serreslife

Πεντακόσιες θέσεις εργασίας χάθηκαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών και δεκαπέντε επιχειρήσεις ανέστειλαν την λειτουργίας τους την τελευταία πενταετία. Σήμερα στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών λειτουργούν 25 επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν μία σκληρή μάχη για να σταθούν και να επιβιώσουν. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου( Εταιρεία FLOS ΑΒΕΕΑ) απαριθμεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ. Εκθειάζει την συμβολή της Συνεταιριστικής Τράπεζας η οποία έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την ρευστότητα των επιχειρήσεων και καταθέτει την άποψη του για το πώς οραματίζονται οι Σερραίοι την ΒΙΠΕ μετά από μία δεκαετία.

 Ποια είναι αυτή την στιγμή η κατάσταση στη ΒΙΠΕ. Πόσες επιχειρήσεις λειτουργούν και ποιο το επιχειρηματικό περιβάλλον;

Στη Βιομηχανική περιοχή αυτή τη στιγμή έχουν μείνει 25 λειτουργούσες επιχειρήσεις.. Παλαιότερα έως και το 2009 υπήρχαν γύρω στις 40 επιχειρήσεις εγκατεστημένες και απασχολούσαν περίπου 950 άτομα προσωπικό! Σήμερα η δύναμη του εργατικού δυναμικού των εταιριών της Βιομηχανικής περιοχής Σερρών δεν ξεπερνά τα 450 άτομα. Χάθηκαν δηλαδή μέσα στην πενταετία της κρίσης 500 θέσεις εργασίας. Από εκεί και πέρα οι υφιστάμενες επιχειρήσεις δίνουν έναν αγώνα για να σταθούν στα πόδια τους και να ανταπεξέλθουν. Ο επιχειρηματικός κόσμος πιστεύει ότι στην θέση, που βρίσκεται η ΒΙ.ΠΕ., δίπλα στα σύνορα δηλαδή, (άρα μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα ) οι επιχειρήσεις της επιτελούν και κοινωνικό έργο και θα πρέπει η προσπάθεια να στηριχθεί όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά κάποια στιγμή.

Ποια είναι τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Πεντακόσιες θέσεις εργασίας χάθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια  στο Νομό Σερρών απο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕ Σερρών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Βιομηχανική ζώνη είναι πολλά και έχουν σχέση και με τον φορέα διαχείρισης, που είναι η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ Α.Ε.. Το δίκτυο του νερού είναι απαρχαιωμένο. Από το έτος 1975, που δημιουργήθηκε η ζώνη, οι σωλήνες πόσιμου νερού είναι κατασκευασμένες με αμίαντο. Αυτό αναγκάζει επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για τις ανάγκες του προσωπικού, κάτι που ανεβάζει το μηνιαίο κόστος τους. Επίσης στην ΒΙ.ΠΕ, προβλέφθηκε και λειτουργία Βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Τα τελευταία πέντε χρόνια έγινε ένα αναπτυξιακό έργο σύνδεσης του Βιολογικού καθαρισμού της πόλης των Σερρών με τη Βιομηχανική Περιοχή και το χωριό Χριστός. Το περίεργο είναι ότι, ενώ το έργο έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει γίνει η παραλαβή του. Δεν γνωρίζω γιατί δεν παραλαμβάνεται. Η ουσία είναι ότι, χωρίς την σύνδεσή μας με τον Βιολογικό, οι επιχειρήσεις συνεχίζουμε να είμαστε αναγκασμένες να έχουν κλειστούς βόθρους και επιπλέον έξοδα, αφού αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε τα λύματα με τα ειδικά οχήματα. Υπάρχουν θέματα όπως η φύλαξη της ζώνης, την οποία, πρακτικά, έχουν επιφορτιστεί 12 εταιρείες -και μια μικρή συμμετοχή στην δαπάνη έχει και η ΕΤΒΑ. Οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν δηλώσει αδυναμία συμμετοχής στο κόστος. Η ΕΤΒΑ είχε προχωρήσει η ίδια σε σύμβαση για φύλαξη της Βι.Πε., την οποία ακολούθως διέκοψε, με το αιτιολογικό ότι δεν πληρωνόταν σωστά τα κοινόχρηστα. Αν δεν υπάρχει φύλαξη όμως καταλαβαίνει κανείς ότι θα είμαστε στόχος επιδόξων διαρρηκτών. Προβλήματα υπάρχουν και με την ηλεκτροδότηση, γιατί δεν έχουμε σταθερή τάση. Ευαίσθητα και ακριβά μηχανήματα που λειτουργούν στις βιομηχανικές μονάδες υφίστανται συχνά ζημιές, κάθε φορά που συμβαίνει μια μεγάλη και απότομη αυξομείωση της τάσης του ρεύματος. . Όλα αυτά για να αποκατασταθούν χρειάζονται πολιτική βούληση και χρήματα. Σε παλαιότερη συζήτηση με τον πρώην διευθυντή της ΔΕΗ Σερρών κ. Εμμανουηλίδη, είχε αναφέρει ότι το κόστος για να δημιουργηθεί ένας υποσταθμός στην Βι.Πε. -σταθεροποιητής τάσης, ουσιαστικά – ανερχόταν την εποχή εκείνη στο 1 με 1,5 εκατομμύρια Ευρώ. Τέτοια έργα υποδομής είναι απαραίτητα για να αναπτυχθούμε, χωρίς έργα υποδομής δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά καμία σύγχρονη μονάδα παραγωγής.

Οι δεκαπέντε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν στη ΒΙ.ΠΕ. δεν υφίστανται πλέον ως επιχειρήσεις;

Οι περισσότερες ανέστειλαν την λειτουργίας τους γιατί δεν μπόρεσαν να σταθούν στα δύσκολα χρόνια που διανύσαμε από το 2010 έως σήμερα.

Έχετε συμμάχους στην προσπάθεια σας να διατηρήσετε τις επιχειρήσεις σας;

Οι επιχειρηματίες δίνουν μεγάλο αγώνα για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές και το κόστος είναι τεράστιο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί σύμμαχοι. Το Επιμελητήριο Σερρών είναι ένας φορέας που ακούει τα προβλήματα μας και είναι πραγματικά δίπλα μας. Χρειαζόμαστε όμως κοντά μας κι άλλους αρμόδιους θεσμούς, που θα μπορούσαν να κάνουν σοβαρή δουλειά. Για παράδειγμα το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Οικονομικών. Θα έπρεπε, κατά την γνώμη μας, για τις επιχειρήσεις της Βιομηχανικής περιοχής και του ακριτικού Νομού Σερρών γενικότερα, που η δραστηριότητά μας έχει αναγκαία και ιδιαίτερη κοινωνική διάσταση και σημασία, να επανέλθει η εγγύηση του Ελληνικού Δημόσιου για τις δανειοδοτήσεις, ώστε να προκύψουν κεφάλαια κίνησης. Να ανοίξουν επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ που να δίνουν θέσεις εργασίας. Πέρυσι, για παράδειγμα, στην δική μας εταιρία είχαμε κάνει μία αίτηση για να μπούμε σε ένα πρόγραμμα. Το πρόγραμμα άνοιξε στις 10 το πρωί, θελήσαμε να μπούμε στο πρόγραμμα ζητώντας δύο θέσεις εργασίας, δεν μπορούσαμε να μπούμε και στις 10 το βράδυ, που μας επιτράπηκε η είσοδος το πρόγραμμα είχε καλυφθεί. Αυτά δεν είναι προγράμματα αλλά ανθρωποφαγία. Ποιος θα προλάβει να κάνει τι; Εδώ χρειάζονται πιο οργανωμένα μέτρα κι όχι προχειρότητες, προκειμένου να πάμε μπροστά.

 Η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών δεν είναι σύμμαχος των Σερραϊκών επιχειρήσεων;

Έχετε δίκιο. Η Συνεταιριστική Τράπεζα αποδείχθηκε την περίοδο της κρίσης ένας πολύτιμος σύμμαχος. Θα σας πω εγώ την δική μου εμπειρία. Πριν το 2010 δεν συνεργαζόμασταν με την Συνεταιριστική Τράπεζα, δεν είχαμε μπεί ούτε στο Κατάστημα. Η Συνεταιριστική Τράπεζα μας έδωσε την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούμε. Δεν είχαμε πιστέψει ότι μία μικρή Τράπεζα θα μπορούσε να είναι τόσο χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο μας. Καθημερινά αναδεικνύουμε την σπουδαιότητά της. Καλώ με την ευκαιρία που μου δίνεται όλους τους Σερραίους επιχειρηματίες να δουν θετικά την συνεργασία τους με την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, να γίνουν μέτοχοι της Τράπεζας έστω με μία μερίδα ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας και να ενισχύσουμε ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης στον τόπο μας..

 Η ολοκλήρωση της καθέτου της Εγνατίας Οδού θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων;

Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούμαστε καθημερινά, λόγω των έργων που εκτελούνται για τη ολοκλήρωση της καθέτου της Εγνατίας Οδού. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της γιατί πολλά αυτοκίνητα της δικής μας εταιρείας αλλά και άλλων επιχειρήσεων κινούνται στο δρόμο προς την Θεσσαλονίκη. Αυτά τα έργα ήταν αναγκαία και θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν τριάντα χρόνια, καλό είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.

 Ποιο είναι το προφίλ των επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ;

  Σε κέντρο Διοίκησης και ανάπτυξης οραματίζονται τη ΒΙΠΕ Σερρών για την επόμενη δεκαετία οι Σερραίοι επιχειρηματίες.

Δεν έχουμε βαριά Βιομηχανία, υπό την έννοια της 24ώρης παραγωγής και της μεγάλης κατανάλωσης σε κιλοβάτ. Η εταιρεία ΔΡΟΜΕΑΣ στο αντικείμενό της και στα προϊόντα που παράγει   είναι από τις καλύτερες δομημένες επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Αλλα και  η ΜΕΤΡΟΝ, η ΑΛΦΑ ΣΎΣΤΕΜ, το ΧΡΥΣΟ, η ΜΕΒΓΑΛ, η δική μας εταιρεία FLOS στα απορρυπαντικά, η ΛΑΒΕΡΑ ,η ACA LIGHTING κλπ., και γενικότερα οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν στη Βι.Πε. είναι εταιρίες με προϊόντα εγνωσμένης ποιότητας και αξίας και λειτουργούμε με αλληλοσεβασμό και με όρους φιλικούς στο περιβάλλον. Το παραγωγικό μας προφίλ είναι μέσης και μικρής όχλησης.

 …Κι εδώ έχει προκύψει ένα μείζον πρόβλημα για εμάς στην Βι.Πε., αλλά και ευρύτερα για τους κατοίκους της περιοχής. Εταιρίες, που εδρεύουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σχεδίασαν να κατασκευάσουν μεγάλες μονάδες επεξεργασίας οργανικών απορριμμάτων και αποβλήτων εντός της ΒΙ.ΠΕ. Σερρών. Έχουν αδειοδοτηθεί εργοστάσια – γίγαντες παραγωγής βιοαερίου, που για την λειτουργία τους χρειάζονται τεράστιες συγκεντρώσεις απο οργανικά απορρίμματα και απόβλητα, όχι μόνο του νομού μας αλλά και μεταφερόμενα από άλλες περιοχές της Ελλάδας στην ΒΙ.ΠΕ Σερρών. Ο προβληματισμός και η ανησυχία μας είναι αναπόφευκτη, για το τί θα συμβεί με τις συνθήκες μεταφοράς αυτών των τεραστίων ποσοτήτων οργανικών απορριμμάτων, με τις συνθήκες αποθήκευσης, την αφόρητη δυσοσμία, τις συγκεντρώσεις εντόμων, τί θα συμβεί με τα θερμικά φορτία που θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα και την αλλαγή που θα προκαλέσουν στο μικροκλίμα της περιοχής, όπως επίσης και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αποθήκευση και διαχείριση των παραπροϊόντων. Τι θα συμβεί με τον κυκλοφοριακό φόρτο που θα προκαλέσουν στο οδικό δίκτυο εντός και πέριξ της ΒΙ.ΠΕ. Μετριοπαθείς υπολογισμοί, δίνουν συχνότητα προσέγγισης ενός οχήματος βαρέως τύπου, κάθε 5-6 λεπτά από τις 6:00 το πρωί έως τις 22:00 τη νύχτα, κάθε μέρα. Η συγκοινωνιακή επιβάρυνση, οι κίνδυνοι τροχαίων ατυχημάτων, ο συνεχής θόρυβος και η επιβάρυνση από τα καυσαέρια και η όλη βρωμιά θα προστεθούν σ’όλα τα παραπάνω. Εμείς, ως εγκατεστημένες επιχειρήσεις της Βι.Πε. Σερρών, αγωνιζόμαστε να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ας αναλογισθούν και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και όλοι οι αρμόδιοι εάν και πώς και θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται οι άνθρωποι στην Βι.Πε. και να ζουν οι κάτοικοι των πέριξ οικισμών. Μέχρι σήμερα στη Βι.Πε. Σερρών παράγουμε προϊοντα τεχνολογικά, και για να μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία, θέλουμε κι οι επόμενες επιχειρήσεις που θα έρθουν στη Βιομηχανική περιοχή να είναι ακόμη πιο σύγχρονες στην τεχνολογία και την παραγωγή τους και, κυρίως, να μην προκαλούν βαριά περιβαλλοντική όχληση. Οραματιζόμαστε στην επόμενη δεκαετία να δημιουργήσουμε στη ΒΙ.ΠΕ. ένα κέντρο Διοίκησης και ανάπτυξης, με εργαστήρια που να μπορούν να γίνουν μετρήσεις προϊόντων, μετρήσεις αντοχής σε μέταλλα, σε κράματα, να πρωτοπορήσουμε γενικά, να αξιοποιήσουμε την κομβική θέση μας και να δημιουργήσουμε τέτοιες προδιαγραφές για την ζώνη μας και τέτοια κίνητρα, που θα ελκύουν επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Διαβάστε επίσης: