Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Σέρρες, μετά το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε σε οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα στην περιοχή της Νικόκλειας.

Στις Σέρρες μετέβη την Πέμπτη κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή και του Γενικού Γραμματέα Γιώργου Στρατάκου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, επισημάνθηκε το γεγονός πως η αφρικανική πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ακόμη κι αν φάει χοίρο που έχει προσβληθεί από την ασθένεια, αλλά ούτε και σε άλλα ζώα, ενώ οι αρμόδιοι φορείς τόνισαν πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μεταξύ των μέτρων που άμεσα εφαρμόζονται είναι η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων καθώς και η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Επίσης, απαγορεύεται η έξοδος από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για 40 ημέρες, ωστόσο παραγωγοί και έμποροι εξέφρασαν ανησυχίες κάνοντας λόγο για σοβαρό οικονομικό πλήγμα. Από το υπουργείο, πάντως, οι ίδιοι έλαβαν διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βρεθεί ένας τρόπος ώστε τα μέτρα να ισχύσουν μόνο για τις ζώνες απαγόρευσης, δηλαδή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τη μονάδα που εντοπίστηκε η ασθένεια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σωτήρης Μπάτος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας, Θανάσης Μαλλιαράς, κτηνίατροι, ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της ΔΑΟΚ.

Πηγή: voria.gr

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: