Εως την Κυριακή το βράδυ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των μεταναστών οι οποίοι έφτασαν μετά την 1η Μαρτίου στα νησιά του Αιγαίου.

Συνολικά 1.345 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν με δύο πλοία στην κλειστή δομή που έχει δημιουργηθεί στις Σέρρες. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, καθώς είναι σε ισχύ η νομοθεσία αναστολής του σχετικού δικαιώματος.

Παράλληλα, στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε Σάμο, Λέσβο και Χίο η Περιφέρεια Β. Αιγαίου οργανώνει τη λειτουργία μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης εκτός ΚΥΤ προκειμένου να εντοπισθεί πιθανό κρούσμα κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου επεξεργάζεται την εκδοχή να δημιουργηθούν χώροι απομόνωσης με τις προβλεπόμενες συνθήκες μέσα στους καταυλισμούς σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος.

Το πρώτο πλοίο που θα συλλέξει όσους βρίσκονται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έφθασε χθες το μεσημέρι στο Καστελλόριζο, όπου βρίσκονταν 105 μετανάστες, οι οποίοι είχαν φτάσει στο νησί πριν από περίπου 15 ημέρες. Σύμφωνα με το δρομολόγιό του, θα περάσει από Ρόδο και Σύμη, όπου βρίσκονται 38 και 29 άτομα, αντιστοίχως.

Εως την Κυριακή το βράδυ θα έχει επίσης παραλάβει 57 άτομα από την Κάλυμνο, 262 από την Κω και 253 από τη Λέρο, συνολικά 744 μετανάστες, οι οποίοι ακόμα και στα νησιά που διαθέτουν ΚΥΤ παρέμεναν εκτός δομών. Αντιστοίχως, το «Aqua Blue» χθες το πρωί επιβίβασε 129 άτομα από τη Σάμο και, συνεχίζοντας το ταξίδι του, επρόκειτο να παραλάβει 283 άτομα από τη Χίο και 189 από τη Λέσβο. Και στα τρία νησιά οι μετανάστες έχουν καταγραφεί από την αστυνομία, αλλά διέμεναν σε άλλους χώρους εκτός των επίσημων δομών.

Το γεγονός ότι το «Aqua Blue», που κανονικά εκτελεί το δρομολόγιο από Λαύριο για Αγιο Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα, βγήκε από το πρόγραμμά του προκειμένου να εξυπηρετηθεί η μεταφορά μεταναστών προκάλεσε την αντίδραση μελών του περιφερειακού συμβουλίου της Λήμνου, καθώς το νησί τους αντιμετωπίζεται σαν «παράπλευρη απώλεια». Το ίδιο πλοίο, πάντως, στη σύμβαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», προβλέπεται να πραγματοποιήσει δρομολόγιο και στην Κέα, όπου την προηγούμενη Δευτέρα αποβιβάστηκαν 193 μετανάστες, όταν το πλοίο που τους μετέφερε με προορισμό την Ιταλία προσάραξε στο νησί.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης: