Με λαμπρότητα τελέσθηκαν το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, τα Εγκαίνια του Ιερού Μετοχίου της ανδρώας Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Σερρών, το οποίο τιμάται επ' ονόματι του Αγίου ενδόξου οσιομάρτυρος Εφραίμ του θαυματουργού.

Αφ' εσπέρας, την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος κατέθεσε τα τίμια και μαρτυρικά ιερά λειψάνων στην Αγ. Τραπέζα του καθολικού.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αναφέρθηκε στο θαυμαστό βίο και το μαρτύριο του αγίου Εφραίμ, ο οποίος μαρτύρησε κατά το έτος 1426 μ.Χ. στο όρος των Αμώμων.

Επίσης μεταξύ άλλων ο Σεβ. τόνισε ότι: «Ενώπιον μας υψώνεται το Ιερό αυτό Μετόχιο, το οποίο ευχόμαστε να αποβεί μία νέα πνευματική έπαλξη, όπου θα καλλιεργείται το μοναχικό πνεύμα της ασκήσεως, της κατά Θεόν προκοπής και τελειώσεως».

Κατέληξε, λέγοντας ότι εκείνο που χρειάζεται, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, ο σύγχρονος άνθρωπος είναι η ανακαίνιση του έσω ανθρώπου, καθώς το σώμα μας αποτελεί τον έμψυχο ναό του Αγίου Πνεύματος.

Ευχήθηκε επίσης στον Καθηγούμενο και την αδελφότητα παντοτινή και αδιάλειπτη την ευλογία του Αγίου Θεού, δια πρεσβειών της Αγίας ενδόξου οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, του Αγίου ενδόξου οσιομάρτυρος Εφραίμ του θαυματουργού και πάντων των Αγίων.

Εν συνεχεία τελέσθηκε ο Εσπερινός των Εγκαινίων.

Σήμερα, Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, τελέσθηκε ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος ανέγνωσε τις προκαταρκτικές ευχές των Εγκαινίων.

Ακολούθως, εκίνησε η τελετή των Εγκαινίων, παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών από τις Σέρρες και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι παρακολουθούσαν τα τελούμενα με ιδιαίτερη κατάνυξη.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο Σεβασμιώτατος εξηγούσε στους πιστούς τα τελούμενα και τον θεολογικό συμβολισμό τους.

Μετά την ολοκλήρωση του καθαγιασμού της Αγίας Τραπέζης και του Καθολικού τελέσθηκε η πρώτη Αρχιερατική θεία Λειτουργία.

Προ της απολύσεως, ο Επιστάτης του Μετοχίου π. Κωνσταντίνος Μαλάκος αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός των Εγκαινίων, στο χρονικό ανεγέρσεως και ανακαινισμού του Ιερού Μετοχίου και στην Γερόντισσα Άννα, την πρώτη κτητόρισσα του Ιερού Μετοχίου.

Ευχαρίστησε δε εκ βάθους καρδίας τον σεπτό Ποιμενάρχη των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγο καθώς και την Αδελφότητα της κυριάρχου Ιεράς Μονής για το ενδιαφέρον και τη μέριμνα που επέδειξαν για το Ιερό Μετόχιο καθώς και τους προσκυνητές για τη μαζική συμμετοχή τους.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. κ. Θεολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Από σήμερα, το Ιερό αυτό Μετόχιο του αγίου Εφραίμ του θαυματουργού, είναι όντως οίκος Θεού και πύλη του Ουρανού, που έχει ανοικτές τις πύλες του και περιμένει όλους τους ευλαβείς προσκυνητές για να τους αναπαύσει σωματικά και πνευματικά».

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς, η κραταιά σκέπη και ευχή της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Εφραίμ να σκεπάζουν την ιερά αδελφότητα, ώστε να εκπληρώνει την διακονία της και να βιώνει τον μοναχικό τρόπο ζωής.

Τέλος, εψάλη αρχιερατικό τρισάγιο επί του τάφου της Γεροντίσσης Άννης Τριανταφυλλίδου.

Διενεμήθη σε όλους η ευλογία των Εγκαινίων και προσεφέρθη πλούσιο μοναστηριακό κέρασμα, εκ μέρους της αδελφότητος στον προαύλειο κατάφυτο χώρο του Ιερού Μετοχίου.

Πηγή: romfea.gr - Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: romfea.gr - Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης: