Ιδιαίτερη αναφορά από τον εορτάζοντα ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού της πόλης των Σερρών έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, σχετικά με τα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για το μέγα θαύμα του αγίου Φωτός, που αναβλύζει, κάθε Μέγα Σάββατο από τον Πανάγιο Τάφο του Αναστάντος Κυρίου μας.

Την Γ' Κυριακή των Νηστειών, ή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, όπως αποκαλείται, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της θείας Λειτουργίας, στον περικαλλή ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Σερρών, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ναού και τους Ιεροδιακόνους της Ι. Μητροπόλεως, με την συμμετοχή εκατοντάδων Σερραίων, που προσήλθαν για να να λάβουν την χάρη και την ευλογία του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας, για την συνέχιση του πνευματικού τους αγώνα, κατά το υπόλοιπο διάστημα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ανεγνώσθη επίσης υπό του πρωτοπρεσβυτέρου και προϊσταμένου του ιερού Ναού π. Θωμά Τσιάγγα, η σχετική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος περί των Ιερατικών Κλήσεων.

Πρό του «δι'ευχών» της θείας λειτουργίας, στην σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η αγία ορθόδοξος Εκκλησία μας στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής για λόγους διδακτικούς, παιδαγωγικούς, αγιαστικούς και ψυχοστηρικτικούς, υψώνει τον Σταυρό του Κυρίου μας στο κέντρο των ιερών Ναών και καλεί τον πιστό λαό να λάβει δύναμη, ευλογία, έμπνευση και χάρη από το ζωηφόρο ξύλο.

Η ψυχωφελεστάτη και φιλανθρωποτάτη περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και την ποιότητα της αγαπητικής και εκουσίας θυσίας και του έμπονου αγώνα, που οδηγούν στην λύτρωση και την πνευματική άνεση.

Για τούτο, ο κάθε αγωνιζόμενος χριστιανός έχει την ανάγκη, προς υπέρβασιν της κοπώσεως και της αθυμίας, της χάριτος και της ευλογίας του Θεού, ώστε να εξέλθη νικητής σε αυτόν τον αγώνα κατά των παθών και της αμαρτίας.

Αυτή η χάρις παρέχεται πλουσίως διά του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, που είναι το κατεξοχήν σύμβολο του Χριστού και της Εκκλησίας μας.

Τούτες τις άγιες στιγμές, που ενώπιόν μας υψώνεται ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου μας, τόνισε ο Σεβ. Σερρών, νοερώς και με βαθειά συγκίνηση στρέφουμε τον νουν και την καρδίαν μας στα άγια Ιεροσόλυμα, την πόλη του παμβασιλέως Χριστού, όπου τελεσιουργήθηκε από τον Δεσπότη Χριστό η δια του Σταυρού και της αναστάσεώς Του σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

Εκεί στα άγια Ιεροσόλυμα, όπου κτυπά δυνατά η καρδιά του κάθε ορθοδόξου χριστιανού διακονεί θυσιαστικώς, αιώνες τώρα η αγιοταφιτική αδελφότητα, το ιερό τάγμα των Σπουδαίων, που διαφυλάσσουν τα πάνσεπτα προσκυνήματα των αγίων Τόπων με κόπους, αγωνίες, κινδύνους και θυσίες, ήτοι τον φρικτό Γολγοθά, τον Πανάγιο Τάφο, το θεοδέγμον Σπήλαιο της Γεννήσεως, την αγία Ναζαρέτ, την σεπτή Γεθσημανή κ.α..

Αυτές τις άγιες ημέρες, είπε, της καθάρσεως και του πνευματικού αγώνος, όπως σχεδόν κάθε χρόνο, επέλεξε ο αντίδικος της σωτηρίας μας να ταράξει την Εκκλησία, την αγιοταφιτική Αδελφότητα, τις συνειδήσεις των πιστών, με τα όσα αναληθή, παραπλανητικά και ιδιοτελή διασπείρονται για το μέγα θαύμα του αγίου Φωτός, το οποίο αναβλύζει με θαυματουργικό τρόπο κάθε μεσημέρι του Μ. Σαββάτου, από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας, την πηγή της αναστάσεώς μας, από όπου εκπέμπεται αενάως η ζωή, η χάρις και ο αγιασμός.

Απευθυνόμενος ο Σεβ. κ. Θεολόγος προς την Αγιοταφιτική Αδελφότητα, τους ηρωικούς φύλακες του Παναγίου Τάφου, έστειλε εγκάρδιο μήνυμα συμπαραστάσεως, στηρίξεως και ευγνωμοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι οι ορθόδοξοι Έλληνες, τιμούν και σέβονται υπερβαλλόντως τον Πανάγιο Τάφο και τους σεπτούς έλληνες πατέρες που με πολλούς κινδύνους και αντιξοότητες τον υπηρετούν.

Οι Αγιοταφίτες πατέρες, με πρώτον τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, καθώς ζουν καθημερινώς το θειότατο μυστήριο του Σταυρού και γνωρίζουν εμπειρικώς την ακαταγώνιστη δύναμη της Αναστάσεως του Χριστού, δεν κλονίζονται από τις μεθοδείες του πειραστού. «Νεφύδριον εστί -και τουτο- και θάττον παρελεύσεται» με την δύναμη του Αναστάντος Χριστού! Για όσους δε, καλοπροαίρετα αμφισβητούν την δύναμη του θαύματος του αγίου Φωτός, ισχύει ο λόγος του Κυρίου μας: «έρχου και ίδε».

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης: