serreslife

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εποχιακής γρίπης παρατηρείται σε όλη την Χώρα από τις αρχές Ιανουαρίου με τους επιστήμονες να συνιστούν στους πολίτες ψυχραιμία και τήρηση των κανονισμών υγιεινής και πρόληψης προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός της νόσου που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επισκέψεις σε γιατρούς για γριπώδη συνδρομή είναι αυξημένες, ωστόσο η γενική εικόνα για τη δραστηριότητα της γρίπης είναι ότι κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το Νομίατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών κ. Τάσο Αναστασιάδη: «Οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και 2-3 μήνες απλός τώρα τον Ιανουάριο παρατηρείται μία έξαρση. Η γρίπη στις αρχές του χειμώνα εμφανίζει κάποια σποραδικά κρούσματα στις αρχές του Χειμώνα και αυτά συνήθως αυξάνονται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Βασικό παράγοντα θα διαδραματίσει και ο καιρός όταν υπάρχει υγρασία και κρύο παρατηρούνται πιο πολλά κρούσματα όχι μόνο της γρίπης αλλά και όλων των ιώσεων. Καλό θα ήταν όσοι παρατηρήσουν στους εαυτούς τους έντονα συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ρίγος, πυρετός καταρροή, κόπωση να επισκεφθούν τον ιατρό τους».

Ανησυχία στο κοινό προκάλεσε η αύξηση των θανατηφόρων κρουσμάτων του ιού Η1Ν1 καθώς μέχρι στιγμής σημειώθηκαν πέντε θάνατοι με την ηλικία των θυμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 36 κ 83 ετών. Την ίδια ώρα, ακόμη 5 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε 14 ανέρχονται τα σοβαρά κρούσματα γρίπης με την πλειονότητά τους να αφορά σε άνδρες πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα. Ωστόσο, για πρώτη φορά στη διάρκεια της εφετινής περιόδου αναφέρονται ανάμεσα στα θύματα της νόσου και 3 άνθρωποι που δεν είχαν επιβαρυμένο ιστορικό υγείας.

Για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών αρκετοί πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσφεύγουν στα Νοσοκομεία και τα ιατρεία για την πραγματοποίηση αντιγριπικού εμβολιασμού. «Ο κόσμος μπορεί να κάνει το εμβόλιο της γρίπης ακόμα και σήμερα. Σε διάστημα 15 ημερών μετά τον εμβολιασμό ο οργανισμός αποκτά ανοσία. Συνήθως εμβολιάζονται τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες δηλαδή άτομα πάνω των 50 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα, γονείς και άτομα που φροντίζουν νεογέννητα, αλλά και οι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας» υπογραμίζει ο κ. Αναστασιάδης.
 
Ωστόσο πέρα από την γρίπη το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας. Ο Δεκέμβριος «έκλεισε» με 28 κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από εκείνον που είχε δηλωθεί τον Δεκέμβριο του 2012 (τα κρούσματα της ιογενούς μορφής ήταν 15). Συνολικά, το περασμένο έτος αναφέρθηκαν συνολικά 688 κρούσματα μηνιγγίτιδας, εκ των οποίων τα 348 ήταν ιογενή. Η ιογενής μηνιγγίτιδα προκαλείται, όπως μαρτυρά το όνομά της από ιούς, κυρίως εντεροϊούς, αναπνευστικούς και  άλλους ιούς. Η νόσος δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, μεταδίδεται όμως ο ιός και ανάλογα με τον οργανισμό όπου εισβάλλει προκαλεί απλή ίωση, γρίπη, μηνιγγίτιδα κοκ.

Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 336 επισκέπτες