serreslife

Στην οχύρωση των οικισμών από τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα προχωρά καθημερινά ο κρατικός μηχανισμός, μετά τις νέες μεγάλες πλημμύρες του Σαββατοκύριακου που βύθισαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, απειλώντας αυτή τη φορά και κατοικημένες περιοχές στα χωριά του νομού.


Το ανάχωμα του Αχινού έσπασε κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
«Τώρα κοιτάζουμε να προστατέψουμε οικισμούς, μεταποιητικές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Από κει και πέρα ξέρουμε ότι τα αγροκτήματα θα πλημμυρίσουν και στη συνέχεια θα περιμένουμε την εκτόνωση της όλης κατάστασης και την πτώση των υδάτων στην κοίτη του Στρυμόνα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, μετά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε στις πλημμυρισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις του δήμου Εμμανουήλ Παππά και του δήμου Βισαλτίας.
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε δύο βήματα. Το ένα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των αγροτών και το δεύτερο η αποκατάσταση των ζημιών» είπε ο κ. Μωυσιάδης.
Για το θέμα των πλημμυρών πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη χθες το απόγευμα στο Διοικητήριο των Σερρών παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και αγροτικών φορέων του νομού.
Σήμερα Τρίτη, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης αναμένεται να έχει στην Αθήνα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και με φορείς του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Οι εκτιμήσεις χθες το απόγευμα, μετά και το σταδιακό άνοιγμα των θυροφραγμάτων, έκαναν λόγο για περίπου 70.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κάτω από το νερό. Την ίδια ώρα, η στάθμη της Κερκίνης εξακολουθούσε να είναι στα «κόκκινα», αναγκάζοντας σε συνεχή ανοίγματα των θυροφραγμάτων.
Από το μεσημέρι της Κυριακής ο Δήμος Βισαλτίας, σε συνεργασία με το στρατό, υψώνουν αναχώματα, δημιουργώντας μία ασπίδα προστασίας γύρω από τις κτηνοτροφικές μονάδες που κινδυνεύουν άμεσα.

Σε επιφυλακή

Από το απόγευμα του Σαββάτου, η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε κινητοποίηση και σε συνεργασία με τους Δήμους, προσθέτοντας: «Παράλληλα σε επιφυλακή βρίσκεται ο στρατός, ώστε να συνδράμει με μηχανήματα στο έργο της Περιφέρειας όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, καθώς επίσης η αστυνομία και η πυροσβεστική.
Οι πολίτες καλούνται για τη δική τους ασφάλεια να μην πλησιάζουν τον ποταμό Στρυμόνα και τα αναχώματα, να απομακρύνουν τα ζώα, τα μηχανήματα και τα εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές καθώς επίσης και να συνεργάζονται με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π. Ε. για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων».

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή του νομού Σερρών που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Στρυμόνα και της λίμνης Κερκίνης κατέθεσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κεφαλογιάννης ερωτά: «Μέσω ποιων ευρωπαϊκών ταμείων μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της περιοχής των Σερρών για τις καταστροφές που υπέστησαν λόγω των πλημμυρών και της υπερχείλισης του ποταμού Στρυμόνα; Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η μελέτη του αιτήματος για την ενίσχυση δημιουργίας αντιπλημμυρικού συντονιστικού κέντρου;»

Επιστολή Μέγκλα στον Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μέγκλας απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ως απαιτήσεις:

  • άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • αύξηση των κονδυλίων  για την δημιουργία αντιπλημμυρικών υποδομών  από τα αρμόδια Υπουργεία είτε μέσω του  ΕΣΠΑ είτε μέσω άλλων προγραμμάτων.
  • πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες  είτε είχαν  σπαρμένα χωράφια, είτε άσπαρτα. Κύριε Πρωθυπουργέ,
  • Να υπάρχει επικοινωνία και μόνιμη συνεργασία  με τις αρχές της Βουλγαρίας  για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανεξέλεγκτης εισροής υδάτων και του ελέγχου της ποιότητας και καθαρότητας  αυτών από την γειτονική χώρα.

Διαβάστε επίσης:

  • Τροχαίο με σοβαρά τραυματία στις Σέρρες Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ένας 28χρονος άνδρας θύμα τροχαίου που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (22/03) στην έξοδο του Λευκώνα πριν τη διασταύρωση Σιδηρο...

swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 375 επισκέπτες