Η μαζική και αβασάνιστη εισροή ξένων λέξεων σε μία γλώσσα είναι επικίνδυνη, γιατί αλλοιώνει και νοθεύει το χαρακτήρα και τη δομή της γλώσσας. Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Ενημέρωσης μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και να γίνουν το «σουρωτήρι» των πληροφοριών, αν δεν θέλουμε στα επόμενα χρόνια η γλώσσα μας να εξαφανιστεί.


Διάβασα εσχάτως ότι οι Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η ελληνική ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , διότι, όπως οι ίδιοι υποστήριξαν, το να μιλά κανείς για Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την ελληνική είναι σαν να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα!

Σήμερα, η ελληνική γλώσσα κατακλύζεται από την εισβολή ξένων λέξεων και εκφραστικών τρόπων σκέψης κι αυτή η τακτική σε μικρό χρονικό διάστημα θα αναγκάσει το ελληνικό λεξιλόγιο να περιοριστεί ειδικά στους νέους κατά πολύ.

Αναφέρω στον παρακάτω πίνακα ορισμένες χαρακτηριστικές δάνειες λέξεις, τις οποίες καθημερινά χρησιμοποιούμε στην επικοινωνία μας, ενώ υπάρχουν οι αντίστοιχες ελληνικές και τις αγνοούμε.

ΘΕΜΑ: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Internet

Διαδίκτυο

Γκάλοπ

Σφυγμομέτρηση

Τρακτέρ

Γεωργικός Ελκυστήρας

Ντεμοντέ

Παλιομοδίτικος

Μοτέρ

Κινητήρας

Κομπλιμέντο

Φιλοφρόνηση

Διαβάστε επίσης:

  • Κι άραγε πόσα χρόνια να είσαι Δήμαρχος ; Το ερώτημα: «πόσες τετραετίες πρέπει να μένει στο αξίωμά του ένας πολιτικός;» είναι πάντοτε επίκαιρο κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Κι όταν μιλάμε για πολικούς εννο...
  • Έκανε και προσπεράσεις ! Ακόμη μία ιστορία καθημερινής τρέλας από τους σερραϊκούς δρόμους, όπως την κατέγραψε ο αναγνώστης του site: «serreslife.gr» Κ.Ν. στην Εθνική Οδό Σερρών-Δράμας, ...