Έργα ύψους 605.120,00 ευρώ διέθεσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής για την προστασία της Γέφυρας Τσέλιου Περιοχής Αγ. Αναργύρων και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Σερρών όπως μας ενηέρωση ο Ιωάννης Χατζόπουλος, Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση

Την έγκριση δέσμευσης συνολικού προϋπολογισμού 605.120,00 ευρώ και διάθεση ισόποσης πίστωσης και μεταβίβασής της στον Δήμο Σερρών υπέγραψε πριν λίγο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής . Η σχετική απόφαση θα δημοσιευτεί τις επόμενες ώρες και θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμη από τον Δήμο Σερρών .

Συγκεκριμένα τα 372.000,00 ευρώ φορούν έργα για την προστασία της Γέφυρας Τσέλιου Περιοχής Αγ. Αναργύρων Δήμου Σερρών από πλημμυρικά φαινόμενα και τα 233.120,00 ευρώ αφορούν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Σερρών.

Στις 21 Ιουνίου 2020 εκδηλώθηκε έντονη βροχόπτωση με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει το ρέμα των Αγ. Αναργύρων στις Σέρρες και του Αγ. Γεωργίου στο Λευκώνα προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις Σέρρες και στο Λευκώνα ενώ στις πληγέντες περιοχές ήταν και η Ορεινή. Μετά τη διαπίστωση της σφοδρότητας του φαινομένου και των ζημιών που προκλήθηκαν εκδόθηκε άμεσα, με ενέργειες του Δήμου Σερρών και της Αντιπεριφέρειας Σερρών, η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι εντολές ήταν ξεκάθαρες και από την πρώτη στιγμή πολυπληθής ομάδα μηχανικών του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρέθηκαν στις πληγέντες περιοχές συμβάλλοντας στο δύσκολο έργο των υπηρεσιών του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας . Παράλληλα εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου , όπως η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ , παρείχαν εξειδικευμένες τεχνικές υπηρεσίες , σε θέματα γεφυρών , για την άμεση αξιολόγηση αποκατάσταση των υποδομών που πλήγηκαν από την θεομηνία .
Η άμεση αντίδραση του δήμου και η τεκμηριωμένη, από τεχνικής πάντα πλευράς έκθεση , ήταν καθοριστική για την εξασφάλιση των απαιτούμενων «πρώτων» πιστώσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ασφαλώς αναμένεται και η έγκριση των σχετικών πιστώσεων που αιτήθηκε ο Δήμος ,από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των απαιτούμενων δαπανών και να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που προκλήθηκαν .
Να τονίσω ότι τα 605.120,00 ευρώ είναι η 5η χρηματοδότηση που υπέγραψε ο υπουργός Κώστας Καραμανλής για ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα καθώς είχαν προηγηθεί σχετικές εντάξεις συνολικού προϋπολογισμού 3.600.000,00 ευρώ στα διοικητικά όρια της ΠΕ Σερρών με στόχο πάντα την μείωση του κινδύνου μελλοντικών ζημιών από πλημμύρες.

Προσωπικά θεωρώ ότι η οριστική επίλυση των πλημμυρικών φαινομένων διατηρώντας πάντα την φυσική ομορφιά της μοναδικής κοιλάδας των Σερρών μέσα από ήπιας μορφής περιβαλλοντικές παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι το επόμενο στοίχημα της πόλης μας και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την συνεργασία όλων μας. Άλλωστε στην ΠΕ Σερρών έχουμε γνώση, μέσω της λίμνης Κερκίνης , των δυνατοτήτων ενός πολύτιμου οικοσυστήματος με πλήθος αξιών.

Υ.Γ. Ας ελπίσουμε ότι ήρθε η στιγμή επιτέλους για ένα χαλαρό καλοκαιρινό τελευταίο Σαββατοκύριακο, τηρώντας πάντα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

  • Τα Πόθεν Έσχες των Σερραίων πολιτικών Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Πρόκειται για δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν το 2020 (χρήση 2019) πολιτικοί αρχηγοί, βουλευ...