serreslife

«Ψωμί –παιδεία-ελευθερία» σαράντα ένα χρόνια πριν το σύνθημα του Πολυτεχνείου επίκαιρο όσο ποτέ στην εποχή μας . Την μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τίμησαν χθες και στις Σέρρες . Οι εκδηλώσεις τιμής ήταν σε τρία σημεία, με τρεις αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες.

Το Εργατικό Κέντρο Σερρών και το Ν.Τ. Σερρών ΑΔΕΔΥ διοργάνωσαν χθες το απόγευμα στις έξη ,συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο ,ακολούθησεπορεία των συγκεντρωμένων δια της Κωνσταντίνου Καραμανλή και Διονυσίου Σολωμού με κατάληξη την πλατεία Εμπορίουόπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης από τον πρόεδρο του Εργατικού κέντρου Σερρών ,τον πρόεδρο του Ν.Τ. Σερρών ΑΔΕΔΥ καιτους προέδρους των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών Σωματείων των Σερρών.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άλκης Απιδόπουλος δήλωσε « Είναι μέρα μνήμης τιμής των φοιτητών , εργαζομένων για την αποκατάσταση της δημοκρατίας . Είναι μέρα μνήμη και πρέπει να την τιμούμε κάθε χρόνο και να σεβόμαστε την δημοκρατία η οποία καθιερώθηκε σε όλο τον κόσμο από την μικρή χώρα που λέγεται Ελλάδα. Πρέπει ν τιμούμε και να είμαστε παρόντες όλοι οι πολίτες αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά ο ελληνικός λαός. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας» και αναφερόμενος στις τρεις συγκεντρώσεις τιμής ,δήλωσε « Εμείς ως εργατικό κίνημα έχουμε την υποχρέωση και καλέσαμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στην εκδήλωση,εμείς δεν πολιτικοποιούμε αυτή την ημέρα μνήμης ,είναι μέρα μνήμης που ανήκει στο λαό και στη χώρα, δημοκρατία έχουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε σε αυτή».

«Σήμερα τιμούμε την μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ,έχουν περάσει σαράντα ένα χρόνια και τα μηνύματα ψωμί –παιδεία-ελευθερία ,είναι πιο επίκαιρα όσο ποτέ .Ελπίζουμε ησημερινή μέρα να γίνειαπαρχή μιας καλύτερης μέρας για τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό» σημείωσεοΠασχάλης Στεφάνουπρόεδρος Ν.Τ. Σερρών ΑΔΕΔΥ ,ενώ σχολιάζοντας τις τρεις συγκεντρώσεις δήλωσε « Δυστυχώς έχουν διασπαστεί οι εργαζόμενοι ,πάντως η συμμετοχή στηνδικιά μας συγκέντρωση είναι μεγαλύτερη από την περσινή».

Την ίδια ώρασυγκέντρωση είχε διοργανώσει και το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας μπροστά στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παππά . Η Τιμοθέα Ρακιτζή ,περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ,δήλωσε: «Σαράντα ένα χρόνια μετά την εξέγερση του πολυτεχνείου είμαστε σήμερα εδώ με το ΠΑΜΕ τιμώντας την κορυφαία στιγμή της πάλης του λαού μας ενάντια στην δικτατορίατων συνταγματαρχών. Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την πίστη μας στην δημοκρατία και στις ελευθερίες . Αυτό που κρατώ εγώ ως μήνυμα επίκαιρο και ως στόχος είναι το εξής πρέπει να σπάσουμε την μοιρολατρία και τον φόβο ,αυτά που έσπασαν οι φοιτητές και ο λαός της Αθήνας στο Πολυτεχνείο . Χωρίς φόβο ,χωρίς μοιρολατρία να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα στην χώρα μας ,για να αλλάξουμε την ζωή μας και ένα ακόμη πολύ σημαντικό για μένα ,σήμερα να πούμε ένα μεγάλο όχι στο φασισμό ,στους εγκληματίες της χρυσής αυγής έτσι ώστε με επιχειρήματα και αγώνα να τσακίσουμε όχι μόνο την ιδεολογία τους αλλά και την προβοκατόρικηπρακτική τους».


Λίγα μέτρα πιο κει, στο κέντρο της πλατείας Ελευθερίας είχεσυγκέντρωση η «Πρωτοβουλία για την επανόρθωση της κοινωνίας», και συμμετείχανη επιτροπή αγώνων κατά του ΤΑΠ ,η επιτροπή αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού ,ο ΣΥΡΙΖΑ, οι απολυόμενοι από την ΕΡΑ Σερρών , οι εκπαιδευτικοίσε διαθεσιμότητα κ.α.. Στην συνέχεια προχώρησαν σε πορεία δια των κεντρικών οδών της πόλης.

Η Ειρήνη Μυλωνά ,εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε « Μέρα μνήμης, μέρα που ερχόμαστε να συναντηθούμε σε ένα ραντεβού με τακινήματα των ημερών μας, με τασύγχρονα κινήματα και τους συμπολίτες μας για να επικαιροποιήσουμε το αίτημα ψωμί ,παιδείαελευθερία που δυστυχώς και σήμερα όπως και τότε είναι επίκαιρο « ενώ αναφερόμενη στις τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις ,τόνισε « Το σημαντικό είναι να υπάρχει η μνήμη. Το σημαντικό είναι να βγαίνει ο κόσμος στο δρόμο και να συμμετέχει και να διεκδικεί ,σημασία έχει κάποια στιγμή να μπορέσουμε όλοι μαζί να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε την τελική νίκη του λαού».

Οι φωτογραφίες είναι από το τόπο κοινωνικής δικτύωσης της ΕΡΑ Σερρών
https://www.facebook.com/ert.serres

Διαβάστε επίσης:

  • Π.Ε. Σερρών: 10 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 10 ανέρχεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Π.Ε. Σερρών την Πέμπτη, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 ...
  • Π.Ε.Σερρών: 3 τα νέα κρούσματα covid-19 Μόλις τρία κατέγραψε την Τετάρτη η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοί...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 227 επισκέπτες