serreslife

Στην Ελλάδα, που ζούμε την οικονομική κρίση καθημερινά,πράγμα που αυξάνει τις αντιπαλότητες μεταξύ των ανθρώπων αλλά και των κομμάτων,δεν θα μπορούσε να λείψει και η αγανάκτηση ως μορφή οργής απέναντι στα καθεστώτα.

Πολλοί  κάτοικοι του Ν.Σερρών διαμαρτύρονται συνεχώς για κοινωνικά προβλήματα αλλά και  επαρχιακά  όπως είναι η διακοπή ρεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα,η διακοπή ύδρευσης σε επαρχιακά χωριά(επίσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σε ολόκληρο χωριό  ούτε μια σταγόνα νερό! Όπως και το αντίστροφο,αφού οι πλημμύρες μεγάλων ιδιωτικών ή δημόσιων εκτάσεων από τις διαρροές των σωληνώσεων ύδρευσης,άρχισαν να εμφανίζονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια.Οι καταστάσεις στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως  θυμίζουν σε όλους συμβάντα παλαιών αρχών,ωστόσο τα γεγονότα αυτά διαδραματίζονται στην σύγχρονη επόχη του έτους 2016.   
Όπως συμβαίνουν  σε διάφορα χωριά τα παραπάνω προβλήματα,έτσι και στο Στρυμονικό Σερρών το φαινόμενο ‘’ανύπαρκτη γέφυρα’’ υπάρχει και είναι πρωτοφανής!!Αρχικά θα ήθελα να τονίσω πως η γέφυρα κατεδαφίστηκε στις αρχές του 2012 με την προυπόθεση ότι στα μέσα του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.Καθώς δεν ήτανε εφικτό να πραγματοποιηθεί η γέφυρα μέσα στο 2013 μας υποσχέθηκαν ότι τον επόμενο χρόνο, θα βρεθεί η καινούργια γέφυρα στην θέση της παλιάς.Η «πολιτική αναισθησία» έπαιξε για ακόμη μια φορά τον ρόλο της σε αυτό το πρόβλημα,αφήνωντας τους κατοίκους του χωριού σε πλήρη απόγνωση και σε αγανακτισμένο επίπεδο.Στις 23 Απριλίου 2014 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρει ότι οι ενέργειες για την κατασκευή της γέφυρας έχουν «ξεμπλοκαριστεί» και οι εργασίες θα βρίσκονται άμεσα πάλι εν εξέλιξη.Είναι γνωστό ότι πέρα από τα  λόγια διάφορων δημάρχων,περιφερειάρχων κτλπ, το 2014 στάματησαν τα έργα χωρίς καμία ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα αυτό,χωρίς καμία προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων,και ασφαλώς χωρίς να σχολιάσει κάποιο φυσικό πρόσωπο γιατί η γέφυρα από το 2012 δεν έχει κτιστεί.
Η γέφυρα αυτή όπως καταλαβαίνετε μένει ακόμα σε αναμονή,όπως αναμένουν και οι κάτοικοι του χωριού για την κατασκευή της.Το χωριό,χωρίς κάποιο ακραίο μεταφορικό σχόλιο,έχει διαχωριστεί σε δύο(2) μέρη με την κατεδάφιση της παλιάς γέφυρας. Ωστόσο με την συνδρομή των 2  βοηθητικών δρόμων(αυτοκινητοδρομος και πεζόδρομος μαζί!)
που συνδέουν αυτά τα δύο(2) μέρη,η ελεεινή κατάσταση έχει ελαττωθεί.Παρόλα αυτά όμως είναι μια πρόχειρη δομήση που στα χειμερινά καιρικά φαινόμενα,δεν λείπουν οι λάσπες,τα ξύλα και οι υπερυδρευσεις του ποταμιού,με αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω να ‘’κατεβένουν’’ με την όρμηση του νερού  στην μέση των βοηθητικών δρόμων,εμποδίζωντας τα αυτοκίνητα και τους  πεζούς να περάσουν από την μια άκρη στην άλλη!!Κατα κοινή ομολογία και όχι μόνο,η πλημμελής εξυπηρέτηση έχει πάρει την κυριαρχή της και εδώ.
Κατά τους χειμερινούς μήνες,οι κάτοικοι και συγκεκριμένα ηλικιωμενες κυρίες αδυνατούν να      περάσουν τους βοηθητικούς δρόμους  λόγω βροχόπτωσης ή καποιου άλλου καιρικού φαινομένου.Όπως έχω ακούσει από ηλικιωμένο κύριο ‘’Ζούμε έναν εφιάλτη τον χειμώνα και για αυτό δεν νοιάζεται κανείς!’’.Και όμως ο κύριος έχει δίκιο.Κανένας δεν νοιάζεται πραγματικά.Κανένας σε πολιτικό τομέα δεν έχει ενδιαφερθεί για αυτην την κατάντια που ζούνε οι κάτοικοι του Στρυμονικού Σερρών.Και εάν έχει ενδιαφερθεί,ενδιαφέρθηκε για τους μελλοντικους ψήφους του και όχι στην πραγματικότητα για την γέφυρα.Μήπως όμως πρέπει να μας νοιάξει και εμάς λίγο?Μήπως είναι καιρός να κινιτοποιηθουμε άμεσα?Έμμεσα,έχουμε μια σχετική ευθύνη σε αυτό το πρόβλημα διότι τους νυν δημάρχους,αντιδημάρχους και ούτω καθεξής,τους ψηφίσαμε εμείς  χωρίς κάποιον γενικό εξαναγκασμό.Είναι μια καθαρά ελεύθερη βούληση που πραγματοποιούμε εμείς σύμφωνα με τις ιδεολογίες μας.Σαφέστερα και πάλι όμως εφόσον ψηφήστικαν από εμάς,θα έπρεπε να υπάρχει μια ευαισθητοποιηση  σε πρόβλημα τεσσάρων(4) ετών και όχι «ενός έτους» όπως προαναφέρω και στον τίτλο.
Η υλοποίηση και η κατασκευή της  γέφυρας του χωριού έπρεπε να πραγματοποιηθούν άμεσα  αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν.Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την προσωπική μου άποψη είναι οι αποφάσεις για την σειρά των πράξεων που έπρεπε να λειτουργήσουν για την ομαλή κτίση της γέφυρας χωρίς κανένα πρόβλημα.Aρχικά οι αποφάσεις τους δεν ήτανε ΠΟΤΕ ορθές.Χωρίς τον ορθό προυπολογισμό για την κατασκευή της γέφυρας,δεν θα έπρεπε να πράξουν και να κατεδαφίσουν τουλάχιστον την γέφυρα για τους πεζούς.Μπορούσαν με τις σωστές αποφάσεις και χωρίς την  «βιασύνη» να κατεδαφίσουν τις 2 γέφυρες μιας και αυτό οδηγεί σε τραγική ειρωνία,να κρατήσουν την γέφυρα η οποία υπήρχε και να κατεδαφίσουν μόνο την γέφυρα για τα αυτοκίνητα.Χωρίς βέβαια να υπάρχει η οικονομική άνεση του Δημαρχείου για το έργο της γέφυρας,πήραν μια εντελώς λάθος απόφαση που οδήγησε στην απόγνωση και στην οργή των κατοίκων του Στρυμονικού Σερρών.
Εύκολα, λοιπόν, μπορεί ο καθένας να συμπεράνει πως κανείς δεν δίνει βάση σε κοινωνικά προβλήματα,πως κανένας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το τι συμβαίνει γύρω του και προπαντός είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι ευαισθητοποιούνται για τα περίχωρα και για τις ανάγκες των συμπολιτων τους.Με αυτό το πρόβλημα το οποιό με στοιχειώνει εδώ και 4 χρόνια αλλά και όλους τους συγχωριανούς μου,όπως θέλω να πιστεύω,θα ήθελα μια μεγάλη παράκληση προς όλους τους αρμόδιους για την κατασκευή της γέφυρας,να δείξουν σεβασμό στην αναμόνη και υπομονή μας και να πράξουνε ανάλογα για τις επόμενες δράσεις τους σχετικά με αυτό το ζήτημα.

             Με εκτίμηση,
Αναστάσιος Ανέστης

Διαβάστε επίσης:

  • Θα ξεχάσουμε τα ελληνικά μας ! Τα ορθογραφικά λάθη σε πινακίδες είναι ένα μάλλον σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα. Και ποιος δεν έχει συναντήσει, άλλωστε, μπροστά του πινακίδες, οι οποίες έχουν ...
  • Το μπουγέλο Στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου αγαπημένη συνήθεια των μαθητών είναι να παίξουν μπουγέλο μεταξύ τους μόλις κλείσουν τα σχολεία. Στήνονται σχέδια μ...
  • Βραβεία για το Γυμνάσιο της Πρώτης Το «Project» των έντεκα(11) μαθητών του Γυμνασίου Πρώτης του Δήμου Αμφίπολης και των τεσσάρων(4) από το 2ο Γυμνάσιο Σερρών κατέκτησε την 2η θέση στο Διεθνή Μαθη...
  • Έκανε και προσπεράσεις! «Κεφάκια» είχε ο οδηγός του ημιφορτηγού (τύπου pick-up), που κουβαλούσε στην καρότσα του ένα βαρέλι, έναν καταψύκτη, ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα, δύο ποδήλατα και...
  • Να ξαναστήσουμε το γλέντι . . . Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η Ανάσταση του Κυρίου είναι το υπέρτατο γεγονός, που δίνει ελπίδα στο ανθρώπινο γένος και εξισορροπεί το ...