Πλήθος Σερραίων, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, παρακολούθησαν τον αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, στην τεχνητή λίμνη της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων.

Δεν ήταν λίγοι οι τολμηροί, κυρίως, νεαρής ηλικίας, που αψήφισαν το κρύο και τους δυνατούς ανέμους, και βούτηξαν για να πιάσουν τον Σταυρό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος απελευθέρωσε περιστέρια, που ως γνωστόν συμβολίζουν το Άγιο Πνεύμα, που κατήλθε κατά τη Βάπτιση του Κυρίου μας με τη μορφή περιστεράς.

Σερρών Θεολόγος: ''Χρόνια Φωτισμένα Σερραίοι, Χρόνια Ευλογημένα Έλληνες!''

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πνευματική ανάταση εορτάσθηκε και στις Σέρρες η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.

Επίκεντρο του λειτουργικού εορτασμού της περιφήμου και μεγαλειώδους εορτής στην Εκκλησία των Σερρών, απετέλεσε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, όπου ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Ευθύς μετά την Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον κατάμεστο από τον πιστό λαό Μητροπολιτικό Ναό τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο ο Μέγας Αγιασμός, στο τέλος του οποίου ο Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας ευχήθηκε τα δέοντα τονίσας ότι: «Με την εορτή των Θεοφανείων ολοκληρώνεται ένας πλούσιος λατρευτικός κύκλος που η αγία Εκκλησία μας ονομάζει ‘’Άγιο Δωδεκαήμερο’’. Η εορτή των Θεοφανείων είναι από τις αρχαιότερες εορτές της Εκκλησίας μας και αναφέρεται στη φανέρωση του μυστηρίου της Αγίας Τριάδος κατά την βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό.

Η μεγάλη αυτή Δεσποτική πανήγυρις σηματοδοτεί την απαρχή του χριστιανικού βαπτίσματος δια του οποίου ο άνθρωπος γίνεται τίμιον μέλος του Παναγίου Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας μας και μετέχει των προνομίων της θείας υιοθεσίας. Στον Ιορδάνη ποταμό ο Χριστός αγίασε την φύση των υδάτων, ώστε να είναι ‘’αγιασμού δώρον, αμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων αλεξιτήριον, δαίμοσιν ολέθριον, ταις εναντίαις δυνάμεσιν απρόσιτον’’.

Το βαθύτερο νόημα της Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων φανερώνεται σε εκείνους που θα καθαρίσουν με την χάρη του Θεού και τον προσωπικό τους αγώνα τις αισθήσεις τους, ώστε να γίνουν δεκτικοί του θείου φωτισμού και αγιασμού.

Σε εκείνους που θα προσεγγίσουν το μεγάλο μυστήριο της σωτηρίας όχι νοησιαρχικά, αλλά βιωματικά με οδηγό την πίστη. Τότε θα δουν με έκπληξη και δέος ότι τα θεία γεγονότα που σήμερα τιμά και εορτάζει η Εκκλησία μας είναι τόσο κοντά μας και έχουν να δώσουν ένα μήνυμα σύγχρονο και επίκαιρο, μήνυμα ζωής, αγιασμού και ελπίδος».

Η κατάδυσις του τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στην πόλη των Σερρών, πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα από τον Σεβ. κ. Θεολόγο, στην τεχνητή λίμνη της κοιλάδος των Αγίων Αναργύρων, με την συμμετοχή του ιερού κλήρου της πόλεως, των βουλευτών του Νομού Σερρών κ. Θ. Λεονταρίδη, κ. Αν. Χατζηβασιλείου και κ. Ελ. Αβραμάκη, του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυροπούλου, του Δημάρχου Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφη, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών αρχών της πόλεως και μεγάλου πλήθους λαού, που είχε κατακλύσει περιμετρικά την λίμνη, παρά το δριμύ ψύχος.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος, αρκετοί τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν στα νερά της λίμνης προκειμένου να ανασύρουν τον τίμιο Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του. Σε όλους ο Σεβ. χάρισε μαζί με την ευλογία του και μία εικόνα της Παναγίας μας της «Πονολυτρίας», ευχόμενος πατρικώς, χρόνια πολλά, ευλογημένα, φωτισμένα και άγια.

Δείτε το βίντεο από την Εφημερίδα η Πρόοδος:

Πηγή: romfea.gr

Διαβάστε επίσης: