Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε στο ιστορικό Βυζαντινό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Σερρών η αποτομή της αγίας κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου 2019.

Όπως κάθε χρόνο, εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν και τις δύο ημέρες στην παλαίφατο Ιερά Μονή για να τιμήσουν τον Τίμιο Πρόδρομο και να προσκυνήσουν τα πολλά ιερά λείψανα που φυλάσσονται εκεί.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο έλαβαν μέρος ο π. Βαρνάβας πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης, ο π. Ιωαννίκιος προϊστάμενος Ι.Ν Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού, ο π. Ανδρέας προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών καθώς και άλλοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών.

Ανήμερα της εορτής, 29 Αυγούστου 2019, το πρώϊ έγινε ο πανηγυρικός όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. κ. Θεολόγου, με την συμμετοχή του αρχιμανδρίτη π.Ιωαννικίου, του πρωτοσύγκελου π. Βαρνάβα, του π. Ανδρέα Βογιατζή, του πρωτοσύγκελου της Ι. Μητροπόλεως Σερρών π. Γαβριήλ Παλιούρα, πολλών κληρικών της Μητροπόλεως και παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν όλους τους χώρους της Μονής, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την αγάπη των Σερραίων για το ιστορικό τους μοναστήρι.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός στην φιάλη της Μονής και κατόπιν ο σεβασμιώτατος έρανε με αγιασμό την καμένη πτέρυγα του Μοναστηριού, στην οποία εντός των ημερών θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης και ανοικοδόμησης.

Στο ένθερμο κήρυγμά του εξήρε ακόμη μία φορά στο πολυπληθές ακροατήριο την μεγάλη αρετή της μετανοίας που μας διδάσκει με τα έργα του ο Τίμιος Πρόδρομος, τονίζοντας ότι : «Χρειαζόμαστε και σήμερα φωνές προδρομικές που να λέγουν την αλήθεια και όχι να χαϊδεύουν τα αυτιά των ανθρώπων. Να υποδεικνύουν τον μόνο αληθινό λόγο και αυτός είναι ο λόγος του ευαγγελίου.

Η μετάνοια είναι μεγάλη ανάγκη και αίτημα των καιρών και πρέπει όλοι μας να νιώσουμε αυτό το κάλεσμα που είναι προδρομικό και εκκλησιαστικό.

Να τολμήσουμε κάποτε επιτέλους να ρίξουμε ένα εξεταστικό βλέμμα μέσα στην ψυχή μας και στην ζωή μας και να δούμε τα λάθη μας και τις αστοχίες μας.

Αυτό όμως θέλει τόλμη, φιλότιμο και αρχοντιά για να αντιληφθούμε τα λάθη μας τα ατομικά, τα κοινωνικά και αυτά που κάναμε ως πατρίδα, ώστε να θελήσουμε δια της μετανοίας να ελκύσουμε την χάρη του Θεού.

Για αυτό λοιπόν, να μετανοήσουμε άπαντες, να το τολμήσουμε, να δούμε που φταίξαμε, να μην το φοβηθούμε γιατί αυτή είναι η αρχή της σωτηρία ς μας, και μετά να τολμήσουμε το επόμενο βήμα, δηλαδή την διόρθωση.»

Αναφερόμενος στην συνέχεια για την μεγάλη ευθύνη που φέρουν όσοι κυβερνούν την χώρα τόνισε μεταξύ άλλων : «Όλοι χρειάζεται να μετανοήσουμε και οι μικροί αλλά κυρίως εμείς οι μεγαλύτεροι. Το να είναι κανείς άρχοντας είναι ευθύνη μεγάλη και ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων . Γι αυτό οι άρχοντες πρέπει να βαδίζουν ταπεινά και σεμνά για να ελκύσουν την χάρη του Θεού. Άς το ακούσουν αυτό και οι εκκλησιαστικοί και οι κοσμικοί άρχοντες. Χρειάζεται ταπεινότητα σεμνότητα και φόβος Θεού. Μόνο έτσι θα υπηρετούμε αυτόν τον λαό.»

Κατόπιν ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης στην καμένη πτέρυγα της Μονής, ιδιαίτερα δε την γερόντισσα Φεβρωνία και την αδελφότητα για τους κόπους που καταβάλουν όλα αυτά τα χρόνια υπογραμμίζοντας ότι «το μοναστήρι μας, μετά από επτά ολόκληρους αιώνες είναι το πνευματικό κόσμημα ολόκληρης της εκκλησιαστικής μας επαρχίας αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας.»

Στις λατρευτικές ακολουθίες, ανήμερα της εορτής, παρευρέθησαν οι πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του τόπου μεταξύ των οποίων η Υφυπουργός κ. Φωτεινή Αραμπατζή, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ο πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο νέος Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, η τ. Υφυπουργός κ. Μαρία Κόλλια, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Δέσποινα Ιλανίδου και άλλοι.

Μετά το τέλος των ακολουθιών και σύμφωνα με την παράδοσης της Μονής μοιράστηκε σε όλους τους προσκυνητές φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, ενώ για τους επισήμους παρατέθηκε τράπεζα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο μεθεόρτιος Εσπερινός, η παράκληση στον Τίμιο Πρόδρομο και το κτητορικό μνημόσυνο.

Πηγή: romfea.gr | Στέλλα Χατζή-Λεκκού

Πηγή: romfea.gr | Στέλλα Χατζή-Λεκκού

Διαβάστε επίσης: