serreslife

Η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» τιμήθηκε στις Σέρρες με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Ποντίων Ν. Σερρών και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Στις 24 Φεβρουαρίου 1994, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα (19 Μαΐου 1919). Καθιερώθηκε δε να τιμάται επίσημα την πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαΐου κάθε χρονιάς.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Την 98η επέτειο εθνικής μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού τίμησαν εκατοντάδες Σερραίοι το απόγευμα της Παρασκευής 19Μαΐου 2017, ζητώντας την αναγνώριση της γενοκτονίας από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη, αλλά πρωτίστως και κυρίως από την ίδια την Τουρκία. 353.000 ψυχές νεκρών θυμάτων ζητούν δικαίωση , ζητούν συγνώμη για την θηριωδία.

Η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» τιμήθηκε στις Σέρρες με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Ποντίων Ν. Σερρών. Τα Ποντιακά Σωματεία του νομού Σερρών τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση για την «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας των Σερρών την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017. Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία από τα δικαστήρια της πόλης μέσω της οδού Μεραρχίας και του πεζόδρομου « Κωνσταντίνου Καραμανλή» με κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας. Την πορεία οδηγούσαν μέλη των ποντιακών Σωματείων αλλά και προσφυγικών και άλλων Σωματείων με παραδοσιακές στολές και τα λάβαρα των Σωματείων.

Στο ύψος του Διοικητηρίου η πορεία έκανε στάση και οι εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων κατέθεσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Ιωάννη Μωυσιάδη, με το οποίο ζητείται η αναγνώριση της γενοκτονίας από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη, αλλά πρωτίστως και κυρίως από την ίδια την Τουρκία, 353.000 ψυχές νεκρών θυμάτων ζητούν δικαίωση , ζητούν συγνώμη για την θηριωδία και ομιλία από τους προσκεκλημένους των διοργανωτών.

Στην συνέχεια στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση λόγου και μουσικής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, ο διοικητής του 10ου Συντάγματος, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, ο δημοτικός σύμβουλος καιπρώην αντιδήμαρχος Σερρών,Στέργιος Γαλάνης, οδημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Κωνσταντίνος Χασαπίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων προσφυγικών και μη και πλήθος Σερραίων.

Κυριακή 21 Μαΐου2017 στις Σέρρες 
Στις 10:30π.μ, της Κυριακής 21 Μαΐου 2017 τελέσθηκε μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερρών  και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγου και την συμπαράσταση του Ιερού κλήρου της πόλης. Ακολούθησε ομιλία από την κ. Μαρία Καραθανάση, καθηγήτρια Φιλόλογο, 
Στις 11:00π.μ τον ανδριάντα του Αγίου Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αφροδίτη Σταμπουλή ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, κ. Γιάννη Μωυσιάδη, τον διοικητή του 10ου Συντάγματος Πεζικού συνταγματάρχη Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, τον Αστυνομικό Διευθυντή, κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Δήμαρχο Σερρών, κ. Πέτρο Αγγελίδη, τον εκπρόσωπο τηςΠυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Σερρών, την εκπρόσωπο της Ευξείνου Λέσχης Σερρών, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες», κ. Παύλο Καρυπίδη και τον αντιπρόεδρο της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», κ. Βασίλης Κατιρτζόγλου.

«Η Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων ,είναι μέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στον ποντιακό ελληνισμό. Για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοια περιστατικά απαραίτητη προϋπόθεση αποτελούν η αφύπνιση των ελλήνων και ιδιαίτερα της νεολαίας καθώς και η σωστή γνώση των ιστορικών γεγονότων» δήλωσε ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης.

Ο βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, τόνισε «Η σημερινή εκδήλωση είναι εκδήλωση μνήμης και τιμής στην γενοκτονία των ελλήνων του Πόντου .Η ιστορική πραγματικότητα είναι ότι είναι η μελανότερη σελίδα της ιστορίας του ελληνικού έθνους, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να διασφαλίζουμε όλοι μας και ιδιαίτερα ο πολιτικός κόσμος απέναντι σε όσους την κάνουν θυσία στο βωμό των ιδεοληψιών».

Η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, τόνισε «Τιμήσαμε σήμερα την μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και είναι μια άλλη αφορμή για την γνώση της ιστορίας αλλά και για προβληματισμό, σε σχέση που συνεχίζεται και στις μέρες μας,η μισαλλοδοξία και η προσκόλληση σε εθνικιστικά στερεότυπα να προκαλεί σφαγές και καταστροφές στους λαούς της ανατολικής Μεσογείου»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης, δήλωσε «Το ελληνικό κράτος σήμερα σκέφτεται και τιμά τους αδικοχαμένους έλληνες του Πόντου. Μία υποχρέωση που από το 1994 σε όλη την επικράτεια με το ετήσιο μνημόσυνο διεκπεραιώνει. Θεωρώ ότι εμείς, οι σύγχρονοι έλληνες θα πρέπει με ομοψυχία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση να διαχειριστούμε την διαρκή επιθετικότητα της σύγχρονης Τουρκίας και με αυτό το τρόπο νομίζω ότι σεβόμαστε και την μνήμη αυτών των αδικοχαμένων και επίσης σήμερα διαφυλάττουμε την πατρίδα που τόσο το έχει ανάγκη γιατί δεν έχουμε περιθώριο για κανένα άλλο λάθος. Αιωνία τους η μνήμη»

«Θεωρώ ότι είναι ελάχιστο χρέος όχι μόνο η πολιτεία αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες να υπερασπιστούν και να στηρίξουν αυτή την μνήμη. Μια μνήμη που είχε πολύ μεγάλες απώλειες για τον ελληνισμό» ανέφερε ο κ. Παύλος Καρυπίδης πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες» .

Δήμητρα Μετόκη

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 143 επισκέπτες