serreslife

Με ευρύχωρα κελιά – μεγαλύτερα από ό,τι στις φυλακές Διαβατών – ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, μεγάλες αίθουσες για σίτιση και καλές, προς το παρόν, συνθήκες διαβίωσης, θεωρείται ένα από τα «κοσμήματα» του σωφρονιστικού συστήματος, που κινδυνεύει όμως λόγω των προβλημάτων να απαξιωθεί...

Με συνολικά πέντε πτέρυγες, οι δύο από τις οποίες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, οι φυλακές Νιγρίτας Σερρών φιλοξενούν την «αφρόκρεμα» των κρατουμένων της Βόρειας Ελλάδας, όπως ο Παναγιώτης Σαξώνης, υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, γνωστός από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, ενώ εκεί κρατούνταν και ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, που καταδικάστηκε για συμμετοχή σε κύκλωμα τοκογλυφίας.

H ασφάλεια
Η φυλακή έχει εξοπλιστεί με ένα υπερσύγχρονο σύστημα ασφάλειας, ενώ ακόμη και οι εσωτερικές πόρτες στους διαδρόμους ανοίγουν ηλεκτρονικά με το πάτημα ενός κουμπιού. «Είναι ένα σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα. Πολύ πιο ασφαλές από όλες τις απόψεις, με νέο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, που λειτουργούν σωστά», τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Πασχάλης Αγγελίδης.

Η κατασκευή της υπερσύγχρονης φυλακής ολοκληρώθηκε το 2010. Δύο από τις πέντε πτέρυγες, τρία χρόνια μετά, παραμένουν κλειστές και σε αχρηστία. Οι υπόλοιπες άνοιξαν σταδιακά, με την τελευταία να τίθεται σε λειτουργία πριν από ένα εξάμηνο περίπου. Το αποτέλεσμα από αυτήν τη δυσλειτουργία είναι το «κόσμημα» των φυλακών να κινδυνεύει να γίνει εξίσου προβληματικό με τα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα.

«Βαριά φυλακή...»
Τις δικές του εμπειρίες στις φυλακές Νιγρίτας περιγράφει ένας πρώην κρατούμενος, ο οποίος πέρασε σε ένα από τα κελιά περίπου ένα χρόνο από τη ζωή του. «Βαριά φυλακή, όλο τσιμέντο, έτσι την περιγράφανε οι παλιότεροι, αυτοί που πέρασαν και από άλλες φυλακές. Ωστόσο, όλοι παραδέχονται πως ήταν πολύ καλές οι συνθήκες διαβίωσης. Καλές κτιριακές εγκαταστάσεις, καινούργιοι χώροι, καθαροί, και κελιά με τρία το πολύ τέσσερα άτομα, τη στιγμή που σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα φτάνουν τα δέκα άτομα ανά κελί», επισημαίνει ο πρώην κρατούμενος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οπως επισημαίνει, είναι μία φυλακή που χτίστηκε με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, με συνέπεια ακόμη και οι εσωτερικές πόρτες να είναι σιδερένιες και όχι με κάγκελα. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε προέρχονταν από την έλλειψη των κονδυλίων και δεν ήταν κάτι που μπορούσε να λυθεί από τους υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματικά ήταν πολύ φιλότιμοι», τονίζει ο ίδιος. Μάλιστα, όπως λέει εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων το χειμώνα η θέρμανση άνοιγε δύο φορές την ημέρα για ελάχιστη ώρα, με συνέπεια οι κρατούμενοι να χρειάζονται μέχρι και τρεις κουβέρτες για να μπορέσουν να κοιμηθούν το βράδυ.

Στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας κρατούνται ήδη 360 άτομα, περισσότερα από ό,τι μπορούν να «αντέξουν» οι εγκαταστάσεις στις τρεις ανοιχτές πτέρυγες, με συνέπεια ακόμη και τα πειθαρχεία να έχουν μετατραπεί σε... κελιά. Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίες, τουλάχιστον 30 σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν αποσπαστεί από άλλες φυλακές της χώρας, όπως τα Διαβατά και ο Κορυδαλλός, προκειμένου να ανοίξουν οι συγκεκριμένες πτέρυγες στη Νιγρίτα, ενώ, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, η πρόσληψη νέων σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, το άνοιγμα της τρίτης πτέρυγας, πριν από μερικούς μήνες, συνέπεσε με την εξάρθρωση των μεγάλων κυκλωμάτων τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια πολλοί από τους κατηγορουμένους να μεταφερθούν εκεί.

Σε οριακή κατάσταση
Προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει από τον έλεγχο, η φυλακή της Νιγρίτας είναι το μοναδικό σωφρονιστικό κατάστημα που δέχεται νέους κρατούμενους με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών και όχι με παραγγελίες από τις εισαγγελικές αρχές, ώστε να διατηρηθεί ο αριθμός των κρατουμένων σε «διαχειρίσιμο» επίπεδο. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή έφτανε στη Νιγρίτα μεγάλος αριθμός κρατουμένων, οι φυλακές απλώς δε θα μπορούσαν να τους παραλάβουν, και τότε θα «γέμιζαν» τα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών στις Σέρρες. Για το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα εξεταζόταν κάποια στιγμή ακόμη και το σενάριο να μετατραπεί σε φυλακή για οφειλέτες και άτομα που έχουν διαπράξει οικονομικά αδικήματα. Αυτήν τη στιγμή πάντως στη Νιγρίτα, εκτός από άτομα που κρατούνται για τοκογλυφίες, εκβιασμούς ή άλλα οικονομικά εγκλήματα, υπάρχουν και κρατούμενοι για ληστείες, κλοπές, υποθέσεις ναρκωτικών, ακόμη και ισοβίτες, Ελληνες και αλλοδαποί.

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
agelioforos.gr

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 203 επισκέπτες