papoulias_agrotesΤην σημαντικότητα του αγροτικού τομέα για την ανάπτυξη της Ελλάδος, πολύ περισσότερο σήμερα, υπερτόνισε ο Κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων αντιφωνώντας το καλωσόρισμα του κ. Βασίλη Γιαννόπουλου προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών την Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, του εκπροσώπου του κ. Α. Σαμαρά και του Ευρωβουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη (Επιτροπή Γεωργίας και Επιτροπή Τουρισμού του ΕυρωΚοινοβουλίου).
«Η παράδοση της χώρας μας υπήρξε ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Αγροτισμό, έναν τρόπο ζωής πολύ κοπιαστικό, αλλά επίσης εξαιρετικά δημιουργικό, χάρη στο δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και τη μητέρα γη του» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αντιπροσωπεία από την ΕΝΑ Σερρών
Την αντιπροσωπεία από την Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών αποτέλεσαν οι Παναγιώτης Γκιοργκίνης (Πρόεδρος, Νέος Σκοπός), Σταύρος Δελεφέρης (Αντιπρόεδρος ΕΝΑ Σερρών, Ορεινή), Κωνσταντίνος Βαρσάμης (Ταμίας ΔΣ ΕΝΑ, Λειβαδοχώρι) και Δημήτριος Γανίκας (Μέλος ΔΣ, Ξηρότοπος).
Ο κ. Β. Γιαννόπουλος απευθυνόμενος στον ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα, στο αμφιθέατρο του «9,84» μπροστά σε περισσότερους από 250 Νέες και Νέους Αγρότες, και άλλους, είπε μεταξύ άλλων:
Εμείς, οι Νέες & Νέοι Αγρότες θέλουμε & μπορούμε να έχουμε μέλλον. Στις αγροτικές μας κοινωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης κοινωνίας, και όχι μόνο μιας ομάδας οικονομικά δρώντων παραγόντων. Για εμάς το χωράφι και το μαντρί, είναι τρόπος ζωής και όχι εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων.
Οι αγροτικές μας κοινωνίες συνεχίζουν να είναι κιβωτός διαφύλαξης του τρόπου ζωής μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Κιβωτός διαφύλαξης παραδοσιακού πολιτισμού, Κιβωτός διαφύλαξης των απολύτως εγκλιματισμένων ντόπιων σπόρων και αυτόχθονων φυλών ζώων. Κιβωτός διαφύλαξης του πολύ σημαντικού ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ Κεφαλαίου. Κιβωτός διαφύλαξης του αγροτικού παραγωγικού ιστού. Ενός ιστού που μπορεί να παράγει από το ΤΙΠΟΤΑ, ΚΑΤΙ. Ενός ιστού που παράγει ΑΞΙΕΣ.
Παρακαλούμε θερμά να καθορισθούν τα αντικείμενα των αγροτικών επαγγελμάτων. Ακόμα και ο Αγροτουρισμός, που διεθνώς χαρακτηρίζεται από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών από αγρότες, στην Ελλάδα ασκείται επί 22 χρόνια χωρίς θεσμικό πλαίσιο, Σήμερα υφαρπάζουν το όνομα του Αγροτουρισμού και τις πρόνοιες, που θα έπρεπε να έχουν μόνο οι επαγγελματίες αγρότες, διάφοροι επιχειρηματίες του Τουρισμού Υπαίθρου, του Οικοτουρισμού, του Ορεινού Τουρισμού και άλλοι.
Τα αγροτόπαιδα, για να ανανεώνουν την αγροτική κοινωνία, θέλουμε να εκπαιδεύονται σε αγροτικά σχολεία, όχι με αστικά πρότυπα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα τουλάχιστον αγροτικό σχολείο ανά περιφέρεια.
Οι Συνεταιρισμοί προσέφεραν πάρα πολλά στην αγροτική Ελλάδα. Ο αγροτικός κόσμος οφείλει πολλά στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα των Συνεταιρισμών ονόμασε το 2012 ως ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί πρέπει να είναι από αγρότες, για τους αγρότες.
Είναι ατυχές που δεν μπορεί το Αγροτικό Συνδικαλιστικό κίνημα να έχει ενιαία τελική φωνή, κάτι που εμείς υποστηρίζουμε θερμά. Αλλά θα ήταν καταστροφικό να ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ενιαίες συνδικαλιστικές δομές, ή χρηματισμός επιλεγμένων συνδικαλιστικών δομών.
Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται στην Κοινή Γεωργική Πολιτική ότι οι αγρότες, εκτός από παραγωγή τροφίμων, είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος και προσφέρουν πολλά ακόμα δωρεάν δημόσια αγαθά για τα οποία δεν αποζημιώνονται ακόμα από τους κύρια ωφελούμενους.
Η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι το συγκεντρωτικό μοντέλο απέτυχε να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων και των πολιτών. Επιβάλλεται οργανωμένη επιστροφή στην τοπική ανασυγκρότηση, μια νέα αγροφιλία, όπου πλέον οι οργανωμένες τοπικές αγροτικές κοινωνίες θα έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο και οι αυτάρκεις τοπικές οικονομίες με τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας θα πρέπει να είναι το μέλλον για τους Νέους Αγρότες.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος εξέφρασε με τον δυνατότερο τρόπο την αγωνία των Νέων Αγροτών διότι υποκλέπτεται και υφαρπάζεται ο αγροτικός χώρος. Όπως είπε: «Μας ΠΑΙΡΝΟΥΝ τα καλύτερα στοιχεία των επαγγελμάτων μας. Τα ονόματα, όπως τον αγροτουρισμό. Τις Αγροτικές αγορές που τις λένε Λαϊκές. Τις υπεραξίες των αγροτικών μας προϊόντων. Ετεροκαθορίζουν το περιβάλλον που ζούμε».
Και συνέχισε: «Υφιστάμεθα μία απαράδεκτη ασυνέχεια του κράτους. Μας έχουν κουράσει υπερβολικά οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων σύμφωνα με τα πρόσωπα που εναλλάσσονται, δυστυχώς με μεγάλη ταχύτητα στις πολιτικές θέσεις. Στην ΠΕΝΑ θέτουμε ως προτεραιότητα την καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων, τουλάχιστον μέχρι του επιπέδου που να ανταποκρίνεται στο ρόλο και το κύρος που τους αρμόζει, σύμφωνα με τη συνολική προσφορά στην Εθνική Οικονομία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία των Πολιτών».
Η παρουσία του Κυρίου Καρόλου Παπούλια ήταν μια έμπρακτη αναγνώριση της σημαντικότητας των Νέων Αγροτών, και αποτέλεσε έμπνευση για τη συνέχιση του έργου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.
Στις προσεχείς σημαντικές δραστηριότητες των Νέων Αγροτών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος (Λακωνία), που αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοτήτων ειδικότερα στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (9-11/9/11, Χίος) και στην εκδήλωση Η Επιστήμη & οι Νέοι Αγρότες (24-25/9/11,Σέρρες).

«Είστε το “μέλλον
της πατρίδας” μας»
Σε όλους αποτυπώθηκε η φράση του Κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας «Έχω ξαναπεί ότι είστε το “μέλλον της πατρίδας” μας. Δεν υπερβάλλω. Αν διεκδικήσετε αυτό που σας αναλογεί και σας αξίζει, αν αναζητήσετε την πρωτοπορία και χαράξετε νέους δρόμους εθνικής και διεθνούς συνεργασίας, θα μας κάνετε όλους περισσότερο αισιόδοξους. Στρατεύομαι και προσωπικά δίπλα σας για κάθε στήριξη στο έργο σας που αποτελεί εθνικό πλούτο».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης ενημέρωσε ότι πρόκειται στους προσεχείς 2 μήνες να οργανώσουν 3-4 εκδηλώσεις στο νομό Σερρών.

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 282 επισκέπτες