Με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημά της στην Αλιστράτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου με τους τοπικούς φορείς της Αλιστράτης.

Κατά τη συνάντηση συντάχθηκε και υπεγράφη επιστολή η οποία εστάλη στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Φωτεινή Αραμπατζή, καθώς και στους βουλευτές του Νομού Σερρών κ.κ. Αναστάσιο Χατζηβασιλείου, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Ελευθέριο Αβραμάκη και Κωνσταντίνο Μπούμπα. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή,
Την Υφυπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Αραμπατζή,
Τους Βουλευτές του Ν. Σερρών κκ. Αναστάσιο Χατζηβασιλείου,
Θεόφιλο Λεονταρίδη, Ελευθέριο Αβραμάκη, Κωνσταντίνο Μπούμπα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνιών  και  Εμπόρων Ελλάδος
Σέρρες 18 Σεπτεμβρίου 2019

Αξιότιμοι κύριε Υπουργέ, κα Υφυπουργέ και κύριοι Βουλευτές,
με οδυνηρή κατάπληξη πληροφορηθήκαμε  από τους αρμοδίους υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς την ειλημμένη απόφασή τους για το κλείσιμο του Υποκαταστήματός της στην Αλιστράτη Σερρών. Και είναι οδυνηρή, διότι ουδέποτε περίμενε η τοπική κοινωνία, της οποίας τα αισθήματα διερμηνεύουμε με αυτήν την επιστολή μας, ότι θα έπεφτε θύμα της απόλυτης αναλγησίας των αριθμών απέναντι στους ανθρώπους. Το υποκατάστημα της Αλιστράτης, το οποίο άλλωστε λειτουργούσε μόνο για δύο ημέρες την εβδομάδα, εξυπηρετούσε την ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελείται στην πλειονότητά της από ανθρώπους ηλικιωμένους, χωρίς την δυνατότητα ευχερούς μετακίνησης σε παραπλήσια χωριά.
Περαιτέρω, εκτός από τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, για τους οποίους είναι κατανοητά ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι κατανοητά τα προβλήματα που τους δημιουργούνται, το τοπικό Υποκατάστημα της Αλιστράτης εξυπηρετεί τουλάχιστον εξακόσιους (600) λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, με όλες τις συναλλαγές που συνεπάγεται η ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου αριθμού λογαριασμών. Συναλλαγές, οι οποίες αποφέρουν και τα ανάλογα έσοδα στην Τράπεζα.
Επιπλέον, η Αλιστράτη αποτελεί μια δυναμική περιοχή, που εξυπηρετεί πλήθος κόσμου και στην οποία υφίσταται σοβαρή επαγγελματική δραστηριότητα με προοπτική. Πρέπει να αναφερθεί αρχικά το φημισμένο Σπήλαιο της Αλιστράτης, το οποίο εισφέρει σημαντικά τουριστικά έσοδα, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια και το οποίο στηρίζει την λειτουργία του καταστήματος στην περιοχή. Εκτός αυτού, όμως, στην Αλιστράτη δραστηριοποιούνται δεκάδες επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, οι οποίοι είναι αποκλειστικοί πελάτες της Τράπεζας, με την κίνηση των λογαριασμών των επιχειρήσεών τους. Το κλείσιμο, δε, του καταστήματος θα αποτελέσει πλήγμα για την τοπική αγορά, καθώς οι συναλλασσόμενοι με την Τράπεζα θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, προκειμένου να εκτελέσουν τις συναλλαγές τους, με αποτέλεσμα την αφαίρεση κρίσιμης μάζας οικονομικής δραστηριότητας από την Αλιστράτη. Τέλος, αλλά όχι έσχατο, ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου της Αλιστράτης είναι και αυτός πελάτης της Τράπεζας και το κλείσιμο του καταστήματος θα δυσχεράνει σε σημαντικό βαθμό το ποιμαντικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί.-
Μπορεί στον χάρτη των επιτελών της Τράπεζας οι αποστάσεις να φαίνονται μικρές, δεν πρέπει, όμως, όλα να κρίνονται με βάση τα δεδομένα της Αθήνας. Τόσο οι συγκοινωνιακές συνθήκες, όσο και η εν γένει πραγματικότητα επιτάσσουν κατά την άποψή μας, την διατήρηση του Υποκαταστήματος στην Αλιστράτη Σερρών, έστω και στην μορφή που λειτουργούσε μέχρι πρότινος, δηλαδή δύο ημέρες την εβδομάδα, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Για τον λόγο, δε, αυτόν ζητούμε την επανεξέταση και ανάκληση της απόφασης της Τράπεζας, η οποία ήδη σήμερα προβαίνει σε νωρίτερο του αναμενομένου κλείσιμο του καταστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος.-

Με τιμή
1) Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών
Παναγιώτης Σπυρόπουλος

2) Ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης
Παντελής Μπόζης

3) Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του
Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου
Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Κωνσταντινίδης

4) Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλιστράτης
Γεώργιος Καρανάνος

5) Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης
Γεώργιος Κασάπογλου

6) Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Αλιστράτης
Αριστοτέλης Στέφου

7) Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Σερρών
Σωτήριος Κοτσαμπάς

8) O Πρόεδρος του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών
Χρήστος Μέγκλας

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη

Διαβάστε επίσης: