serreslife

Όπως κάθε χρόνο, την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, το Beaujolais Nouveau του Georges Duboeuf γεμίζει και πάλι τα ποτήρια μας!

Η κυκλοφορία του Beaujolais Nouveau, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας χρονιάς στον κόσμο του κρασιού. Η «οινική πρωτοχρονιά» όπως θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε, πλαισιώνεται με γιορτές και εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τα τελευταία 64 χρόνια και εμείς εδώ στις Σέρρες γιορτάζουμε αυτή την «οινική πρωτοχρονιά» στο ΒΟΛΤΑ αυτή την Πέμπτη, όπως σε όλο τον κόσμο, άψογα συνδυασμένο με μοναδικά πιάτα!

Για κρατήσεις τηλεφωνήστε στο 23210 21080

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το κρασί Beaujolais Nouveau.

 



Είναι το πιο διάσημο "Primeur" της Γαλλίας
Ένα primeur είναι ουσιαστικά ένα νεαρό κρασί που παράγεται πολύ γρήγορα. Στην περίπτωση του Beaujolais Nouveau, βρίσκεται στα ράφια μεταξύ έξι και οκτώ εβδομάδων μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών. Ο σύντομος χρόνος σημαίνει ότι οι οινοποιοί πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές και ζυμομύκητες για να επιταχύνουν τη διαδικασία ζύμωσης. Γι 'αυτό πολλοί σναμπ του κρασιού δεν το πλησιάζουν.

Το κρασί Beaujolais Nouveau είναι πολύ δημοφιλές
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει την καλύτερη φήμη (αυτό είναι αναμφισβήτητο) υπάρχουν περίπου 65 εκατομμύρια μπουκάλια Beaujolais Nouveau που παράγονται κάθε χρόνο. Αρκετά εκατομμύρια μπουκάλια κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ και περίπου επτά εκατομμύρια από αυτά αποστέλλονται στην Ιαπωνία όπου η δίψα για το κρασί είναι τεράστια, ιδιαίτερα στα wine-spa της χώρας, όπου οι άνθρωποι κυριολεκτικά κολυμπάνε μέσα στο κρασί.

Αλλά δεν είναι πλέον οι καλές μέρες της δεκαετίας του '80…
Αυτή ήταν η δεκαετία που το Beaujolais Nouveau άρχισε να προκαλεί τόσο ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο. Περίπου δέκα εκατομμύρια λιγότερα μπουκάλια πωλούνται σήμερα από ό,τι στη δεκαετία του 1980. Στην άνοδο της φήμης του Beaujolais Nouveau βοήθησε ένας παραγωγός που ονομάζεται Geroges Dubeouf ο οποίος ήρθε με τη φράση: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Υπήρχε ένας ετήσιος αγώνας για να φτάσουν εγκαίρως τα μπουκάλια στο Παρίσι και πέραν αυτού. Αλλά στη συνέχεια καθορίστηκαν ορισμένοι βασικοί κανόνες.

Γίνεται κάθε Τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου
Η καθορισμένη ημέρα για την ημερομηνία κυκλοφορίας του Beaujolais δημιουργήθηκε το 1985. Αποφασίστηκε ότι η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου θα είναι η γενική ημερομηνία κυκλοφορίας. Τα κρασιά αποστέλλονται σε ολόκληρο τον κόσμο λίγες μέρες πριν, αλλά πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστές αποθήκες μέχρι τις 12:01 π.μ. την Πέμπτη. Το πιο δημοφιλές φεστιβάλ γίνεται στη Λυών, όπου τα βαρέλια κρασιού Beaujolais Nouveau κυλάνε από τους αμπελουργούς στους δρόμους της πόλης πριν ανοίξουν.

Και υπάρχουν σκληροί κανόνες για το πώς γίνεται και αυτό…
Το κρασί πρέπει να γίνει με το σταφύλι Gamay, το οποίο ήρθε στη Γαλλία από τους Ρωμαίους. Τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται από το AOC Beaujolais και πρέπει να συλλέγονται με το χέρι. Το κρασί παράγεται χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σταφύλι χωρίς να αφαιρούνται οι πικρές τανίνες από τις φλούδες των σταφυλιών. Η τοπική αρχή θα ορίσει την ημερομηνία για τη συγκομιδή κάθε χρόνο, ανάλογα με το πότε τα σταφύλια είναι έτοιμα.

Πού είναι η περιοχή Beaujolais;
Το κρασί Beaujolais παίρνει το όνομά του από την ιστορική επαρχία Beaujolais, την περιοχή παραγωγής κρασιού στα βόρεια της Λυών. Το κρασί παρασκευάζεται στο βόρειο τμήμα του Ροδανού και στη νότια περιοχή του τμήματος Saône-et-Loire που βρίσκεται στην περιοχή της Βουργουνδίας.

Και δεν είναι μόνο το Nouveau που παράγεται στο Beaujolais
Ενώ το Beaujolais Nouveau προσελκύει όλα τα φώτα της δημοσιότητας, απέχει πολύ από το μοναδικό κρασί που γίνεται στην περιοχή. Περίπου το 1/3 των αμπελώνων της περιοχής Beaujolais είναι αφιερωμένο στην παραγωγή Beaujolais Nouveau, αλλά η υπόλοιπη περιοχή χρησιμοποιείται για την παρασκευή άλλων κρασιών όπως AOC Beaujolais, AOC Beaujolais-Villages και Beaujolais Cru - όπου το όνομα Beaujolais δεν εμφανίζεται καν. Αντ 'αυτού θα δείτε στην ετικέτα τα ονόματα των χωριών, όπως το Brouilly.

Ποια είναι η γεύση του Beaujolais;
Λόγοι που χρησιμοποιούνται για να περιγραφεί το Beaujolais Nouveau: Λαμπερό, φρουτώδες, ζωηρό, με γεύση φράουλας και ... μπανάνας.

Γιατί όλοι λένε ότι έχει γεύση μπανάνας;
Το περίφημο "Goût de banane" προέρχεται από τη μαγιά, γνωστή ως 71Β, που χρησιμοποιείται για να γίνει γρήγορα το κρασί και να είναι εγκαίρως έτοιμο να κυκλοφορήσει. Επίσης, η γεύση οφείλεται στη προσθήκη σακχάρων για την αύξηση του επιπέδου αλκοόλ.

Αλλά δεν υπάρχει λόγος για μπανάνες φέτος!
Οι οινοποιοί του Beaujolais, που συνδέονται με την οργάνωση Inter-Beaujolais, θέλουν να αλλάξουν την εικόνα του κρασιού, υποδηλώνοντας ότι η εμπορία του Beauujolais Nouveau μπορεί να έχει ενισχύσει τις πωλήσεις με τα χρόνια, αλλά δεν βοήθησε καθόλου την εικόνα του κρασιού. Πίσω το 2001, πάνω από ένα εκατομμύριο κιβώτια καταστράφηκαν καθώς το κοινό γυρνούσε πίσω το κρασί -μια έκδοση χαμηλής ποιότητας πλημμύρισε την αγορά. Ήταν περίφημα αποκαλούμενο "vin de merde" από τους κριτικούς. Έτσι, δεν υπάρχει πλέον λόγος για goût de banane από παραγωγούς που προσπαθούν να επικεντρωθούν στην παραγωγή ενός αξιοπρεπούς οίνου.

Υπάρχουν κάποια πολύ ποιοτικά Beaujolais Nouveau εκεί έξω
"Υπάρχουν όλα τα είδη οινοποιών, καλοί, κακοί, μέτριοι, βιομηχανίες & βιοτεχνίες", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του κρασιού Antonin Lommi-Amunategui στο BFM TV. Και ανάμεσα στα διάφορα είδη Beaujolais Nouveau, "υπάρχουν και καλά".
"Είναι ο οινοποιός που κάνει τη διαφορά", δήλωσε ο Lommi-Amunategui. "Εάν τα σταφύλια είναι καλά, το κρασί ζυμώνεται σωστά, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο είναι κακό. Αλλά αν το κρασί συλλεχθεί πολύ νωρίς και τα σταφύλια είναι πολύ πράσινα και υπερφορτωμένα με διάφορα προϊόντα, το αποτέλεσμα δεν είναι σπουδαίο.

Δεν είναι μόνο το Beaujolais που κάνει κρασιά ταχείας παραγωγής
Η ιδέα της παρασκευής ενός κρασιού σε έξι εβδομάδες είναι μια καινοτομία που διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, όπου οι οινοπαραγωγοί στο Ροδανό και Προβηγκία έχουν εμπορικά οφέλη στο να κυκλοφορήσουν το κρασί τους στα ράφια πριν από τα Χριστούγεννα.

Δεν υπάρχει λόγος να παλαιώσετε ένα Beaujolais
Το Beaujolais Nouveau δεν είναι ένα κρασί που μπορείτε να αποθηκεύσετε κάποια χρόνια με την ιδέα να το ανοίξετε για μια ειδική περίσταση. Όμως ένα πολύ καλό μπουκάλι Beaujolais θα μπορούσε να διατηρηθεί για έξι μήνες έως ένα χρόνο λέει ο εμπειρογνώμονας Lommi-Amunategui.

Διαβάστε επίσης: