Επειτα από πολύμηνη αστυνομική έρευνα, συνελήφθησαν 5 άτομα ως φερόμενα μέλη του κυκλώματος, ανάμεσα στους οποίους είναι αστυνομικός ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα και σε βάρος του κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 2 ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ένας 28χρονος και ένας 31χρονος, στους οποίους καταλογίζεται αρχηγικός ρόλος. Μάλιστα, ο ένας από αυτούς τα τελευταία χρόνια έπαιρνε επίδομα βαριάς αναπηρίας. Από την έρευνα διαπιστώθηκε η επιπλέον συμμετοχή 19 ατόμων στο κύκλωμα.

Ο ρόλος του αστυνομικού
Ο 43χρονος αστυνομικός που συνελήφθη υπηρετούσε στην υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΕΛ.ΑΣ. Για λογαριασμό του κυκλώματος εισέπραττε χρήματα, ενώ είχε φυσική παρουσία στα «προστατευόμενα» μαγαζιά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Σερρών που μετά την απαγγελία των κατηγοριών τούς παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή, από τον οποίο πήραν προθεσμία για τη Δευτέρα και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

200-1.000 ευρώ το μήνα για προστασία έπαιρνε το κύκλωμα
Από τα διωκτικά έγγραφα και εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων προκύπτει ότι το κύκλωμα εκβίασε από τις αρχές του χρόνου 11 ιδιοκτήτες καταστημάτων στις Σέρρες. Από αυτούς οι κατηγορούμενοι εισέπρατταν από 200 έως 1.000 ευρώ τον μήνα, για κάθε μαγαζί, με το πρόσχημα της προστασίας.

Δεν ήταν η μόνη «υπηρεσία» που προσέφερε το κύκλωμα, αφού αναλάμβανε να εισπράξει εκβιαστικά οφειλόμενα προς τρίτους, παίρνοντας το μισό των εισπράξεων ως αμοιβή.

Παράνομο λογισμικό στοιχηματικού τζόγου
Η δράση του κυκλώματος είχε επεκταθεί και στον διαδικτυακό τζόγο. Ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αντώνης Τζιτζής, παρουσιάζοντας την εξιχνίαση της υπόθεσης, ανέφερε- σύμφωνα με το ΑΠΕ- ότι η εγκληματική ομάδα είχε εγκαταστήσει σε τουλάχιστον έξι πρακτορεία του νομού Σερρών, παράνομη ιστοσελίδα διαδικτυακού στοιχηματισμού, μέσω της οποίας λάμβανε ως αμοιβή ποσά από 3.000 έως 6.000 ευρώ, κάθε μήνα, ανάλογα με τον όγκο του στοιχηματικού τζίρου. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στη δικογραφία βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων, όπου εγκαταστάθηκε το συγκεκριμένο παράνομο λογισμικό.

Μέλη του κυκλώματος έστηναν ματς

Η ίδια δικογραφία περιλαμβάνει και πρόσωπα που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Σερρών. Η αστυνομία φαίνεται να έχει στοιχεία που εμπλέκει το κύκλωμα σε τουλάχιστον πέντε χειραγωγημένους αγώνες ερασιτεχνικών κατηγοριών της περασμένης αγωνιστικής περιόδου.

Στόχος ήταν να ευνοηθεί συγκεκριμένος σύλλογος προκειμένου να ανέβει στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ερευνώντας αυτό το σκέλος της δικογραφίας, η αστυνομία φαίνεται πως παρακολουθούσε συνομιλίες της εγκληματικής ομάδας με διαιτητές, παράγοντες και παίκτες ερασιτεχνικών σωματείων κ.ά.

Τα συνθηματικά που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα
Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν συνθηματική ορολογία στις συνομιλίες τους, για να μην γίνουν αντιληπτοί από την αστυνομία. Το όπλο το αποκαλούσαν «μασίνα», τα μαγαζιά στα οποία πουλούσαν προστασία τα ονόμαζαν «μανάβικο» και τα πρακτορεία «εργαλεία», ενώ, όταν αναφέρονταν σε εκβιαστική είσπραξη οφειλής χρησιμοποιούσαν την φράση «σε είπε καλημέρα» κι όταν μιλούσαν για προστασία «να κάτσει κάτι να γίνει» και «είμαι ο γιατρός σας».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Στην παρουσίαση της υπόθεσης εξάρθρωσης πολυμελών φερόμενων εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή των Σερρών, σύμφωνα με την αστυνομία στην εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων, παράνομο στοιχηματισμό και χειραγώγηση αγώνων προχώρησε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Στην παρουσίαση αναφέρθηκαν τα εξής:

Δηλώσεις του Διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχου Αντώνιου Τζιτζή:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Σας καλέσαμε σήμερα προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την ολοκλήρωση πολύμηνης έρευνας αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών με τη συμμετοχή αστυνομικών και άλλων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων και τη σύλληψη συνολικά 5 ατόμων.

Συνελήφθησαν πέντε άτομα τα οποία δραστηριοποιούνταν στην εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων με το πρόσχημα «παροχής προστασίας» στην περιοχή των Σερρών, στη λειτουργία παράνομης ιστοσελίδας διαδικτυακού στοιχηματισμού και στη χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι οποίοι ύστερα από μεθοδική και επισταμένη έρευνα προχώρησαν στην εξάρθρωση των εγκληματικών ομάδων, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτού του είδους των αδικημάτων.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα δοθούν από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Αστυνόμο Β΄ Χρήστο Δημητρακόπουλο.

Σας ευχαριστώ.»

Δηλώσεις του Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Αστυνόμου Β’ Χρήστου Δημητρακόπουλου:

«Ευχαριστώ πολύ κύριε Ταξίαρχε.

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή σας παρουσία.

Όπως προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Αντώνιος Τζιτζής, αστυνομικοί Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μετά από πολύμηνη έρευνα, πέτυχαν την εξάρθρωση πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων.

Διαπιστώθηκε ότι δραστηριοποιούνταν στην παροχή προστασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Νομό Σερρών, στην εκβιαστική είσπραξη οφειλομένων ποσών για λογαριασμό τρίτων ατόμων, στην εγκατάσταση και λειτουργία παράνομης ιστοσελίδας διαδικτυακού στοιχηματισμού, καθώς και στη χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου στην περιοχή των Σερρών.

Αναλυτικότερα, από τις αρχές του έτους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης:

1ον) Προέβαιναν στην εκβίαση 11 ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Νομό Σερρών, με το πρόσχημα «παροχής προστασίας» εισπράττοντας μηνιαίως χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν για κάθε κατάστημα από 200 έως 1.000 ευρώ. Επίσης, παρίσταντο κατά τη λειτουργία των καταστημάτων ώστε να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή πέραν της «προστασίας», να ελέγχουν τα έσοδά τους και να αποτρέπουν προσέγγιση από τυχόν ομοειδείς ομάδες, που θα επιθυμούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο των εν λόγω καταστημάτων.

2ον) Λειτουργώντας για λογαριασμό τρίτων, εισέπρατταν εκβιαστικά οφειλόμενα ποσά, λαμβάνοντας ως αμοιβή ποσοστά που ανέρχονταν έως το 50% του εισπραχθέντος ποσού.

3ον) Εγκατέστησαν και λειτουργούσαν παράνομη ιστοσελίδα διαδικτυακού στοιχηματισμού, εισπράττοντας ποσοστό 65% από το σύνολο των μη κερδισμένων στοιχηματικών γεγονότων, στα οποία συμμετείχαν οι παίκτες, που κυμαινόταν από 3.000 έως 6.000 ευρώ μηνιαίως, από κάθε ένα από τα τουλάχιστον 6 καταστήματα στα οποία είχαν εγκαταστήσει το παράνομο λογισμικό διαδικτυακού στοιχηματισμού στο Νομό Σερρών.

4ον) Προέβησαν στη χειραγώγηση αγώνων τοπικών κατηγοριών, οι οποίοι προσφέρονταν για στοιχηματισμό σε ιστοσελίδες διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν πρωινές ώρες χθες στην περιοχή των Σερρών, δύο ομογενείς 28 και 31 ετών, συνδιευθύνοντες την οργάνωση και τρεις ημεδαποί 37, 43 και 31 ετών ως μέλη της οργάνωσης, ενώ από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε η επιπλέον συμμετοχή 19 ατόμων.

Ο 43χρονος είναι αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία που ανήκει στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε βάρος του κινούνται οι προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο στους συλληφθέντες όσο και στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οπλισμός (περίστροφο, σιδερογροθιές, σπρέι πιπεριού, μεταλλικό μπαστούνι), 1 αυτοκίνητο, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές και το χρηματικό ποσό των 4.090 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: