Ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους μετά από περίπου 80 ημέρες τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Σερρών.

Το Τμήμα Παιδείας, οι υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας, και συνολικά η Δημοτική Αρχή προγραμμάτισαν και υλοποίησαν το σχέδιο του προγραμματισμού επανέναρξης των σχολικών μονάδων με την ίδια μεθοδικότητα, που έπραξαν και για τα Γυμνάσια και Λύκεια.

Ειδικότερα:

  • Μετά από επικοινωνία με τους Διευθυντές και προϊστανμένους/νες των σχολικών μοναδών, επιβεβαιώθηκαν και ενισχύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα είδη καθαριότητας και υγειεινής, που έχει στη διάθεσή του το κάθε σχολείο.
  • Οι αυλές των σχολείων, στις οποίες ομάδες παιδιών περνούσαν πολλές απογευματινές και βραδινές ώρες, πλύθηκαν από συνεργεία του Δήμου Σερρών.
  • Τα χόρτα κόπηκαν από όλες τις αυλές, παραδίδοντας καθαρό και ασφαλή χώρο στα παιδιά των σχολείων.
  • Με δαπάνη της Σχολικής Επιτροπής, αντισηπτικό υγρό διανεμήθηκε σε όλα τα σχολεία, ώστε κάθε τάξη και τμήμα να έχει τη δική του ποσότητα. Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας, θα διανεμηθεί επιπλέον ποσότητα, που το Υπουργείο Παιδείας προμήθευσε στο Δήμο Σερρών, ενώ ποσότητες σε μεγάλες συσκευασίες έχουν αποθηκευτεί για μελλοντικές ανάγκες.
  • Μάσκες προσώπου στα σχολεία και προμετωπίδες για το προσωπικό που εργάζεται στα Ειδικά σχολεία διανεμήθηκαν πριν την έναρξη των μαθημάτων, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να έχουν επαφή με τους μαθητές, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Οι σχολικές καθαρίστριες επέστρεψαν στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, για να προσφέρουν έγκαιρα τις υπηρεσίες τους. Με αναδιάταξη των δυνάμεων του προσωπικού καθαριότητας και ενίσχυσή τους από το Δήμο, καλύφθηκε και η ανάγκη παρουσίας τους στη διάρκεια των μαθημάτων, ώστε να απολυμαίνονται θρανία και καρέκλες.
  • Με τηλεδιασκέψεις που έγιναν με όλα τους εμπλεκόμενους, Διευθυντές σχολικών μονάδων, Σύλλογο Εκπαιδευτικών και Ένωση Γονέων, ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής παρουσιάστηκε, εμπλουτίστηκε και επικαιροποιήθηκε, ώστε να είναι πιο λειτουργικός και αποτελεσματικός.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Σερρών, Δημήτρης Σιαμάγκας: «Είμαστε σίγουροι ότι τα σχολεία για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα αποτελέσουν ασφαλές και χαρούμενο περιβάλλον μάθησης τόσο με τις φροντίδες των ανθρώπων του Δήμου Σερρών όσο και με το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων καθαριότητας.

Η γνώση και η προετοιμασία θα νικήσει και πάλι το φόβο. Καλή αρχή για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς μας!».

Μήνυμα του Δ. Σιαμάγκα για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων

Με αφορμή το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα παιδείας και δια βίου μάθησης του Δήμου Σερρών κ. Δημήτριος Σιαμάγκας εκφράζει την αισιοδοξία ότι σύντομα «θα κλείσουμε για πάντα την άσχημη παρένθεση και η οριστική ίαση θα ανακουφίσει το σώμα αλλά και την ψυχή μας».

Ειδική αναφορά κάνει στις σχολικές καθαρίστριες, ευχαριστώντας τες για όσα προσφέρουν για τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά.

Το πλήρες κείμενο του μηνύματος έχει ως εξής:

«Κυρίες και Κύριοι,

Η ανθρωπότητα περνάει μια πρωτόγνωρη δοκιμασία και βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν μικροσκοπικό ιό, που σκόρπισε θάνατο, φόβο, απόγνωση. Στην πατρίδα μας σημειώθηκαν ελάχιστα κρούσματα και περάσαμε το πρώτο κύμα σχετικά ήπια, εξ αιτίας της έγκαιρης λήψης μέτρων μεταξύ των οποίων και η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Σήμερα, ανοίγουν και πάλι τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, κι έτσι το σύνολο των σχολείων της χώρας, αφού προηγήθηκαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, θα λειτουργούν για το διάστημα, που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο.

Οι κρατικές αρχές, οι υπηρεσίες της χώρας, οι Ο.Τ.Α. και οι φορείς τους έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή και ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων μας. Ο Δήμος Σερρών και οι άνθρωποί του έπλυναν τις αυλές, έκοψαν τα χόρτα, διένειμαν απολυμαντικό υγρό, ενίσχυσαν τα σχολεία με είδη υγιεινής και καθαριότητας, επανέφεραν το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αναδιάταξαν τις δυνάμεις του, με στόχο την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Αυτή την περίοδο το σημαντικότερο ρόλο τον αναλαμβάνετε εσείς, οι κυρίες και οι κύριοι που καθημερινά βρίσκεστε στις αίθουσες διδασκαλίας και σε κάθε διαθέσιμο και ωφέλιμο χώρο των σχολείων μας. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί περιμένουν από σας να εγγυηθείτε και πάλι, όπως κάνετε χρόνια τώρα, την ασφάλεια και την υγιεινή του πιο ζωτικού χώρου, του ελληνικού σχολείου. Η κοινωνία ολόκληρη προσδοκά να ελαχιστοποιήσει την αγωνία και την ανησυχία της παρατηρώντας το έργο σας και τις συνέπειές του.

Οι χαρούμενες φωνές θα γεμίσουν και πάλι τα σχολεία μας. Η ψυχολογική καταιγίδα θα κοπάσει και η ελπίδα, η χαρά και η αγάπη θα κυριαρχήσει. Τότε όλοι μας θα κλείσουμε για πάντα την άσχημη παρένθεση και η οριστική ίαση θα ανακουφίσει το σώμα αλλά και την ψυχή μας.

Εμείς θα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν το οφείλουμε μόνο στους ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς αλλά και στις σχολικές καθαρίστριες. Κι αυτό θα είναι η μεγαλύτερή σας ανταμοιβή!!!

Σας ευχαριστούμε για ό,τι κάνετε για τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας!!!

Σέρρες, 1 Ιουνίου 2020

Ο Εντεταμένος Δημοτικός Σύμβουλος

για θέματα Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης

Δημήτρης Σιαμάγκας»

Διαβάστε επίσης: