Μέσα στον απόηχο της μεγάλης Δεσποτικής και Θεομητορικής εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου ημών και Σωτήρος Ιησού Χριστού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Στυλιανού Πλακανδάρα, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, που η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά επιπλέον τη μνήμη των αγίων Μητέρων των Τριών Ιεραρχών, Εμμέλεια, Νόνα και Ανθούσα.

Η χειροτονία ετελέσθη στον περικαλλή Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) Σερρών, συλλειτουργούντων του Ιερομονάχου π. Θεωνά Ξενοφωντινού, πνευματικού πατρός του χειροτονηθέντος, του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών Παν. Αρχ. π. Γαβριήλ Παλιούρα και των Εφημερίων του Ναού καθώς και των Ιεροδιακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο ευσεβής Λαός των Σερρών προσήλθε κατά εκατοντάδες και ετίμησε τον αγαπητό Διάκονο και νυν Πρεσβύτερο Στυλιανό Πλακανδάρα, ο οποίος θα συνεχίσει να υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών στον τομέα της ευθύνης του αλλά και ως άμισθος ιερεύς της Εκκλησίας των Σερρών. Ο νέος Πρεσβύτερος είναι έγγαμος και πατέρας μίας μικρής κόρης.

Στην προσλαλιά του ο υπό χειροτονίαν Διάκονος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Ποιμενάρχη της Σερραϊκής Εκκλησίας για τη συγκλονιστική τιμή και ευλογία να λάβει από τα τίμια χέρια του τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, καθώς του δίδεται η ευκαιρία, όπως είπε, να γίνει υπηρέτης του Θεού και του αγίου θυσιαστηρίου.

Ευχαρίστησε ακόμα τον πνευματικό του καθοδηγητή π. Θεωνά Ξενοφωντινό, τους Πατέρες από την τοπική Εκκλησία των Σερρών, τους εκλεκτούς συνεργάτες του στο γραφείο νεότητος της Εκκλησίας των Σερρών, τους συναδέλφους του Αστυνομικούς, τους κατά σάρκα γονείς του και την οικογένεια του για την αγάπη και την υποστήριξη τους.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ομιλώντας με πατρικά λόγια στον Διάκονο Στυλιανό, τον καλωσόρισε στο δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, τονίζοντας ότι με την εις πρεσβύτερον χειροτονία του καλείται να υπηρετήσει ως Χριστού διάκονος και οικονόμος των θείων μυστηρίων, το απολυτρωτικο έργο της σωτηρίας του ανθρώπου που τελεσιουργείται απο τον ίδιο τον Χριστό μέσα στην Εκκλησία Του, που είναι κιβωτός σωτηρίας, θεότευκτο αγιαστήριο και θεραπευτήριο ψυχών και σωμάτων.

Η αγία ιερωσύνη είναι η θυσία ενος ανθρώπου που προστίθεται στην μοναδική και κοσμοσωτήρια θυσία του Δεσπότου Χριστού, είναι μία μαρτυρία αληθείας, ζωής, αθανασίας και σωτηρίας.

Με αφορμή δε την εορτή της Υπαπαντής ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον νεοχειροτούμενο να μιμηθεί την δικαιοσύνη, που σημαίνει την καθαρτική, φωτιστική και αγιαστική πορεία του δικαίου Συμεών, τον οποίο ο Θεός αξίωσε να κρατήσει στην αγκαλιά του τον Σωτήρα του κόσμου, Ιησού Χριστό.

"Το ίδιο θα νιώθεις καί σύ παιδί μου Στυλιανέ, κάθε φορά που θα τελείς, μέ φόβο Θεού, ταπείνωση και καθαρότητα ψυχής, το ιερό και ψυχοτρόφο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Με τον καθημερινό προσωπικό σου αγώνα για δικαιοσύνη ενώπιον Θεού θα μπορείς να πετύχεις στην αποστολή σου ως Ιερεύς του Θεού, που είναι να ελευθερώνεις τις ανθρώπινες ψυχές από την σκλαβιά στον διάβολο καί να τις οδηγείς στον Θεό. Να αγιάζεις τον εαυτό σου, ώστε να δύνασαι να αγιάζεις τον λαό του Θεού, να φωτίζεται απο το ανέσπερο φώς της θείας αγάπης ώστε να φωτίζεις με αυτό το φως της πίστεως στον Χριστό τον αναγκεμένο άνθρωπο " είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτος και συνέχισε με το δεύτερο σημείο της μεστής του ομιλίας, τονίζοντας στον νεοχειροτονούμενο ότι "από σήμερα ως ιερεύς πλέον καθίστασαι σημείον αντιλεγόμενο για τον κόσμο".

Κάλεσε τον Διάκονο να μην καμφθεί το φρόνημά του, να προσεύχεται, να συγχωρεί και να προχωρά με αγάπη στην καρδιά του.

Σε αυτό το σημείο ο Σεβ. κ. Θεολόγος ετόνισε ότι στην Ελλάδα, την εντός ή εκτός εισαγωγικών ελληνορθόδοξη πατρίδα μας, που χρωστά την ύπαρξη, την συνέχεια και σωτηρία της, κατά μέγα μέρος, στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, οι Κληρικοί κάθε βαθμίδος έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με έναν ιδιότυπο και σκληρότατο ρατσισμό, που εκδηλώνεται με έναν άδικο και εντελώς ακατανόητο τρόπο, με απρεπείς λόγους, χειρονομίες, προκαταλήψεις, αγκυλώσεις, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, μεθοδεύσεις και σκοτεινούς σχεδιασμούς που χαρακτηρίζουν απροκάλυπτα πλέον στιγμές της καθημερινότητος του εθνικού μας βίου.

Μή φοβού όμως, παιδί μου, είπε ο Σεβ. κ. Θεολόγος, μόνον πίστευε στην ακαταγώνιστη δύναμη του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου μας, μάχου υπέρ της αληθείας, εργάσου θυσιαστικά καί δοτικά γιά την δόξα του Χριστού καί την πνευματική οικοδομή του λαού Του, αγάπησε τον άνθρωπο με όλη τη δύναμή σου, τον κάθε άνθρωπο, και κυρίως τόν πεσμένο και αναγκεμένο άνθρωπο και Κύριος ο Θεός θα είναι πάντοτε βοηθός σου σέ όλα.

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης: