serreslife

Με εξώδικα, στον δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη, τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξενοφώντα Παπσταμόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη, απάντησαν οι γονείς μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρεως, αντιδρώντας στην φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο., ενώ ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα.

Οι γονείς ζητούν να μην μπουν στο σχολείο την Παρασκευή τα προσφυγόπουλα και να δημιουργηθεί σχολείο γι΄ αυτά μέσα στην προσφυγική δομή. Πρόκειται για 10 παιδιά έξι για την τρίτη τάξη και τέσσερα για την Τετάρτη, σε ένα σύνολο μαθητών του σχολείου γύρω στα 150.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν πριν από δεκαπέντε μέρες και η όξυνση που προκάλεσε ομάδα γονέων οδήγησε κατ’ αρχάς σε παραίτηση του προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Τονίζουν σε ανακοίνωση τους ότι «μαθητές αυτής της ηλικίας εκλαμβάνουν το νέο και άγνωστο με έναν δικό τους τρόπο που ποικίλλει και δεν μπορεί να προβλεφθεί και τρομάζουμε στη σκέψη ότι ένα πρωί θα εισέλθουν στην αυλή του σχολείου δέκα νέοι μαθητές χωρίς να έχει γίνει καμία ενημέρωση στα παιδιά μας για αυτούς»!

Μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο κ. Παπασταμόπουλος ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην μπουν στο σχολείο και να μην κάνουν κανονικά μάθημα τα παιδιά. Στο Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως θα βρεθούν έξι παιδιά για την τρίτη τάξη και τέσσερα για την τετάρτη. Προέρχονται από τη δομή προσφύγων στις Σέρρες, που φιλοξενεί περίπου 800 άτομα, όλοι τους Γεζίντι. Στις Σέρρες συνολικά θα φοιτήσουν 350 παιδιά προσφύγων σε έξι σχολεία της απογευματινής βάρδιας και επτά της πρωινής. Θεωρώ τις αντιδράσεις από μικρή μερίδα γονέων έωλες και τα επιχειρήματά τους αστεία. Δεν είναι δυνατό να γίνει συζήτηση με άτομα που υποστηρίζουν ότι τα δέκα αυτά παιδιά θα κάνουν μουσουλμανάκια τα υπόλοιπα. Σε ανακοινώσεις τους οι γονείς αρχικά επικαλούνταν «αναίτια αναστάτωση» και «έλλειψη εξειδικευμένης και επαρκούς πληροφόρησης. Η ενημέρωση έγινε, επι τόπου μαζί με τους τρεις συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων, αλλά δεν στάθηκε αρκετή. Όσοι προβούν σε ακρότητες θα αντιμετωπίσουν τον αντιρατσιστικό νόμο και με αυτά που κάνουν και λένε δημιουργούν κακό στα παιδιά τους. Μας στείλανε εξώδικο και λένε ότι έχουν μαζέψει 1.100 υπογραφές. Αν επικαλούνται τον νόμο, καλύτερα για εμάς, ο νόμος είναι σαφής, οι εκπαιδευτικές υποχρεώσεις συγκεκριμένες».

Ο κ. Αγγελίδη δήλωσε πως για την φοίτηση των μαθητών δεν είναι αρμόδιος ο δήμος, ενώ σημείωσε πως στο σχολείο που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του πηγαίνουν προσφυγόπουλα εδώ και δυο χρόνια και δεν έχει προκύψει κανένα θέμα, όπως και στα άλλα σχολεία της πόλης όπου έχουν ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο κ. Μωυσιάδης, υποστήριξε πως το θέμα είναι του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο τόνισε πως είμαστε άνθρωποι και με ανθρωπισμό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Οι μικροί μαθητές την Παρασκευή το πρωί θα πάνε κανονικά στο σχολείο τους, όπου οι εκπαιδευτικοί και οι συμμαθητές τους, τους ετοίμασαν μια μικρή υποδοχή.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών επισημαίνει μεταξύ των άλλων :

« Η πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης είναι ανοιχτά σχολεία για όλους και να μην υποκύπτουμε σε πιέσεις που έχουν βάση στην ξενοφοβία ή ρατσιστικές συμπεριφορές ,, αλλά να υιοθετούμε πρακτικές στην Εκπαίδευση στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης. Ακόμη χαιρετίζουμε τη στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας του Νομού μας και τις θετικές δηλώσεις ,καθώς και στην πρόθεσή τους να είναι παρόντες στο ξεκίνημα των μαθημάτων για τα παιδιά των προσφύγων . Το Τμήμα Παιδείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών καλεί τους πολίτες ,τους γονείς ,την εκπαιδευτική κοινότητα ,να δείξουν θετική στάση και με την κατάλληλη ενημέρωση να μην αφήσουν χώρο σε όσους σπέρνουν αμφιβολίες και αναπτύσσουν φοβικά σύνδρομα».

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Λεωνίδας Κασάπης

Διαβάστε επίσης: