Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, η εορτή της ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα περικαλλή κεντρικό Ναό της πόλης των Σερρών.

Το πρωί τελέστηκε ο όρθρος και η πανηγυρική δυσαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, συλλειτουργούντων του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου , του ηγουμένου της ανδρώας Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Σερρών αρχ. Γαβριήλ Παλιούρα, των ιερέων του Ναού, καθώς και με την συμμετοχή πλήθος κόσμου που υπερπλήρωσε τον Ιερό Ναό και τον προαύλειο χώρο, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε η ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων αναφερόμενος στο νόημα του μυστηρίου του σταυρού που είναι «η άπειρη κενωθείσα αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο», λέγοντας ότι όσοι πολεμούν τον σταυρό δεν γνωρίζουν τι έγινε πάνω σ αυτόν και προσπαθούν να κρύψουν τον φόβο και την ανασφάλειά τους. Ευχαρίστησε κατόπιν τον σεβασμιώτατο κ. κ. Θεολόγο για την πρόσκληση του να παρευρεθεί στην πόλη των Σερρών.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ο οποίος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κ. Παντελεήμονα, τόνισε ότι η ορθόδοξη εκκλησία είναι η εκκλησία του Σταυρού και της Αναστάσεως. «αυτά τα δύο μεγέθη πηγαίνουν πάντα μαζί γιατί δεν μένουμε στην απελπισία, αλλά δια του Σταυρού οδηγούμεθα στην Ανάσταση. Προηγείται ο Σταυρός και ακολουθεί η Ανάσταση, όπως συμβαίνει και στην ζωή όλων μας».

Συμπλήρωσε δε, ότι ο Σταυρός του Χριστού είναι σαν μία ζυγαριά, στην οποία ζυγιζόμαστε όλοι μας. «Χριστιανός χωρίς σταυρό δεν υπάρχει και αυτός που δεν σηκώνει τον σταυρό του είναι κάλπικος και ψεύτικος χριστιανός».

Απευθυνόμενος τέλος, στους πολιτικούς του τόπου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «τούτο το έθνος των Ελλήνων πορεύτηκε κάτω από τα ην σκιά του Σταυρού, γι αυτό και τον Σταυρό τον έβαλε στην σημαία του. Ευχήθηκε δε, να ακολουθήσουν αναστάσιμα χρόνια στην πορεία του έθνους μας, κάτω από την δύναμη και την σκιά του Σταυρού.

Οι εορταστικές ακολουθίες στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού τελείωσαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την τέλεση του μεθεόρτιου Εσπερινού και τους χαιρετισμούς στον Τίμιο Σταυρό.

Πηγή: romfea.gr - Στέλλα Χατζή-Λεκκού

Πηγή: romfea.gr - Στέλλα Χατζή-Λεκκού

Διαβάστε επίσης: