Τα ορθογραφικά λάθη σε πινακίδες είναι ένα μάλλον σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα. Και ποιος δεν έχει συναντήσει, άλλωστε, μπροστά του πινακίδες, οι οποίες έχουν ως αποδέκτες τους περαστικούς ή τους διερχόμενους οδηγούς και επιθυμούν να τους ενημερώσουν, να τους πληροφορήσουν ή να τους προειδοποιήσουν για κάτι.

Ποιος δεν έχει διαβάσει ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη ανορθόγραφα γραπτά «δημόσια μηνύματα» με χρηστικές πληροφορίες και πολλά-πολλά τέτοια ακόμη.

Αυτό, όμως, που εντοπίσαμε στο Δήμο Αμφίπολης και πιο συγκεκριμένα στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δομίρου είναι από τα πιο «απίστευτα».
Μέσα σε ακτίνα 500 μέτρων από την είσοδο του μικρού αυτού χωριού υπάρχουν τρεις(3) διαφορετικές πινακίδες οδοσήμανσης,  που πληροφορούν αλλά και συνάμα «μπερδεύουν» και «ζαλίζουν» τους διερχόμενους οδηγούς. Και αυτό γιατί, στις πινακίδες αυτές, το τοπωνύμιο «Δόμιρος» είναι γραμμένο με όλους σχεδόν τους διαφορετικούς τρόπους. Με «-ι», με «-η», με «-υ» !

Αναρωτιέμαι τόσα χρόνια δεν έγινε αντιληπτό αυτό το κωμικοτραγικό σε κάποιον από τους αξιωματούχους του Νομού Σερρών;

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ο Δόμιρος είναι χωριό του Δήμου Αμφίπολης και έχει πληθυσμό μόλις 82 κατοίκους σύμφωνα και με την τελευταία απογραφή.
Το χωριό οφείλει το όνομά του στο αρχαίο πόλισμα Δόμηρος (μετέπειτα ρωμαϊκός σταθμός  Domeros  της Εγνατίας οδού), που η θέση του αναζητείται στην ευρύτερη περιοχή, ίσως ανάμεσα στην Πρώτη και την Κορμίστα.  Πριν από το 1927 ο οικισμός ανήκε στην κοινότητα Μυρίνης. Στις 06/09/1927 αποσπάστηκε από την προηγούμενη κοινότητα και αυτονομήθηκε ως Κοινότητα Δομήρου, ενώ το 1940 το όνομα άλλαξε ορθογραφία σε Δόμιρος. Ως το 2010 με το Πρόγραμμα «Καποδίστριας» ανήκε στον τότε Δήμο Ροδολίβους ενώ από το 2011 κι έως σήμερα ο Δόμιρος με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» ανήκει στο Δήμο Αμφίπολης.

Κείμενο - Φωτογραφίες : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Δημοσιογράφος - Φιλόλογος)

Διαβάστε επίσης: