Η Eκκλησία των Σερρών και της Νιγρίτης, στο πλαίσιο της αξιοχρέου ποιμαντικής Της διακονίας, καρπός της οποίας είναι και ο από εφέτος εγκαινιαζόμενος κοινός λειτουργικός εορτασμός της Συνάξεως των ουρανίων προστατών Της, παλαιών και νεωτέρων, που συνδέονται με την εν χρόνῳ και τόπῳ διακονία Της, εκείνων δηλαδή που κοπίασαν για την σπορά του ευαγγελικού λόγου, γεννήθηκαν, έζησαν και μαρτύρησαν στην περιοχή των Σερρών, πραγματοποίησε σειρά ιερών ακολουθιών και εκδηλώσεων επιστημονικού χαρακτήρος.

Ο λειτουργικός εορτασμός της Συνάξεως πάντων των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων θα τελείται κατ' έτος την δεύτερη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου.

Εφέτος η εορτή τιμήθηκε ιεροπρεπώς και μέσα σε πνευματικώς ευφρόσυνο κλίμα το διήμερο, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, με επίκεντρο τον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών.

Το απόγευμα του Σαββάτου 9 του μηνός Νοεμβρίου τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός, Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, στον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών, όπου εκτέθηκαν σε προσκύνηση όσα ιερά Λείψανα υπάρχουν από τους αγίους προστάτες της Εκκλησίας των Σερρών και φυλάσσονται στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της τοπικής Εκκλησίας, και συγκεκριμένως των: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλου Παύλου, Μεγαλομαρτύρων Θεοδώρου του Τήρωνος και Στρατηλάτου, Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος, Γεωργίου, Πλάτωνος, Πολυεύκτου καί Αδριανού, Ιωάννου του κτίτορος, Ραφαήλ του θαυματουργού, Νικήτα του νεομάρτυρος και Γρηγορίου Καλλίδου, προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών. Κατά δε το τυπικό της ημέρας μετά τα αναστάσιμα τροπάρια εψάλη η ακολουθία προς την τιμή των Σερραίων αγίων, που συνέθεσε αριστοτεχνικώς με θαυμαστή θεολογική και φιλολογική πληρότητα και έκφραση ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Κατά την διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού, τιμήθηκαν με την ανώτερη διάκριση της Εκκλησίας των Σερρών, δηλαδή τον Σταυρό του Αγίου νεομάρτυρος Νικήτα οι: Πανοσ. Αρχιμ. Γρηγόριος Γεωργουδάκης και οι Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτεροι Παύλος Κοσατζής, Δημήτριος Παπαχρήστου, Χρήστος Τσιφούτης και Ιωάννης Παρασκευόπουλος, για την καρποβριθή και θεοφιλή πνευματική και λειτουργική τους διακονία και προσφορά στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας των Σερρών, για χρονικό διάστημα πάνω από 50 χρόνια.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών στη σύντομη ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατά τον μεγάλο Απόστολο των Εθνών Παύλο ,"οι καλώς προεστώτες Πρεσβύτεροι διπλής τιμής αξιούσθωσαν".

Οι πολιοί Πρεσβύτεροι της Εκκλησίας μας, που τιμούμε αξιοχρέως απόψε, τόνισε, υπηρέτησαν ευόρκως το ιερό θυσιαστήριο, έσπειραν φιλοπόνως τον Ευαγγελικό λόγο, εργάσθησαν ως τα φιλάνθρωπα χέρια της Εκκλησίας, τα οποία αγίασαν τον λαό του Θεού και δια τούτο αξίζουν κάθε τιμής γι' αυτή τους την διακονία. Οφειλετικώς, λοιπόν πράττουμε το χρέος μας και αποδίδουμε την τιμή ως έκφραση αγάπης, στοργής, μνημοσύνης και ευγνωμοσύνης της τοπικής Εκκλησίας προς τους πνευματικούς πατέρες μας, που εκδαπανήθηκαν θυσιαστικώς πλέον των 50 ετών μέσα στον "αγρό" της Σερραϊκής Εκκλησίας αλλά και κοινωνίας. Αυτοί είναι που ανεκαίνισαν, ευλόγησαν, ζωογόνησαν πνευματικώς τον Σερραϊκό λαό για μισό και πλέον αιώνα, τον αγίασαν με την Χάρη των αγίων Μυστηρίων και τον στήριξαν σε κάθε στιγμή της ζωής του".
Στο πρόσωπό τους τιμάται σήμερα ο Έλλην ορθόδοξος Κληρικός, που υπηρετεί με αυταπάρνηση και θυσιαστικό φρόνημα την Εκκλησία, την κοινωνία και την πατρίδα, η οποία διαχρονικώς οφείλει τιμή και σεβασμό στους αξίους και εντίμους Έλληνες ορθόδοξους κληρικούς.

Σήμερα, Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, ημέρα εορτής της λειτουργικής Συνάξεως πάντων των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων, τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών, δισαρχιερατική θ. Λειτουργία, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου.

Ο φιλάγιος λαός των Σερρών και της ευρυτέρας περιοχής προσήλθε κατά εκατοντάδες για να εκκλησιασθεί και να τιμήσει τους αγίους προστάτες του και να προσκυνήσει τα ιερά λείψανά τους.

Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιχνών κ. Ιερόθεος, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε ότι η πίστη και η αρετή εξυψώνουν τον άνθρωπο.

Στον αγώνα αυτό οι Άγιοι καθώς έφθασαν σε υψηλά μέτρα αρετής και αγιότητας αποτελούν φωτεινούς οδοδείκτες των πιστών ανθρώπων προς την Βασιλεία του Θεού.

Μας καλούν, είπε, να επανεκτιμήσουμε την πορεία της ζωής μας με ειλικρίνεια και πίστη προς τον Σωτήρα Χριστό, ώστε να οδηγηθούμε σε Εκείνον, που είναι η λύτρωση, η χαρά της ζωής και η σωτηρία.

Ο Σεβ. Σερρών αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Ζιχνών κ. Ιερόθεο για την όλως τιμητική συλλειτουργική συμμετοχή του, τόνισε: "Ο κοινός λειτουργικός συνεορτασμός των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων μας οδηγεί στην γονιμότητα των θείων αρετών, μας υπενθυμίζει δυνατά τον προορισμό μας και δίδει στη ζωή μας το αίσθημα της πνευματικής ασφάλειας, ότι δεν είμεθα πνευματικώς ανέστιοι αλλά, έχουμε ως σκέπη ισχυρά τις πρεσβείες των Αγίων μας, των οποίων προίσταται η μητέρα του κόσμου Παναγία, η σεπτή Πονολύτρια, το ιερό παλλάδιο των Σερρών. Έχουμε τους Αγίους μας, που μας εμπνέουν στον πνευματικό μας αγώνα, εκείνους που εφήρμοσαν στην ζωή τους και με την ζωή τους με ακρίβεια αυτό που απήντησε ο Χριστός μας στο ερώτημα του νομικού της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής: "τι ποιήσω ζωήν αιώνιον κληρονομήσω;". Σε αυτήν την ερώτηση οι άγιοι απήντησαν κατά τον τρόπο της αποκρίσεως του Κυρίου μας, καθώς αγάπησαν τον Χριστό με όλη τη δύναμη της ψυχής και της υπάρξεώς τους και έδωσαν τη ζωή τους γι' Αυτόν. Αγαπούν όμως δυνατά και τον συνάνθρωπό τους και απόδειξη αυτής της αγάπης τους είναι το πλήθος των θαυμάτων που επιτελούν στον καθένα από εμάς, κατά το μέτρο της πίστεώς μας".

Προ της απολύσεως της θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Σερραίων Αγίων εντός του Ιερού Ναού, η οποία και τοποθετήθηκε στο περίτεχνο και καλλιμάρμαρο προσκυνητάριο, που βρίσκεται στην είσοδο του Ναού.

Μεταξύ του πλήθους των πιστών παρέστησαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών του Νομού, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης: