Ανησυχία προκαλούν και στις Σέρρες οι αποκαλύψεις νέας επιστημονικής μελέτης για την παρουσία τοξικών ουσιών σε αυγά οικιακών κοτετσιών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Για πολλούς καταναλωτές τα αυγά από οικιακές παραγωγές θεωρούνται πιο αγνά και υγιεινά σε σχέση με εκείνα που προέρχονται από εμπορικές φάρμες. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η εικόνα αυτή δεν είναι πάντα τόσο «καθαρή».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science of the Total Environment από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ, ανέλυσε 75 αυγά από κοτέτσια σε Σέρρες, Μαγνησία, Βοιωτία, Αττική και Ηλεία. Οι ερευνητές αναζήτησαν 46 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ αυτών τα λεγόμενα «αιώνια χημικά» (PFAS), κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, φαρμακευτικές ουσίες και βαρέα μέταλλα.

Τι έδειξαν οι αναλύσεις

Σε κάθε δείγμα ανιχνεύθηκαν από 17 έως 24 ενώσεις PFAS, με μέση συγκέντρωση 7,67 μικρογραμμάρια ανά κιλό – ποσότητες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν τα επιτρεπτά όρια της ΕΕ. Μάλιστα, στην Ηλεία όλα τα δείγματα εμφάνισαν υπέρβαση, υποδηλώνοντας ότι η γεωγραφική περιοχή επηρεάζει άμεσα το επίπεδο της μόλυνσης.

Παράλληλα, όλα τα δείγματα περιείχαν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, κυρίως το γνωστό αντικουνουπικό DEET, ενώ βρέθηκαν και υπολείμματα πέντε φαρμακευτικών ουσιών, με πιο συχνό το αντιβιοτικό οξολινικό οξύ, που χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία.

Όσον αφορά τα βαρέα μέταλλα, τα επίπεδα ήταν χαμηλά και δεν αποτελούν άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, η παρουσία των PFAS είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς πρόκειται για ουσίες που δεν αποδομούνται ποτέ, συσσωρεύονται στο περιβάλλον και καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού» λένε οι επιστήμονες

Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης εξήγησε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού:

«Πρόκειται για ίχνη ουσιών που δεν μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Τα ευρήματά μας δείχνουν την ανάγκη η ευρωπαϊκή νομοθεσία να γίνει πιο αυστηρή, αλλά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να αφαιρέσουμε τα αυγά ή άλλα τρόφιμα από τη διατροφή μας. Οι έλεγχοι γίνονται συστηματικά από τον ΕΦΕΤ και δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουν», τόνισε ο καθηγητής.

Οι ειδικοί ζητούν περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό των πηγών μόλυνσης, ενώ υπογραμμίζουν τη σημασία αυστηρότερων ελέγχων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε ΕΔΩ την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science of The Total Environment και ανέλυσε 75 αυγά από κοτέτσια σε Σέρρες, Μαγνησία, Βοιωτία, Αττική και Ηλεία.

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 390 επισκέπτες