Το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις Σέρρες είναι αυτό που θα λειτουργήσει φέτος παραγωγικά, υπό το μάνατζμεντ της Royal Sugar, που το «ντύνει» με επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ, ενώ στη μονάδα στο Πλατύ Ημαθίας θα πραγματοποιείται η μεταποίηση-συσκευασία.

Όπως δήλωσε στη «Ν» ο δ.σ. της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, η έκθεση για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα των μονάδων της ΕΒΖ, που είχε αναθέσει σε εταιρεία στο εξωτερικό ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε και συμπεραίνει ότι η μονάδα των Σερρών μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά με επενδύσεις συντήρησης ύψους 5 εκατ. ευρώ και με σημαντικά μικρότερο λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με εκείνη στο Πλατύ, η οποία -σύμφωνα πάντα με την έκθεση- απαιτεί επενδύσεις τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε ανταγωνιστική παραγωγική λειτουργία και έχει παραγωγικό κόστος 700 ευρώ τον τόνο, το οποίο αυτομάτως καθιστά την παραγωγή μη ανταγωνιστική.

Στη μονάδα των Σερρών ήδη, σύμφωνα με τον κ. Καραθανάση, έχει ξεκινήσει διαδικασία στελέχωσης και θα γίνουν προσλήψεις 150 ατόμων, ενώ το προσωπικό στο Πλατύ, συνολικά 40 άτομα, θα καλυφθεί από το ανθρώπινο δυναμικό της Royal Sugar, η οποία έχει κάνει και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. ευρώ (ισόποση με τη συντήρηση της μονάδας των Σερρών).

Η μονάδα των Σερρών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του καλοκαιριού και θα παραχθεί ζάχαρη τόσο από τεύτλο, όσο και από ζαχαροκάλαμο, γι’ αυτό και προκειμένου να είναι σε λειτουργία μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στα τέλη Ιουλίου αναμένεται το πρώτο καράβι με 20.000 τόνους ακατέργαστη ζάχαρη. Στη μονάδα στο Πλατύ θα γίνεται και ήδη υπάρχει σχετική προετοιμασία και ετοιμότητα όλη η διαδικασία της αποθήκευσης και μεταποίησης.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ | Tης Βάσως Βεγίρη

Διαβάστε επίσης:

  • Η Volterra Μέλος της Αγοράς Παραγώγων ΕΧΕ Την ιδιότητα του Μέλους στην Αγορά Παραγώγων της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε. (ΕΧΕ), απέκτησε η Volterra, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ισχυροποιώντας τη δ...