serreslife

Η επιχωμάτωση του προθαλάμου του ταφικού μνημείου στην Αρχαία Αμφίπολη ενισχύει την εκδοχή πως ο τύμβος δεν έχει συληθεί, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
«Αυτή η ψηλή επιχωμάτωση, στο εσωτερικό του προθαλάμου, μέχρι την κορυφή, έγινε για την προστασία του τάφου» σχολίασε ο υπουργός. Διεμήνυσε πάντως ότι οριστική απάντηση θα δοθεί από την αρχαιολογική έρευνα, σημειώνοντας: «Πρέπει να δούμε τον τάφο για να πούμε τελικά». Ο κ. Τασούλας τόνισε επίσης πως οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη είναι καλά νέα, που «δικαιούται ο ελληνικός λαός», προσθέτοντας πως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η ιστορία είναι πηγή περηφάνιας για τους Έλληνες.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Εν τω μεταξύ το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων από όλο τον κόσμο, κορυφώνεται. Όπως τόνισε ο κ. Τασούλας, «ξένοι ζητούν άδεια να επισκεφτούν το μνημείο και να το ερευνήσουν», ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι πρόκειται για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά:
«Πρώτα απ' όλα ο όγκος του. Ακόμη και ο μεγαλειώδης τάφος του Φιλίππου του Β “ωχριά” μπροστά στο μνημείο της Αμφίπολης που η περίμετρός του αγγίζει το μισό χιλιόμετρο.
Ο όγκος που δείχνει μια σαφή επιρροή από τα αιγυπτιακά μνημεία έχει και χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην Αίγυπτο, όπως οι Σφίγγες – φύλακες, αλλά και το σφράγισμα του τάφου με άμμο και χώμα».
Μάλιστα, ο υπουργός προσέθεσε πως «μετά τα όσα έχουν ως σήμερα αποκαλυφθεί, πλέον δεν αποκλείει να έρθουν στο φως πολύ εντυπωσιακά ευρήματα.
Ειδικά στην περίπτωση που ο τάφος δεν έχει συληθεί προφανώς ήδη θα πρέπει να μιλάμε για ένα μοναδικό μνημείο. Η επιχωμάτωση του προθαλάμου του ταφικού μνημείου στην Αρχαία Αμφίπολη ενισχύει την εκδοχή πως ο τύμβος δεν έχει συληθεί».

«Μοναδικό εύρημα»

Ωστόσο, ο υπουργός απάντησε στο ερώτημα «πότε ο χώρος θα είναι επισκέψιμος», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η απαραίτητη δουλειά της αρχαιολογίας δεν συμβαδίζει με τη δική μας αδημονία».
Πάντως, ακόμη κι αν δε γίνει ποτέ γνωστό το όνομα του «ενοίκου», ο τάφος θα αποτελεί μοναδικό, παγκοσμίως εύρημα.
Επισήμανε βέβαια, πως δεν μπορεί να υπολογίσει το πότε ο χώρος θα είναι ανοιχτός σε επισκέπτες, επισημαίνοντας πως η «απαραίτητη δουλειά» της αρχαιολογίας δεν συμβαδίζει με «τη δική μας αδημονία».
Πάντως, ακόμη και εάν δεν μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο νεκρός που έχει ενταφιαστεί στο μνημείο ο ίδιος ο τάφος θα αποτελεί ένα μοναδικό, παγκοσμίως, εύρημα.
Αναφορικά με τις εργασίες των ανασκαφών, ο υπουργός τόνισε πως «τις τελευταίες ημέρες γίνεται επιμελημένη εργασία για την στερέωση της εσωτερικής καμάρας, μια απαραίτητη δουλειά, επειδή η αρχαιολογία έχει τους δικούς της κανόνες και ακολουθούνται πλήρως στην Αμφίπολη».

«Ας το απολαύσουμε, όπως κάνει ο ελληνικός λαός ο οποίος γοητεύεται από το ξεδίπλωμα της ανασκαφής. Σύντομα θα έχουμε νέα», τόνισε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης: