογίας στον κόσμο, στην οποία παίρνουν μέρος 150 εκθέτες, εκ των οποίων 20 από το εξωτερικό.
Η μορφή της εκδήλωσης παρέχει επίσης κάθε χρόνο μια ειδική εμφάνιση από μια χώρα που είναι επίσημη χώρα υποδοχής.
Κάθε έκδοση της ΒΜΤΑ φιλοξενεί διαλέξεις, εκθέσεις αρχαιολογικών θεμάτων ,επιστημονικές συναντήσεις και ανταλλαγές από εργαστηριακές εμπειρίες.
Από το 2005 τιμούνται με το βραβείο "Premio Paestum" εκείνοι που έχουν διακριθεί για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ από το 2007 απονέμεται το βραβείο "Antonella Fiammenghi" στην καλύτερη διατριβή στον αρχαιολογικό τουρισμό.
Η 17η ΒΜΤΑ, προωθείται από την επαρχία του Σαλέρνο , της περιφέρειας της Καμπανίας ,την πόλη Capaccio Paestum και τον ομώνυμο Δήμο, ενώ βρίσκεται υπό την εποπτεία για την αρχαιολογική κληρονομιά των Σαλέρνο , Avellino , Benevento και Caserta .
Η έκδοση του 2014 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας , με την υποστήριξη της Expo Milano 2015 , το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού και Τουρισμού , του Υπουργείου Εξωτερικών και με την υποστήριξη της UNESCO και του UNWTO.

Διαβάστε επίσης: