Σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας, καθώς και ο Επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε ένα έκτακτο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της οικονομίας της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, διότι οι επιπτώσεις από την είσοδο της Θεσσαλονίκης και των Σερρών στο Επίπεδο Επιτήρησης 4 (κόκκινο) θα είναι ανυπολόγιστες.
«Ζητώ ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από την Κυβέρνηση ένα έκτακτο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της οικονομίας της περιοχής μας. Η τοπική μας οικονομία θα μπει σε περαιτέρω ύφεση λόγω των νέων μέτρων. Πρέπει όλοι μας, Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας όλους τους πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, να φροντίσουμε ώστε το επόμενο διάστημα να στηριχθεί η τοπική οικονομία και οι επιχειρήσεις μας, να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και κυρίως οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και όσοι πληγούν περισσότερο από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε επίσης ότι «η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον στο ‘κόκκινο’ και οφείλουμε όλοι, φορείς, πραγματική οικονομία, πολίτες, ο καθένας ξεχωριστά να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και να προσπαθήσουμε διπλά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Να αυξήσουμε τους ελέγχους από τη μια, αλλά και να αντιληφθούμε ότι καθένας και καθεμιά από εμάς κρατάει στα χέρια του το εάν και για πόσο η Θεσσαλονίκη θα μείνει στο ‘κόκκινο’. Έχει σημασία η καθολική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής. Αποστάσεις, μάσκες, ιδιαίτερη προσοχή και περιορισμός των μετακινήσεων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι από αυτή τη δύσκολη κατάσταση δεν θα βγούμε αν δεν προσέξουμε. Όπως έχουμε αποδείξει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν όταν θέλουμε μπορούμε κι όταν πιστέψουμε σε ένα στόχο τα καταφέρνουμε. Το κάναμε δυο φορές στη Θεσσαλονίκη. Μία τον Μάρτιο και μία αμέσως μετά το καλοκαίρι. Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουμε γι’ ακόμη μια φορά, ας ελπίσουμε τελευταία».

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε τη στενή συνεργασία του με τον ΕΟΔΥ και την προσωπική στήριξη του κ. Αρκουμανέα, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΕΟΔΥ έχει κάνει ήδη χιλιάδες τεστ σε όλη την Κεντρική Μακεδονία κάτι που μας έχει βοηθήσει να πάρουμε σωστές αποφάσεις».
Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Περιφέρεια διέθεσε 80 εκ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους της, με τα 40 εκ. ευρώ να διατίθενται για την πρόσληψη επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και τα υπόλοιπα 40 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των δομών υγείας.
«Έχω ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των χρημάτων να διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία. Ήδη η Περιφέρεια έχει παραδώσει 24 κλίνες ΜΕΘ, αλλά θεωρώ ότι με αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορέσει το σύστημα υγείας στην Κεντρική Μακεδονία να θωρακιστεί. Αρκεί να γίνει αυτό γρήγορα γιατί η κατάσταση έχει αρχίσει να είναι εξαιρετικά σοβαρή», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τυχόν επιπλέον μέτρα περιορισμού της διασποράς της πανδημίας από την Περιφέρεια, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε ότι «η Περιφέρεια επεξεργάζεται σειρά πρωτοβουλιών που θα λάβει το επόμενο διάστημα, όπως έγινε και στην πρώτη περίοδο έξαρσης του κορονοϊού, με τηλεϊατρική, υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και υποστήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών. Από αύριο το πρωί όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες θα εξυπηρετούν μόνο ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά τους πολίτες. Μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις θα επιτρέπεται προσέλευση των πολιτών και μόνον κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού».
Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας δήλωσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε στη χώρα μας τετραπλασιασμό των θετικών κρουσμάτων που ανακοινώνουμε κάθε μέρα, έχουμε αυξητικές τάσεις και θα δούμε και αύξηση κρουσμάτων κατά πάσα πιθανότητα και το επόμενο διάστημα. Για τη Θεσσαλονίκη που είναι στο ‘κόκκινο’ ξέρουμε ότι πρέπει να τηρούν όλοι τα μέτρα. Έχουμε δει σε άλλες περιοχές ότι πηγαίνουν καλύτερα όταν έχουμε εφαρμόσει στοχευμένα τοπικά μέτρα. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο έχουμε θεαματική αύξηση των κρουσμάτων και πολύ μεγάλη πίεση από την πανδημία σε όλες τις κοινωνίες. Θα το δούμε αυτό και στη χώρα μας. Τα τρία εξεταστήρια κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και το επόμενο διάστημα θα μπορούν να υποδεχτούν περισσότερο κόσμο, με πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ώστε να γίνουν περισσότερες εξετάσεις κατόπιν ραντεβού μέσω των νοσοκομείων. Σήμερα έχουμε ήδη κάνει στην παραλία της Θεσσαλονίκης πάνω από 1.500 τεστ και μπορούν να έρθουν όλοι όσοι θέλουν να εξεταστούν για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα. Από το πρωί η θετικότητα είναι πάνω από 5%. Αυτό όμως μεταβάλλεται. Όσοι έρχονται από νωρίς για τεστ συνήθως έχουν ή νιώθουν κάποια συμπτώματα, με αποτέλεσμα η θετικότητα να είναι αυξημένη και στη συνέχεια της ημέρας θα δούμε πως θα πάει. Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε αρκετές χιλιάδες πολιτών. Η στενή συνεργασία μας με τον κ. Τζιτζικώστα αποδίδει καρπούς και έχει οδηγήσει σε έγκαιρα και σωστά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού».

 

Διαβάστε επίσης: