serreslife

Η ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ανακοινώθηκε από το Θεόφιλο Λεονταρίδη ως πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα το μέλλον των εργοστασίων ζάχαρης στο Πλατύ, τις Σέρρες και την Ορεστιάδα, ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να δοθεί λύση μέσω της συνδεδεμένης, με στόχο τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.
Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο, με τον πρόεδρο Η. Μπέτση, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Λ. Χαραλάμπους και το μέλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Γ. Μελέτη, παρουσία εκπροσώπων του σωματείου τευτλοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Κορασίδη, του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, Α. Μποτού, και υπηρεσιακών παραγόντων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Η δήλωση

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Λεονταρίδης έκανε λόγο για «πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για στήριξη και συνέχιση της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας», ενώ τόνισε ότι αυτό θα συμβεί με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης και τη στήριξη των ομάδων παραγωγών μέσα από το δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ.
Αναλυτικά, ο Σερραίος υπουργός τόνισε: «Διεξάγαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος συρρικνώνεται με ολοένα και εντεινόμενο ρυθμό. Μέσα από τη συζήτηση βγήκε ένα ηχηρό μήνυμα που πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους παραγωγούς αλλά και από τη Διοίκηση και τους εργαζομένους της Ε.Β.Ζ.: Συνεργασία και κατανόηση απαιτείται από όλες τις πλευρές. Πολιτική μας βούληση είναι η στήριξη και η συνέχιση της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας».

Το σχέδιο

Αναλύοντας την κυβερνητική πρόταση, ο κ. Λεονταρίδης αναφέρθηκε στα ακόλουθα βήματα:
1. Αύξηση της καλλιεργήσιμης έκτασης προκειμένου να καλύψουμε την εθνική ποσόστωση τα επόμενα τρία χρόνια. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων το 2017, σε επίπεδο Ε.Ε.,
2. Συνέχιση της λειτουργίας των τριών εργοστασίων ζάχαρης. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη που μπορεί να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους θα οδηγήσει σε απαξίωση τη βιομηχανία, κάτι το οποίο δεν συνάδει με την πολιτική μας. Γι’ αυτό μέσω της νέας ΚΑΠ στηρίζουμε την τευτλοκαλλιέργεια με συνδεδεμένη ενίσχυση.
3. Άμεση πληρωμή της ολοκληρωμένης διαχείρισης ζαχαρότευτλων του 2012 και στη συνέχεια και του 2013. Ζήτησα από τα στελέχη του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή της ολοκληρωμένης του 2012 εντός του Ιουλίου με την πληρωμή των παραγωγών που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις δηλώσεις τους,
4. Παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης μέσω της νέας ΚΑΠ αλλά και την προώθηση συλλογικών δράσεων και σχημάτων, όπως οι ομάδες παραγωγών, με στήριξή τους μέσα από το δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ».
«Δεν πρέπει», πρόσθεσε ο κ. Λεονταρίδης, «να εξαφανίσουμε έναν κλάδο, ένα συμβολαιακό προϊόν, όπου εδώ και πενήντα χρόνια συνεισέφερε σημαντικά στην εθνική οικονομία αλλά και την τοπική κοινωνία, παρέχοντας ταυτόχρονα δουλειά σε εκατοντάδες οικογένειες. Δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε τους τευτλοκαλλιεργητές. Θα πρέπει η Διοίκηση της Ε.Β.Ζ. να είναι σημαιοφόρος σε οποιαδήποτε προσπάθεια λειτουργίας και των τριών εργοστασίων, λαμβάνοντας υπόψη και τα κίνητρα που προτίθεται το υπουργείο να παράσχει μέσα από τη νέα ΚΑΠ».
 
Η ΕΒΖ
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ε.Β.Ζ. επεσήμανε ότι «οποιοδήποτε πρόγραμμα εφαρμοστεί φέτος θα συζητηθεί τόσο με την τράπεζα Πειραιώς όσο και με την Πολιτεία. Καμία απόφαση δεν θα υλοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία και τη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προσπαθούμε να δούμε με τι οικονομικά στοιχεία και τι κόστη μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία όλων των εργοστασίων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους παραγωγούς στο χρόνο που έχουμε υποσχεθεί».
Μεταξύ των τευτλοπαραγωγών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, το παρών έδωσαν οι Σερραίοι Γ. Παναγής, Ι. Τζόλας και Ζ. Κυργιαννίδης.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 439 επισκέπτες